Do Česka se dostalo 16 tun polského masa se salmonelou

Do Česka se zhruba od poloviny dubna dostalo 16 tun polského drůbežího maso se salmonelou, sdělil dnes na dotaz ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Nejspíš se všechno snědlo, protože výsledky testů dostali veterináři až po datu spotřeby masa.

Správa poskytla ČTK seznam míst, kam bylo maso určeno. Všech 12 příjemců těchto zásilek, mezi nimiž je například sklad řetězce Albert nebo jeden z velkých distributorů Bidfood, musí nyní před uvolněním dalších polských zásilek na trh nechat drůbeží maso prověřit na salmonelu. Přikazují jim to individuální veterinární opatření, která správa pro každého příjemce vypsala, nebo nyní vypíše. Vyjádření firem ČTK zjišťuje.

Veterináři před domluvou s ministerstvem zemědělství o zavádění individuálních mimořádných opatření informovali prakticky každý týden o nálezech polského masa se salmonelou. Nyní zveřejnili nálezy zpětně za poslední zhruba měsíc.

V 11 případech šlo o kuřecí maso, v jednom o krůtí. Mezi příjemci je mimo jiné Michal Kurtin, jehož firma již dříve přijala polské maso z šarže, v níž byla zjištěna salmonela. Podobně v dubnu mířilo maso se salmonelou do skladu Bidfoodu. Maso ze salmonelové šarže se také letos dostalo do skladu firmy Made Group, která ale naprostou většinu vrátila zpět polskému dodavateli dřív, než byly známy výsledky testů.

Podle mluvčího řetězce Albert Jiřího Marečka šlo o slovenská kuřata, která byla zpracována v Polsku, zboží mělo pokrýt malou část objemu ve slevové akci. "Naše vlastní laboratorní testování žádné závady neprokázalo. Veterinární správa odebrala pět vzorků, z nichž dva nevyhověly," sdělil ČTK. Podle něj firma ihned ukončila s dodavatelem spolupráci a žádné drůbeží z Polska již nedováží.

Majitel plzeňské firmy Jan Špilar, Ryby-drůbež uvedl, že drůbeží maso se salmonelou je a bude. "Ale tepelnou přípravou se salmonela zničí, takže nevím, proč to medializovat," uvedl Špilar. Podle něj velkoobchodní a maloobchodní firma "určitě neměla" se salmonelou problémy. Další informace neuvedl.

Majitel řeznictví z Opavska Vlastimil Šajtar kvůli kauze polského drůbežího masa se salmonelou možná ukončí podnikání. Má problémy se zajištěním veterinárních rozborů.

Mluvčí veterinární správy zdůraznil, že nejde o plošná opatření, jako tomu bylo u kontrol hovězího masa z Polska letos v zimě, ale že cílí na konkrétní subjekty, u kterých je riziko výskytu salmonely vyšší.

"Ukazuje se, že námi přijatá opatření jsou na místě, SVS těmto subjektům následně nařídila povinnost každou další zásilku drůbežího masa ze stejné země nechat laboratorně vyšetřit na zdravotní nezávadnost před dalším uvedením na trh. Znovu opakuji, že zásadní je pro nás ochrana spotřebitelů a kontroly dovozu masa ze všech zemí budou nadále intenzivní," řekl ČTK ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Salmonela způsobuje akutní průjmové onemocnění. Při dostatečné tepelné úpravě masa je však riziko nákazy minimální. Salmonely jsou podle veterinářů zničeny při tepelné úpravě nad 70 stupňů Celsia po dobu deseti minut, případně při úpravě při vyšší teplotě po kratší dobu, nebo nižší teplotě po delší dobu. Je ale třeba dát pozor na riziko takzvané křížové kontaminace potravin, když člověk například použije stejný nůž, prkénko či nádobí na syrové maso a poté třeba na zeleninu.

V Česku letos platila od konce února do konce března mimořádná opatření kvůli nálezu salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozímu nedostatečnému informování o dovozu masa z jatek, která v polském Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy. Polsko mělo přijmout opatření, kterými by podobným incidentům předcházelo. ČR od plošného opatření upustilo po tlaku Evropské komise.

Místa určení polských zásilek drůbežího masa, kde SVS zjistila salmonelu:

Albert Česká republika s.r.o. Jan Špilar, Ryby-drůbež MADE group Benstar GRAND lahůdky Bidfood Czech Republic s.r.o., depo Plzeň - Dýšina Michal Kurtin J & S, s.r.o. Řeznictví Kunovský s.r.o. Vlastimil Šajtar - reexpediční sklad Petr Vašák Jan Čermák

Zdroj: Státní veterinární správa

Související

Ilustrační foto

Do ČR se dostal španělský fuet se salmonelami, varují veterináři

Na českém trhu se prodávalo 19.000 balení španělského fermentovaného salámu fuet se salmonelami. ČTK o tom dnes informovali zástupci Státní veterinární správy (SVS), kteří dostali informace od francouzských dozorových orgánů. Ve Francii lidé salmonelózou kvůli tomuto produktu onemocněli.
Maso na českých pultech, ilustrační fotografie

Maso se salmonelou míří z Polska do Česka nadále, jsou ho tuny

Veterináři zachytili od začátku září tři nové případy dovozů drůbežího masa se salmonelou z Polska. Celkem to byly zhruba tři tuny zboží, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Situace se podle něj zlepšila, v srpnu šlo o 1,9 tuny, na jaře pak byla hmotnost zásilek s pozitivními testy na bakterie salmonely řádově v desítkách tun. Ze tří zásilek se snědlo 700 kilogramů masa, zbytek byl zpracován nebo zadržen ve skladu.

Více souvisejících

salmonelóza závadné maso z Polska Kuřecí maso

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy