Největší transport nosorožců do Afriky: ZOO Dvůr Králové spustí unikátní akci

ZOO Dvůr Králové nad Labem v neděli ráno zahájí transport pěti vzácných nosorožců černých do středoafrické Rwandy. Do rwandského národního parku Akagera by měli po leteckém převozu dorazit v pondělí dopoledne. Ve Rwandě mají zvířata podpořit tamní populaci nosorožců v minulosti vyhubenou. Chystaný převoz je největším transportem nosorožců z Evropy do Afriky, řekli dnes novinářům představitelé zoo a organizátoři transportu. Dvorská zoo, kterou vlastní kraj, patří k největším a nejúspěšnějším chovatelům nosorožců na světě.

Tři nosorožci pro Rwandu jsou z chovu dvorské zoo, další dva jsou ze zoo Flamingo Land ve Velké Británii a z dánské zoo Ree Park Safarie. Všichni nosorožci vybraní k přesunu do Afriky jsou takzvaného východního poddruhu, jehož ve volné přírodě žije odhadem posledních několik stovek jedinců. Všech nosorožců černých v přírodě zbývá kolem 5000.

"Je to historický projekt pro Rwandu a chov nosorožců, který se ve Rwandě obnovuje," řekl rwandský velvyslanec v Německu a pro ČR Igor Cesar. Ve Rwandě byli nosorožci v souvislosti s občanskou válkou v polovině 90. let minulého století zcela vyhubeni. Předloni byla do Rwandy přemístěna skupina 18 nosorožců dvourohých východního poddruhu z jižní Afriky. Žijí v jižní části parku Akagera.

Nosorožci z Británie a Dánska dorazili do Dvora Králové loni na podzim a poslední zhruba tři měsíce se skupina intenzivně připravuje na transport. Především si zvířata, každé o váze zhruba jedné tuny, zvykají na transportní železné bedny. "Cvičíme s nimi denně. Zásadní je, aby zvířata z bedny neměla špatnou zkušenost," řekl zoolog Jiří Hrubý.

Po naložení nosorožců v bednách na nákladní auta v neděli ráno zamíří kolona na pražské ruzyňské letiště. Odletět by měli vpodvečer a let do hlavního města Rwandy Kigali by měl trvat asi sedm hodin. Do Akagery by se zvířata měla dostat v pondělí dopoledne. Doprovázet je bude pětičlenný tým, jehož členem bude i africký odborník na transporty zvířat Pete Morkel. "Jde o mladá zvířata, která jsou v dobré kondici. Doufáme, že vše bude bez problémů," řekl Morkel. Zvířata budou při transportu dostávat sedativa, uspána nebudou.

Náklady na projekt činí asi 4,3 milionu korun. Z nich nejnákladnější je letecký transport za asi 3,5 milionu korun a pořízení beden za 700.000 korun. Peníze poskytli dárci a na projekt šel také výtěžek z různých akcí dvorské zoo. Se sháněním peněz pomáhala i patronka přesunu, modelka Veronika Vařeková. "Rwandu jsme zvolili proto, že pytláctví tam je na bodu nula," řekla.

Zvířata z Evropy budou ve Rwandě nejdřív v ohradách z dřevěných kůlů zvaných boma o rozměrech osm krát osm metrů. Po několika týdnech by měli být postupně vypouštěni do větších oplocených výběhů o rozloze jednoho až 16 hektarů. Zhruba po roce by mohli být vypuštěni do severní části parku na území o rozloze 3000 hektarů, které je poloostrovem vybíhajícím do jezera. Charakter poloostrova podle ředitele dvorské zoo Přemysla Rabase usnadní ostrahu zvířat. Park podle něj trvale hlídají ozbrojení strážci. Zvířata také kvůli sledování dostanou do rohů vysílačky.

Zoologové předpokládají, že nejprve by se zvířata z Evropy mohla pářit mezi sebou. V budoucnu se předpokládá, že by se mohla pářit i s nosorožci z Jihoafrické republiky. "Nosorožci z Evropy významně přispějí k tomu, aby populace ve Rwandě byla geneticky variabilnější," řekl vedoucí mezinárodních projektů dvorské zoo Jan Stejskal.

Zvířata budou darem rwandské vládě. Projekt má podporu a zastřešení od Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA), která zajišťuje chovný program nosorožců v Evropě.

Související

Ilustrační fotografie.

Velký den. Vědci mají prvotní zárodečné buňky z ohroženého severního bílého nosorožce

Tým vědců z konsilia BioRescue vedeného Safari Parkem Dvůr Králové nad Labem vytvořil tzv. primordiální (prvotní) zárodečné buňky z kmenových buněk severního bílého nosorožce. Jsou předchůdkyněmi vajíček a spermií, uvedli dnes zástupci Safari Parku Dvůr Králové. Označili to za významný krok k záchraně druhu, na němž mají zásluhu hlavně odborníci z univerzity v Ósace. Dosud se toho nikdy nepodařilo dosáhnout u tak velkých savců.

Více souvisejících

Nosorožci zoo dvůr králové nad labem Rwanda Zvířata afrika

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 26 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy