Jsou pouťové atrakce bezpečné? Inspektoři se vydali na kontrolu

Praha - Ani jednu pokutu neudělila v minulém roce Česká obchodní inspekce (ČOI) při kontrolách více než dvou set pouťových atrakcí, každá druhá přitom obsahovala nedostatky, hůře však dopadly kontroly stanů pro veřejné použití. Vyplývá to ze statistiky ČOI zveřejněné na jejich internetových stránkách.

"V roce 2012 nebyla provozovatelům atrakcí uložena žádná pokuta (na rozdíl od předchozích let), protože zjištěné nedostatky neovlivňovaly svým charakterem bezpečnost provozování atrakcí. Toto pozitivní zjištění je důkazem toho, že kontrolní činnost ČOI účinně napomáhá snížit míru možného rizika, jemuž jsou spotřebitelé – velmi často děti – při provozu pouťových atrakcí vystaveni, aniž jsou schopni se před nimi sami ochránit," konstatuje ČOI.

Celkem inspekce zkontrolovala 78 provozovatelů, 17 výrobců, 2 dovozci a 9 distributorů různých atrakcí. Ve třech případech pak proběhla kontrola ve spolupráci s autorizovanou zkušebnou. Kontroly byly minimálně dvoudenní a probíhaly na vytipovaných slavnostech a poutích. Celkem tak inspekce prověřila 213 atrakcí. Závady na technickém stavu vzniklé buď provozem, nebo jejich opakovanou montáží, zjistila u 94 z nich.

"Před zahájením provozu pracovníci ČOI provedli fyzickou kontrolu atrakcí a seznámili provozovatele s výčtem závad. I když způsob odstranění závad je na provozovateli atrakce, byly zjištěné nedostatky odstraněny v nejkratším možném termínu, neboť provozovatelé si uvědomují přímou odpovědnost za případné následky úrazu," konstatují inspektoři.

Mezi nejčastější nedostatky patřil vysoký nástupní schod na atrakci nebo nástupní plošinu, chybějící zábrany proti neočekávanému vstupu do dráhy, chybějící zábradlí u atrakce snižující riziko pádu, nedostatečná výška napájecího pletiva autodromu, neukotvené nafukovací atrakce (hrady, skluzavky), nechráněné pružiny u trampolín či umístění atrakce pod vedením vysokého napětí.

Přes zjištění inspekce však došlo i v minulém roce k nehodám spojeným právě s pouťovými atrakcemi. Minulý rok v březnu se například na Matějské pouti v Praze zranily dvě ženy, když se pod nimi rozlomila ocelová konstrukce rámu gondoly takzvaného kolotoče Break Dance a ony vypadly z kabinky. Kriminalisté následně dospěli k názoru, že pochybil výrobce, když u atrakce nezajistil odborný svářečský dozor. Kolotoč totiž svařoval člověk, který nebyl svářeč a neměl kvalifikaci. Pochybil také znalec, který schválil provoz atrakce a nezajistil pravidelné kontroly.

Inspektoři ČOI se také zaměřili na stany pro veřejné použití, a to v souvislosti s případem smrtelného úrazu při zřícení stanu na festivalu Pohoda na Slovensku. Inspektoři zjistili nedostatky u 25 z 26 kontrolovaných.

"Pouze jeden český výrobce doložil certifikát. K odstranění zjištěných závad v dokumentaci 25 typů stanů byla uložena termínovaná opatření. Zjištění se týkala chybějící revizní knihy nebo doplnění požadovaných instrukcí o použití ručních hasicích přístrojů. Dále 11 výrobců neposoudilo shodu stanovených výrobků – stanů podle národního předpisu a nevydalo prohlášení o shodě. V jednom případě bylo zahájeno správní řízení a dalším 10 kontrolovaným subjektům byly uloženy pokuty na místě ve výši 42 000 korun," dodávají inspektoři.

Související

Česká obchodní inspekce (ČOI)

Jsou ceny cukru v pořádku? ČOI provedla kontroly v obchodech

Kontrola České obchodní inspekce (ČOI) na základě podnětu ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) kvůli cenám cukru v maloobchodním řetězci zatím nenasvědčuje porušení zákona v dozorové kompetenci ČOI. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Kontrola ještě nebyla ukončena. Inspekce uvedla, že případné klamavé obchodní praktiky týkající se potravin dozoruje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), kterou s podnětem seznámila.

Více souvisejících

čoi zábavní parky kolotoče

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 7 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 8 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy