OKD vyplatí rodinám horníků ze Stonavy více peněz

Těžební společnost OKD zvýšila o 100.000 korun jednorázové odškodnění rodinám třinácti horníků, kteří loni v prosinci zemřeli při výbuchu metanu v Dole ČSM Sever ve Stonavě. Mezi rodiny kromě toho navíc rozdělí prostřednictvím své Nadace OKD dalších 15 milionů korun. ČTK to dnes řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Jednorázové odškodnění se zvedne z 240.000 na 340.000 korun. "Vyplaceno bude manželce a každému nezaopatřenému dítěti. Pokud zemřelí horníci žili s rodiči, dostanou dohromady 340.000 korun i oni," řekl mluvčí. Stejnou částku vyplatí OKD i v případě, že s horníkem žil v jedné domácnosti jen jeden z rodičů.

Pozůstalí budou mít podle Čelechovského rovněž nárok na úhradu přiměřených nákladů spojených s léčením nebo pohřbem. "Jedná se například o náhradu za realizaci pohřbu, hřbitovní poplatky, výdaje na zřízení pomníku nebo desky do výše nejméně 20.000 korun," uvedl. Uhelná společnost začala jednorázové odškodnění vyplácet už koncem ledna. V případě, že některé rodiny už peníze dostaly, bude jim rozdíl doplacen.

Děkujeme firmě SEW-Eurodrive CZ s.r.o za příspěvek do sbírky pro pozůstalé rodiny důlního neštěstí ze dne 20.12.2018 na dole ČSM. #nadaceokd #buddobry #dulninestesti #verejnasbirka #podporarodin #help #miners #beegood #nonprofit pic.twitter.com/JFsCXF5r1a

— Nadace OKD (@Nadace_OKD) 15. února 2019

Pozůstalí mají také nárok na náhradu nákladů na výživu, tedy takzvanou rentu. "Bude příslušet pozůstalým, kterým zemřelý zaměstnanec výživu poskytoval nebo byl povinen poskytovat," uvedl Čelechovský. Pozůstalí budou rentu dostávat tak dlouho, jak dlouho by jim byl povinen platit výživu horník, nejdéle však do měsíce, kdy by horník dosáhl 65 let. Renta bude v rozmezí od 50 do 80 procent průměrného výdělku zaměstnance, podle toho, kolik lidí živil.

Vedení společnosti OKD se současně rozhodlo, že pro postižené rodiny vyčlení i částku 15 milionů korun, která bude prostřednictvím Nadace OKD přerozdělena mezi pozůstalé českých i polských horníků. Nadace už dříve prostřednictvím sbírky získala na pomoc rodinám horníků 2,7 milionu korun. Tyto peníze a nově i přidělených 15 milionů korun nadace pozůstalým rozdělí do konce dubna, uvedla ředitelka nadace Karolína Preisingerová. Další sbírku, tentokrát výhradně určenou dětem horníků, organizoval Spolek svatá Barbora. Celkem se na ní sešlo víc než čtyři miliony korun.

Neštěstí v Dole ČSM se stalo loni 20. prosince, když v hloubce kolem 880 metrů pod povrchem vybuchl metan. O život přišlo 13 horníků, z nichž bylo 12 Poláků a jeden Čech. Deset havířů bylo při výbuchu zraněno, jeden stále zůstává v nemocnici. Vynést z dolu se zatím podařilo jen čtyři mrtvé, devět těl dosud zůstává pod zemí.

Související

Ilustrační foto

Neštěstí v dolech OKD: Kdo nese vinu? Komise vynesly verdikt

Vyšetřovací komise nezjistily, že by na nejtragičtějších hornických neštěstích v dolech na Karvinsku v letech 2014 a 2015 měla podíl viny těžební společnost OKD nebo některý z jejich zaměstnanců. ČTK to řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Více souvisejících

Výbuch metanu v dole OKD na Karvinsku (20. 12. 2018) OKD odškodnění

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy