Noční můra mužů: Alergie na pivo. Poradíme, jak na potravinové alergie

Praha - Potravinové alergie jsou stále častější a kromě vyššího počtu případů se rozšiřuje i spektrum potravin, na které byla alergie popsána. Jednou z překvapivých typů potravinových alergií je také alergie na pivo.

Případné nositele na první pohled velmi nepříjemné alergie možná potěší závěry nedávno publikované studie, podle kterých mohou u alergie na pivo existovat značky, které jsou pro pacienta neškodné a může je bez obav konzumovat.

Většina případů alergie na pivo popsaných do dnešní doby byla spojena s přecitlivělostí na bílkovinu označovanou jako nespecifický lipidový transferový protein (anglicky lipid transfer protein, zkráceně LTP). V nedávno publikované studii se její autoři pokusili zjistit, do jaké míry záleží u alergických jedinců na konkrétní značce piva, jeho přesném složení a výrobním postupu.

Dají se najít i nealergenní piva

Studie na téma „pivní alergie" byla provedena u pětačtyřicetiletého muže s prokázanou alergií na pyly, kočičí chlupy a plísně, u kterého se v minulosti po pití piva vyskytla kopřivka a dechové obtíže. Tento pacient podstoupil kožní prick testy s 36 různými značkami piv a následně provokační testy s těmi pivy, která se v kožních testech projevila jako negativní. Nakonec u něj autoři studie provedli analýzu IgE specifických protilátek zaměřených proti dvěma pivům s pozitivním výsledkem v kožních testech, proti dvěma pivům s negativním výsledkem v kožních testech a protilátek proti ječmenu, pšenici a extraktu z kukuřice.

Kožní prick testy byly pozitivní u 30 značek piv z celkových 36 testovaných. Analýza specifických IgE protilátek prokázala přítomnost protilátek zaměřených proti dvěma pivům, která měla v kožních testech pozitivní výsledek, a dále proti kukuřici. Na druhou stranu nebyly nalezeny protilátky proti dvěma testovaným pivům s negativním výsledkem v kožních testech a proti ječmenu. Autoři svou studii tedy uzavírají tvrzením, že u většiny jedinců s alergií na pivo lze pravděpodobně nalézt značky či druhy piv, které alergickou reakci nebudou vyvolávat.

Nevšední alergie na pepř a feferonky

Zajdete si do své oblíbené mexické restaurace s tím, že si dáte cokoli s feferonkami nebo kajenským pepřem. Ale již několik minut po prvním soustu vám otečou rty, na těle se objeví vyrážka a začnete kýchat. "Co se to děje? Lékař říkal, že mám alergii jenom na pelyněk!" říkáte si. Právě se u vás ale rozjela zkřížená alergie na pepř.

Kdo po pepři neslzí

Alergie na pepř a jiné druhy koření naštěstí nepatří mezi běžné potravinové alergie. Což ale může být zrádné, protože se na ně tím pádem většinou nemyslí. diagnózu navíc komplikuje to, že alergické projevy na pepř jako slzení, kýchání nebo pálení jsou stejné i u zdravého jedince bez alergií. Navíc potravinové alergie se určují obtížně, protože se mohou podobat nepohodě člověka, který má porušen trávicí systém i z jiných důvodů.

Dochází k nejrůznějším trávicím potížím, zvracením počínaje a průjmem konče. Může také dojít k pouhému nechutenství, pocitu nadmutí, bolestem v břišní krajině. Na alergii nás mohou upozornit obtíže, které nejsou omezeny na trávicí systém.

Projevy kožní i dýchací

Alergenní bílkovina je vstřebána do krve a k reakci s protilátkou dojde třeba až v cévách kůže či sliznic dýchacího systému. Pak může následovat výsev svědivé kopřivku nebo ekzému. V případě dýchacího systému dojde k projevům stejným jako při alergii pylové – ucpaný nos, vodnatá rýma nebo projevy astmatu.

Pelyněk versus pepř

Relativně častým důvodem vzniku alergie na pepř a jiné potraviny je takzvaná zkřížená alergie. Při ní jsou si dvě bílkoviny svojí strukturou podobné a IgE protilátky na ně reagují stejně, obzvlášť pokud se s "novým" alergenem setkají opakovaně. Ke zkříženým alergickým reakcím často dochází u břízy, ořechu nebo celeru. Málo známým je v tomto ohledu pelyněk, který může vést ke zkřížené alergii právě na pepř, ale i na další potraviny.

Pokud už někdo alergii prokázanou má, měl by při opakovaných potížích po určitém jídle zpozornět. Možná si do kolonky "Moje alergeny" může připsat další položku. A kvůli tomu třeba i začít hledat jinou dobrou restauraci.

Jak vyzrát nad alergií na potraviny?

Potravinovou alergií trpí zhruba 4 % naší populace. U dětí do 3 let je toto procento až dvojnásobné. Výskyt potravinových alergií je celosvětově na vzestupu, a jedná se tak o téma, o kterém se bude mluvit stále častěji. A to nejen u jídelního stolu.

Základem je dieta

Alergie není jednoduše léčitelná, naštěstí však existuje jednoduchý způsob, jak se vyhnout jejím projevům – nejíst problematické potraviny. Jinými slovy, dieta je lékem. Dietu je třeba držet dlouhodobě a nikdy se nepokoušet ji obejít.

Stává se, že časem alergické projevy ustoupí, a alergik tak může postupně zkoušet danou potravinu opět zařazovat do svého jídelníčku. To platí především u alergií v dětském věku, u dospělých je to obvykle "navždy".

Pozor na stopy alergenů

Častou chybou "alergiků začátečníků" je, že podceňují riziko malých a stopových množství alergenu. Pro alergii je totiž typické, že závažnost projevů není závislá na množství zkonzumované potraviny. I malé množství rizikové potraviny tak může vyvolat poměrně výraznou alergickou reakci.

Etikety potravin pod drobnohledem

Když se dozvíme o potravinové alergii, asi nejdůležitějším návykem, který bychom si měli rychle vypěstovat, je naučit se číst etikety. Jako příklad uveďme alergii na sóju. Nestačí jen přestat jíst „sójové rohlíky". Je třeba studovat etikety, zda daný výrobek sóju opravdu neobsahuje. Dieta je alfou a omegou léčby potravinové alergie, léky jsou spíše jen doplňkem.

Přinášíme vám jednoduchou pomůcku, která vás po zjištění potravinové alergie dále povede:

D – dojděte si na vyšetření k lékaři, nejlépe alergologovi.I – informujte se o možné alergii, podstupte testy na alergii (krevní, kožní, ...).E – edukace neboli vzdělání, studujte poctivě etikety potravin, které kupujete.T – trpělivost, spolupracujte se stejně nemocnými lidmi, kteří můžou poradit a předat praktické zkušenosti.A – alergie a dieta napořád! Dietou alergii nevyléčíte, ale nebudete mít žádné příznaky, takže se budete cítit fit a zdraví!

Související

Více souvisejících

alergie zdraví nemoci

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 55 minutami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Ukrajina dá stovky milionů eur na nákup dronů

Ukrajinská vláda se rozhodla zvýšit finanční částku vyčleněnou na nákup dronů, a to o dalších 15,5 miliardy hřiven (přibližně 367 milionů eur). Oznámil to v úterý ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

Netanjahu: Jdeme si pro vítězství. Izrael podnikne invazi do Rafahu bez ohledu na příměří

Izrael podnikne invazi do města Rafah na jihu Pásma Gazy s cílem zničit prapory hnutí Hamás. V úterý to prohlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu s tím, že k tomuto kroku dojde bez ohledu na výsledek jednání dohody o příměří.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy