Pozor! Etikety lžou, jak poznat dobrý párek s masem?

Praha - Složení u mnohých párků testovaných nedávno časopisem dTest neodpovídalo informacím deklarovaným na etiketě. Dokonale vypadající párek přitom nevypovídá o své chuti ani kvalitě, ale spíše o obsahu barviv, anatomii dobrého párku představil v pondělí server sklizeno.cz.

Výběr masa a jeho obsah

Hlavní údaj, který většina zákazníků kontroluje na etiketách, je druh masa a jeho procentní zastoupení. U druhu masa by (snad) etiketa zavádět neměla, dTest ale prokázal, že etikety často zkreslují jeho množství. Podle zákona musí být například ve vídeňském párku minimálně 55 procent masa, více je ale pro chuť lepší. "Masovou chuť párků s menším procentem masa dohánějí výrobci často glutamany, takže pokud máte na jazyku pocit, že jíte škrobovou hmotu s příchutí párku, pak zkuste na balení zapátrat po obsahu glutamanů a příště si vybrat jiný," radí server Sklizeno.cz. Další párkové pravidlo následně zní: množství masa stoupá s cenou uzeniny, tak nevěřte párkům s 80 procenty masa za 9,90 koruny.

Je barva relevantní ukazatel kvality?

Párek nemusí být ani dokonale pravidelný, ani růžový. Barva je dána hlavě typem masa, které může být telecí, vepřové nebo hovězí, a proto párky nemohou mít vždy stejnou barvu. Barvu uzenin upravují-stabilizují dusitany, jinak by byly zašedlé a nevábné. "Pokud jsou ale ostře a nepřirozeně růžové, téměř určitě bylo naprosto zbytečně přidané barvivo. Takže tady zdání může klamat, barva vám o kvalitě mnoho neřekne," říká server Sklizeno.cz.

Jaké by mělo být správné střívko, v kterém je párek zabalen?

Je vcelku jedno, jestli zvolíte přírodní nebo průmyslově vyráběné střívko (leč čistě z přírodních ingrediencí). Nemělo by však být tuhé, silné či jakkoliv vadit při žvýkání. Naopak je u něho žádoucí, aby bylo pružné, jemné a v chuti spíše neznatelé.

Tuky – párky jsou jich plné

Párky sice nejsou nic zdravého, ale to konec konců není důvod, proč je lidé jedí. Tuku ve vídeňském párku může být totiž až 40 procent, jednoduché pravidlo ale je, že čím více je v něm masa, tím měně tuku se tam vejde. Opět ale dTest prokázal, že údaje na etiketách ne vždy odpovídají realitě, takže byste se zase měli řídit spíš svou chutí a dětem je nevnucovat. Navíc u párku poměrně běžné číslo deklarující obsah tuku nad 25 procent je už poměrně vysoké číslo.

Další nežádoucí vetřelci srážející kvalitu uzenin

Glutamany, velké množství solí (sůl je přirozený konzervant, takže úplně bez ní se neobejdou), fosfáty, dusičnany a dusitany jsou všechno párkoví vetřelci a mělo by jich být co nejméně. "Přílišné množství soli poznáte jednoduše tím, že je párek prostě příliš slaný, glutamát přidává až podezřele masovou chuť, která často neodpovídá složení a dusitany patří mezi povolená, ale sporná éčka, která jsou ale nezbytná proto, aby uzenina vypadala chutně," vysvětluje Sklizeno.cz. Barviva jsou následně zbytečná naprosto. DTest ukázal, že o obsahu těchto látek etikety párků spíše nelžou, tak alespoň zde se na ně snad můžete spolehnout.

Sklizeno.cz proto radí: Věřte sobě, svým smyslům a zkušenosti s výrobcem a prodejcem. Dobrý párek totiž poznáte spíše podle chuti a vůně než podle etikety a vzhledu.

Související

solární energie

Fotovoltaický boom: Na co si dát pozor před podpisem smlouvy

Spotřebitelé se snaží hledat nové cesty k udržitelným energiím. Jednou z možností jsou fotovoltaické systémy, které jsou stále populárnější volbou. Na co si dát pozor, pokud plánujete instalaci takového systému? dTest přináší několik tipů, na co se před podpisem smlouvy zaměřit.
Soud, ilustrační fotografie.

Spotřebitelům se nelíbí návrh zákona o hromadných žalobách

Spotřebitelská organizace dTest tvrdí, že současný návrh ministerstva spravedlnosti na zavedení hromadného řízení nepřináší funkční nástroj pro ochranu zájmů spotřebitelů a nahrává takzvaným šmejdům, tedy nepoctivým podnikatelům. Organizace v dnešní tiskové zprávě také uvedla, že v návrhu zákona chybí i představa o financování hromadných žalob. Ministerstvo přitom počítá s tím, že právě například dTest či Sdružení českých spotřebitelů budou hromadné žaloby podávat.

Více souvisejících

dtest Obchody potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 43 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Rusko navrhlo členům OSN rezoluci o zákazu zbraní ve vesmíru. Samo ji před týdnem vetovalo

Ruská federace předložila členům Rady bezpečnosti OSN návrh rezoluce, který žádá všechny země, aby podnikly opatření s cílem zabránit umístění zbraní ve vesmíru. Tento krok následuje těsně po nedávném vetu, které Rusko udělilo podobné americko-japonské rezoluci. Informuje o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy