Internacionála v den státního svátku? Ano. Má připomenout zvěrstva komunismu

Ústí nad Labem - Setkání nazvané Happening u příležitosti obnovení vlády Rudých bratrů na divém severu se uskuteční v pátek u Krajského úřadu v Ústí nad Labem. Organizátor akce Tomáš Brož Mediafaxu řekl, že akcí chce lidem připomenout, jak to vypadalo za komunistů před 17. listopadem 1989.

Akce začíná v 16.30 před Krajským úřadem. Na happeningu by měla zaznět internacionála, lidé přijdou s dobovými transparenty a Brož doufá, že někteří i v krojích a uniformách.

„K výročí 17. listopadu se scházíme každým rokem, ale byla to spíš hospodská a přátelská setkání lidí, kteří se tehdy angažovali a pomáhali s revolucí, tahle akce je první veřejná," dodal Brož, tehdy student.

Akce se koná před krajským úřadem, který byl dříve krajským výborem komunistů. Jeho zdi stále zdobí symboly komunismu srp a kladivo, nyní je překrývá reklamní billboard. Organizátoři by ho rádi sundali a symboly tak odhalili.

„Vzhledem k tomu, že tam visí reklama firmy, kterou vlastní sociální demokrat pan Novotný, zatím se nám nedaří se s ním domluvit na tom, že by plachtu při akci sundal," dodal Brož.

Brož pozval lidi i přes sociální síť Facebook. Zatím se mu přihlásilo třiatřicet lidí, kteří přijdou určitě, šestadvacet možná. „Vezmu dvouletýho synka, tak doufám nepřijedou milice s vodníma dělama. Jen ať to klučina vidí, jak se historie opakuje," napsal například Vladimír Dufek.

Happening je reakcí na to, že v novém volebním období budou v Ústeckém kraji vládnout komunisté. Oldřich Bubeníček bude prvním komunistickým hejtmanem v zemi. Na vládě s komunisty se bude spolupodílet i sociální demokracie, dosluhující hejtmanka Jana Vaňhová se s největší pravděpodobností stane Bubeníčkovou náměstkyní. Spolupráci komunisté a sociální demokraté ve středu stvrdili podepsáním koaliční smlouvy.

Související

Ilustrační fotografie.

Velké obchody zůstanou v úterý na svátek svatého Václava zavřené

Velké obchody zůstanou v úterý 28. září na státní svátek podle zákona zavřené. Lidé tak nenakoupí v hypermarketech či supermarketech. V provozu nebudou ani hobbymarkety a některá obchodní centra. Prodejci o tom zákazníky informují na webových stránkách, sociálních sítích nebo v akčních letácích, zjistila ČTK.

Více souvisejících

státní svátek 17. listopad Oldřich Bubeníček

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy