Kauza Amun Re: Žalobkyně žene k soudu miliardáře Shenara. Jen bílý koník, tvrdí Transparency

Vrchní státní zastupitelství v Praze (VSZ) poslalo k soudu podnikatele Martina Shenara kvůli solárnímu parku v Ralsku na Českolipsku. Obžalován je z krácení daní při prodeji projektových firem společnosti ČEZ, vyplynulo z tiskové zprávy VSZ a vyjádření mluvčí pražského městského soudu Markéty Puci. Miliardáři, který byl předsedou představenstva společnosti Amun.Re, hrozí v případě odsouzení až desetileté vězení.

"Dne 19. července 2019 byla k Městskému soudu v Praze podána obžaloba na jednu fyzickou osobu pro zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby ..., jehož se měla dopustit v souvislosti s prodejem projektových společností společnosti ČEZ, a.s.," uvedla na webu žalobkyně Petra Ullrichová. Puci potvrdila, že téhož dne obdržel soud případ Martina Shenara. Podle dřívějších informací poškodil podnikatel stát o více než 70 milionů korun.

Shenar údajně nepřiznal správci daně příjmy z prodeje obchodních společností firmě ČEZ. Obviněn byl na jaře 2017, tehdy trestní stíhání odmítl. "Přijde vám pravděpodobné, že by někdo byl tak hloupý, že by prodával společnosti státní firmě a jen tak nezaplatil daně?" řekl podnikatel předloni v dubnu Českému rozhlasu Radiožurnálu.

"Solární šílenství z roku 2010 končí justičně obžalobou malých ryb, jako je bílý koník Shenar, pro daňové delikty," okomentoval pro ČTK nynější posun v případu šéf protikorupční organizace Transparency International (TI) David Ondráčka. Výsledek vyšetřování kauzy kolem solárního parku Ralsko označil za tragický, vyšetřovatelé nezjistili komu zaplatil ČEZ miliardové částky, ani zda nebyly požadavky Amun.Re mnohonásobně předražené.

Společnost Amun.Re vlastnila podle Ondráčky spletitá síť nastrčených firem s cílem rozkrytí vlastnictví zkomplikovat. ČEZ, který většinově ovládá stát, neřešil, s kým uzavírá smlouvy a jestli jsou pro něj výhodné. "Mám podezření, že tam tekly obrovské peníze oběma stranám," dodal ředitel TI.

Shenar byl původně vydavatelem lifestylových časopisů. Pak je ale prodal a v roce 2009 se pustil do solárního byznysu. Od podnikatelů z Českolipska koupil projekty slunečních elektráren i s pozemky a vložil je do tří svých firem nazvaných eEnergy Ralsko, eEnergy Ralsko-Kuřivody a eEnergy Hodonín. Ty následně prodal za stovky milionů korun firmě ČEZ.

Amun.Re uzavřela s ČEZ dohodu, že pro ni největší solární park v Česku s výkonem 38,3 megawatt za dalších více než pět miliard korun i postaví. Shenar vlastnil původně Amun.Re z poloviny, druhou polovinu ovládala firma s neznámými majiteli se sídlem na Kypru.

ČEZ koupil v minulosti solární elektrárny od různých investorů. Nákupem největších solárních elektráren ČEZ od společnosti Amun.Re se už dříve zabýval Finančně analytický útvar ministerstva financí. Kromě areálu Ralsko se zabýval i stavbou v Mimoni. Policie případ kolem Amun.Re zkoumala několik let, nakonec ho odložila.

Podle informací médií byli v orgánech společnosti Amun.Re kromě Shenara také právníci advokátní kanceláře Drahomíra Šachty, který spolupracoval s lobbistou Ivo Rittigem. Podle Ondráčky figuroval v určité fázi ve firmě i sám Rittig, který ho ale v minulosti za toto vyjádření zažaloval. Soud prohrál.

Související

Více souvisejících

Martin Shenar ČEZ Vrchní státní zastupitelství Praha soudy Amun.Re transparency international

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy