Praha - Říká se sůl nad zlato. Jenomže pokud do omáčky obrátíte celou slánku, nebude to k jídlu. A není také sůl jako sůl. Přinášíme vám pár rad, která sůl je nejzdravější, kolik byste jí měli denně jíst a jak zachráníte přesolené jídlo.
Sůl je pro fungování našeho těla nezbytná. Podílí se na udržování rovnováhy tekutin v těle a reguluje krevní tlak. Zároveň je také potřebná pro správnou funkci srdce, nervů, svalů i vstřebávání látek ve střevě a ledvinách.
Kolik je tak akorát?
I zde ale platí, že všeho moc škodí. Pokud solíme příliš, můžeme mít problémy s kardiovaskulárním systémem, především s vysokým krevním tlakem. Velké množství také poškozuje funkci ledvin a ničí chuťové buňky. Lidé slanou chuť přestávají vnímat a jídla pak ještě více dosolují - dostáváme se tak do začarovaného kruhu.
Takže kolik soli denně je tak akorát? Dospělému člověku by mělo stačit denně 2-4 g soli, informoval server Vitalia.cz. Realita je ale trochu jiná - průměrná spotřeba je více než 16 g na den, což je téměř trojnásobek doporučených hodnot! Za bezpečnou dávku pro dospělého člověka je považováno maximálně 6 gramů.
Není sůl jako sůl
Přestože jsou všechny bílé a slané, nejsou stejné. Sůl se liší podle koncentrace chloridu sodného (NaCl) a platí, že čím je vyšší, tím je po chemické stránce čistší, informoval portál PlníElánu.sk.
Mořská sůl - Patří mezi jednu z nejzdravějších, protože obsahuje velké množství minerálních látek. Vzniká odpařováním mořské vody. Záleží však, z jakých míst se získává a zda není tato oblast znečištěná.
Vařená sůl - Získává se odpařováním solanky z přírodních ložisek a je velmi kvalitní. Koncentrace NaCl je až 99,5 procent.
Kamenná sůl - Těžbou z přírodních ložiscích v solných dolech dostaneme tuto sůl.
Jódovaná sůl - Jde o chlorid sodný s příměsí jódových sloučenin.
Himálajská sůl - Je to klenot mezi solemi , za který se také draze platí. Kilo stojí více než sto korun. Tato sůl se nachází v dolech na severu Pákistánu, které se formovaly miliony let a nebyly nijak znečištěny.
Co s přesoleným obědem?
Pokud vám upadlo víčko od solničky a vy jste do hrnce obrátili celý její obsah, nemusíte hned jídlo splachovat do záchodu. První radou je uvařit dvojnásobek jídla a druhou polovinu nesolit vůbec. Jídlo také zachráníte pouze přidáním vody, ale musíte celý pokrm ještě dochutit. Babičky radí povařit v jídle dvě brambory (mrkev nebo kůrka chleba), a pak je z jídla vyndat. Do přesolené polévky ponořte kostku cukru, ale hned, jak se začne rozpouštět, ji vyndejte. Proces můžete opakovat. Omáčku můžete zase zjemnit trochou smetany, lžící medu nebo nahrubo nastrouhaným bramborem, který před servírováním vyndáte. Maso můžete hodinu nebo dvě hodiny nechat odležet v čerstvém mléku.
Vzhledem k tomu, že vybírání nastrouhaného bramboru by trvalo možná déle než příprava jídla, je nejlepší samozřejmě prevence. Jídlo solte na víckrát, průběžně ochutnávejte a používejte vlastní prsty nebo maximálně lžičku.
Související
Pokles cen potravin? Naopak, většina z nich v dubnu zdražila, tvrdí ČSÚ
Evropský parlament se dohodl na revizi směrnice o snídani
Aktuálně se děje
před 1 hodinou
Trump naznačil, zdali by tentokrát uznal porážku ve volbách s Bidenem
před 1 hodinou
RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí
před 2 hodinami
NATO se snaží čelit ruské hybridní válce. Moskva cílí i na Česko
před 3 hodinami
V ZOO Praha se narodil orangutan. Mládě se má čile k světu
před 3 hodinami
Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu
před 3 hodinami
Užitečný idiot, ruská onuce. Morawiecki to schytal za slova pro maďarský týdeník
před 4 hodinami
Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja
před 4 hodinami
Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva
před 4 hodinami
Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín
před 4 hodinami
Gazprom skončil ve ztrátě 160 miliard korun. Poprvé od roku 1999
před 4 hodinami
Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň
před 5 hodinami
Kuleba řekl, kdy by Ukrajina mohla začít jednat o míru s Ruskem
před 6 hodinami
Rusko poslalo během března na Ukrajinu stovky raket, dronů a tisíce bomb
před 6 hodinami
Vlak bez strojvedoucího se rozjel ze stanice. Jízda skončila vykolejením
před 6 hodinami
Ruská armáda na Ukrajině postupuje. Obsadila další vesnici
před 6 hodinami
Upozornil na problémy při výrobě a zemřel. Boeing obestírají záhadná úmrtí whistleblowerů
před 7 hodinami
Bankovní rada ČNB snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu
před 7 hodinami
Trump: Paříž a Londýn už jsou k nerozeznání. Otevřely dveře džihádu
před 7 hodinami
OSN: Obnova zničeného Pásma Gazy může trvat až do příštího století
Aktualizováno před 7 hodinami
Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO
Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.
Zdroj: Radek Novotný