Kyselinová útočnice stanula před soudem. Hrozí jí 12 let, oběti chtějí miliony korun

Až dvanáct let vězení hrozí šestačtyřicetileté Anně Kroft, která se dnes u Krajského soudu v Plzni začala zpovídat z loňského útoku kyselinou na tři lidi v nočním klubu na Americké třídě v Plzni. Podle obžaloby po předchozí hádce a potyčce vzala lahev s čističem odpadů s šestadevadesátiprocentní kyselinou sírovou a polila jím dva muže a ženu, kteří po potyčce odcházeli z baru. Pronásledovala je do průjezdu a dál na ně žíravinu lila, stojí v obžalobě. Způsobila jim poleptání druhého až třetího stupně na hlavě, obličeji, krku, rukou i dalších částech těla, uvedl státní zástupce, který ženu viní z těžkého ublížení na zdraví.

Kroft, která se narodila v Moldavsku, ale má české občanství, se k incidentu doznala. Tvrdila ale, že si vůbec neuvědomovala, že použila kyselinu. Když dva muži a žena bili dalšího muže v klubu, měla prý strach, že ho zabijí. Chtěla na ně chrstnout vodu, jako to dělá doma, když se perou psi. Sáhla proto do úklidové komory a vzala lahev. Byla v takovém šoku, že si neuvědomovala, co drží v ruce. Nevnímala ani bolest. Po incidentu prý měla zlomenou nohu a necítila ani poleptání od kyseliny, které si také způsobila.

Napadené muže ve věku 39 a 27 let a dvaatřicetiletou ženu kyselina zasáhla na pěti až sedmi procentech povrchu těla. Jejich léčení si vyžádalo několikatýdenní hospitalizaci v nemocnicích v Plzni a na Vinohradech a u každého také několik operačních zákroků. Zůstaly jim jizvy po poleptání. Po útočnici požadují jako náhradu škody a nemajetkové újmy dohromady kolem 2,6 milionu korun, dalších téměř 430.000 korun chtějí zdravotní pojišťovny a majitel domu za vzniklé škody.

Incident se odehrál loni 24. března ráno v nočním klubu v prvním patře domu na Americké třídě. Kroft měla od klubu klíče, podle výpovědi majitelky podniku proto, že v jednom pokoji občas poskytovala placené sexuální služby. To ale obžalovaná nepřiznala. Do už zavřeného klubu si pozvala známé na kávu.

Žena a dva muži odešli do pokoje a Kroft po nich po čase začala podle obžaloby chtít peníze, jako by pokoj využili k poskytování placených sexuálních služeb. Hádka mezi nimi přerostla ve fyzický konflikt, do něhož se zapojil ještě další muž. Obžalovaná ale tvrdila, že žádné peníze nechtěla, chtěla jen, aby všichni odešli, protože spěchala na vlak.

Útoky kyselinou nejsou u soudu tak časté. Plzeňský soud ale už jeden takový případ řešil. V roce 2015 vyměřil 23 let vězení Janu Dubskému, který podle verdiktu v listopadu roku 2013 neunesl dřívější rozchod s přítelkyní.

Počkal si na ni před bytem. Když nasedla do auta, otevřel dveře a vylil na ni kyselinu sírovou. Žena utrpěla těžká zranění s doživotními vážnými následky. Rozsudek potvrdil Vrchní soud v Praze, Nejvyšší soud a Ústavní soud následně odmítly i další Dubského stížnost a dovolání.

Související

Soud, ilustrační fotografie

Soud ztrestal útočnici v plzeňském erotickém klubu, tři lidi poleptala kyselinou

Krajský soud v Plzni poslal dnes na šest let do vězení šestačtyřicetiletou Annu Kroft původem z Moldavska za těžké ublížení na zdraví. Podle obžaloby po hádce a potyčce v nočním klubu v Plzni polila dva muže a ženu kyselinou sírovou. Utrpěli popáleniny, byli několik týdnů v nemocnici a podstoupili několik operací. Obžalované hrozilo až 12 let vězení. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce i obhájce si nechali lhůtu na odvolání.

Více souvisejících

Anna Kroft (útok kyselinou) útoky kyselinou Plzeň soudy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy