"Přestaňte exhibovat, pohoršujete lidi". Kojící matce v pražské bance vyhrožovali vyvedením, politici zuří

Velké ohlasy vyvolal případ maminky, která kojila své roční dítě při čekání ve frontě v pražské pobočce Raiffeisenbank. Ochranka její chování označila za "exhibování" a ženu vyzvala k odchodu. Banka ovšem tvrdí, že člen ochranky klientku požádal o zahalení, nikoliv o opuštění pobočky.

K incidentu došlo ve středu 20. 3. 2019 v pobočce Raiffeisen banky na Václavském náměstí. Maminka vysvětluje, že si přišla na pokladnu vyzvednout peníze. „Problém nastal, když jsem se i s kočárkem začadila do fronty na pokladnu. Dcera má rok, je živá, nejdřív tam trochu chodila kolem, pak chtěla mléko - je stále kojena na požádání,“ vysvětluje paní Lucie, která se se svým příběhem svěřila na facebookové stránce Laktační liga. 

„Čekání ve frontě na pokladnu je v podlouhlé chodbě pod schody, otevřené do prostoru s boxy pro klienty s úředníky z jedné strany a z druhé jsou 2 pokladny. Ze strany k boxům jsem měla postavený kočár-golfky, hned vedle mě seděl starší pan - Ind, který byl lehce otočený zády ke mně, dcera mi při kojení seděla na klíně a hlavou v podstatě prs zakrývala a druhý prs jsem měla logicky zahalený. Po pár minutách kojení ke mně přišla ochranka a nahlas, na celou pobočku mě upozornil, abych se okamžitě zahalila, "přestala exhibovat" - prý je to veřejný prostor a já se odhaluju, což je zakázané a mají to uvedeno i v nějakém jejich řádu,“ popisuje matka, co nastalo.

Paní Lucie podle svých slov namítala, že jen kojí a že je částečně schovaná za kočárkem a zahalená svetrem. Člen ochranky nicméně ženu odbyl s tím, že tam už takové případy měli a že jejich paní ředitelka rozhodně takové chovaní nepodporuje. „Ve frontě přede mnou byl ten starší pan z Indie, před ním nějaký postarší pan a mladý muž se skládacím bicyklem, který jediný se mě zastal. Nepomohlo, muž z ochranky mi vyhrožoval, že pokud neodjedu nakojit dceru mimo prostor banky, nechá mě vyvést,“ píše žena, která byla podle svých slov zaskočená.

„Všichni koukali, dcera mě začala rvát, tak jsem ji v mrákotách rychle sbalila i s kočárem a nakojila jsem ji na Jungmannově náměstí,“ popisuje maminka s tím, že se poté do banky vrátila a opět si vystála frontu. „Při odchodu jsem procházela kolem toho "ochrankáře" a klidně jsem mu řekla, že mi to mohl říct úplně jinak, poněvadž to bylo pro mě neskutečně ponižující, řvát takhle na mě před celou pobočkou,“ uvedla. Člen ochranky jí na to ovšem prý odpověděl, že reakce byla úplně adekvátní a správná, protože i některým starším klientům její chování vadilo.

Když začal příspěvek kolovat po sociálních sítích, ozvala se i dotčená banka. „Dobrý den, mrzí nás vzniklá situace. Na našich pobočkách se vždy snažíme vyjít klientům a klientkám vstříc ve všech ohledech. Pokud o podobné záležitosti od maminky víme a požádá nás o zajištění soukromí, není pro nás problém jí nabídnout adekvátní místo podle možností pobočky a s ohledem na ostatní klienty. Děkujeme za pochopení,“ napsala Petra Kopecká, tisková mluvčí Raiffeisenbank.

„Celá situace je velmi nepříjemná a velmi nás mrzí, že k celé události došlo. Naše banka se vždy snaží vytvořit na pobočkách takové prostředí, ve kterém se budou všichni cítit maximálně spokojeně,“ uvedla také mluvčí. „Člen ochranky klientku požádal o zahalení, nikoliv o opuštění pobočky. Určitě se však mohl a měl zachovat lépe a ke kojící ženě vstřícněji. Za jeho chování jsme se již klientce osobním dopisem omluvili,“ dodala Kopecká s tím, že pokud klient není s čímkoliv na pobočce spokojen, má plné právo nechat si zavolat vedoucího pobočky, který situaci vyřeší. To se ale podle ní v tomto případě nestalo.

Příběh kojící maminky vyvolal takovou pozornost, že se k němu vyjádřili i někteří politici. „Omluva je naprosto na místě, protože takové jednání pracovníka ochranky Raiffeisenbank ČR považuji za naprostý úlet. Nakojit dítě, proste dát mu najíst mi přijde jako něco naprosto přirozeného!! 

Nezažil jsem žádnou maminku, která by u kojení měla ambici exhibovat! Mít k rodičům, maminkám respekt, úctu, by mělo být něco naprosto přirozeného,“ uvedl na sociálních sítích poslanec KDU-ČSL Marian Jurečka.

Senátor Václav Láska pak poukazuje na fakt, že péče o miminko je velmi náročná věc. „Časově, psychicky i fyzicky. (Tedy i finančně, ale to je jiný příběh). Takže abych ještě rodičovi diktoval kdy a kde může či nemůže krmit svou ratolest, tak to by mě ani ve snu nenapadlo. Problém bude v tom, že já nevidím absolutně žádný rozdíl, jestli tatínek láduje do potomka přesnídávku, nebo maminka ratolest kojí,“ říká politik.

Část populace podle něj ale stále ještě kojení nepovažuje za “normální” věc. „Změnu toho vnímání asi nelze druhým vnutit. Ale určitě by šlo požádat ty z Vás, kterým kojení na veřejnosti vadí, aby projevili alespoň dostatek tolerance. Určitě je pro maminku těžší neustále hledat čas a prostor pro nakojení svého potomka. Pro činnost, kterou děcko potřebuje několikrát denně. Než pro Vás jednou za čas překonat nepříjemné, či divné pocity, které možná v přítomnosti kojící ženy máte. Takže než se stane kojení normální věcí, tak apeluju alespoň na toleranci,“ dodal Láska.

Související

Kojení, ilustrační foto

Čína bojuje za kojení dětí. Výsledek nevalný, píše agentura AFP

Agresivní reklama sušeného mléka pro kojence, často nepřátelští zaměstnavatelé a tchyně: čínské matky patří ve světě k těm, které nejméně kojí, a tuto tendenci se prozatím nedaří zvrátit, píše agentura AFP. Jen každé páté čínské dítě je kojeno v prvních šesti měsících výhradně mateřským mlékem, jak to doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO).

Více souvisejících

kojení, mateřské mléko Raiffeisenbank Praha děti

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy