Praha - Složení u mnohých párků testovaných nedávno časopisem dTest neodpovídalo informacím deklarovaným na etiketě. Dokonale vypadající párek přitom nevypovídá o své chuti ani kvalitě, ale spíše o obsahu barviv, anatomii dobrého párku představil v pondělí server sklizeno.cz.
Výběr masa a jeho obsah
Hlavní údaj, který většina zákazníků kontroluje na etiketách, je druh masa a jeho procentní zastoupení. U druhu masa by (snad) etiketa zavádět neměla, dTest ale prokázal, že etikety často zkreslují jeho množství. Podle zákona musí být například ve vídeňském párku minimálně 55 procent masa, více je ale pro chuť lepší. "Masovou chuť párků s menším procentem masa dohánějí výrobci často glutamany, takže pokud máte na jazyku pocit, že jíte škrobovou hmotu s příchutí párku, pak zkuste na balení zapátrat po obsahu glutamanů a příště si vybrat jiný," radí server Sklizeno.cz. Další párkové pravidlo následně zní: množství masa stoupá s cenou uzeniny, tak nevěřte párkům s 80 procenty masa za 9,90 koruny.
Je barva relevantní ukazatel kvality?
Párek nemusí být ani dokonale pravidelný, ani růžový. Barva je dána hlavě typem masa, které může být telecí, vepřové nebo hovězí, a proto párky nemohou mít vždy stejnou barvu. Barvu uzenin upravují-stabilizují dusitany, jinak by byly zašedlé a nevábné. "Pokud jsou ale ostře a nepřirozeně růžové, téměř určitě bylo naprosto zbytečně přidané barvivo. Takže tady zdání může klamat, barva vám o kvalitě mnoho neřekne," říká server Sklizeno.cz.
Jaké by mělo být správné střívko, v kterém je párek zabalen?
Je vcelku jedno, jestli zvolíte přírodní nebo průmyslově vyráběné střívko (leč čistě z přírodních ingrediencí). Nemělo by však být tuhé, silné či jakkoliv vadit při žvýkání. Naopak je u něho žádoucí, aby bylo pružné, jemné a v chuti spíše neznatelé.
Tuky – párky jsou jich plné
Párky sice nejsou nic zdravého, ale to konec konců není důvod, proč je lidé jedí. Tuku ve vídeňském párku může být totiž až 40 procent, jednoduché pravidlo ale je, že čím více je v něm masa, tím měně tuku se tam vejde. Opět ale dTest prokázal, že údaje na etiketách ne vždy odpovídají realitě, takže byste se zase měli řídit spíš svou chutí a dětem je nevnucovat. Navíc u párku poměrně běžné číslo deklarující obsah tuku nad 25 procent je už poměrně vysoké číslo.
Další nežádoucí vetřelci srážející kvalitu uzenin
Glutamany, velké množství solí (sůl je přirozený konzervant, takže úplně bez ní se neobejdou), fosfáty, dusičnany a dusitany jsou všechno párkoví vetřelci a mělo by jich být co nejméně. "Přílišné množství soli poznáte jednoduše tím, že je párek prostě příliš slaný, glutamát přidává až podezřele masovou chuť, která často neodpovídá složení a dusitany patří mezi povolená, ale sporná éčka, která jsou ale nezbytná proto, aby uzenina vypadala chutně," vysvětluje Sklizeno.cz. Barviva jsou následně zbytečná naprosto. DTest ukázal, že o obsahu těchto látek etikety párků spíše nelžou, tak alespoň zde se na ně snad můžete spolehnout.
Sklizeno.cz proto radí: Věřte sobě, svým smyslům a zkušenosti s výrobcem a prodejcem. Dobrý párek totiž poznáte spíše podle chuti a vůně než podle etikety a vzhledu.
Související
Fotovoltaický boom: Na co si dát pozor před podpisem smlouvy
Spotřebitelům se nelíbí návrh zákona o hromadných žalobách
dtest , Obchody , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 15 minutami
USA žijí kauzou vraždy ředitele zdravotní pojišťovny. Pachateli hrozí nejvyšší trest
Aktualizováno před 54 minutami
V Kazachstánu spadl letoun s desítkami lidí na palubě
před 2 hodinami
Hasiči stále zasahují u požáru v Bruntále, pomáhá jim těžká technika
před 2 hodinami
Tři princezny viděly více než dva miliony lidí. ČT zaujala nejvíce diváků
před 3 hodinami
Tragický vánoční požár ve Zlíně nepřežil jeden člověk
před 4 hodinami
V Praze vybuchla zábavní pyrotechnika v bytě. Čtyři lidé se zranili
před 5 hodinami
Válka na Ukrajině: Rusové masivně zaútočili na Charkov
před 7 hodinami
Povánoční počasí. Očekává se přechodné oteplení
včera
Zemřel krokodýl, který se stal filmovou hvězdou. Burt žil déle než 90 let
včera
RECENZE: Tři princezny jsou dalším nekonzistentním a paradoxně zpátečnickým pokusem o inovaci
včera
Vánoce za dob protektorátu. Jak Češi trávili svátky za nelehkých časů
Aktualizováno včera
Velký požár v Bruntále: Hoří bývalé kasárny, dva hasiči se zranili
včera
Clinton je v nemocnici. Zdroj z okolí exprezidenta přiblížil jeho stav
včera
Tržnici SAPA zachvátil na Štědrý den požár. Škoda jde do milionů
včera
Útočník z Magdeburgu doufal, že zemře, naznačují zjištění policistů
včera
Vánoční přání prezidenta i premiéra. Jedno máme všichni společné, říká první dáma
včera
Počasí se vrátí do obvyklých mezí, avizují meteorologové ve výhledu
včera
Fico mě ničím nepřekvapil, tvrdí Zelenskyj. Popsal ukrajinský návrh Bratislavě
včera
České dráhy o svátcích omezí provoz. Cestující se musí pečlivě informovat
včera
Alec Baldwin si může definitivně oddechnout. Případ smrti kameramanky končí
Žalobci z amerického státu Nové Mexiko vzdali svou snahu o opětovné vznesení obvinění vůči Alecu Baldwinovi kvůli smrti kameramanky Haliny Hutchinsové během natáčení westernu Rust. Informovala o tom stanice CBS News.
Zdroj: Lucie Podzimková