Romové nám lezou krkem, bouří se Plzeň. Vypuknou nepokoje?

Plzeň - V Plzni se začínají objevovat stížnosti na soužití s romskou menšinou. Napětí roste v blízkosti vnitrobloku Plachého a Korandovy ulice, jež je jedinou sociálně vyloučenou lokalitou ve městě. Na problémy už zareagovaly úřady i policie, chystají opatření. Mimo jiné má pomoci kamerový systém, pravidelné zvýšené kontroly, uvažuje se i o zřízení funkce romského domovníka v každém z problematických domů, zjistila ČTK.

"Nespokojenost a stížnosti se teď objevily ve zvýšené míře, určitě na to má vliv situace v Českých Budějovicích. Tam problém vygradoval, začala se o to zajímat média a lidé jinde začínají upozorňovat na situaci u nich," řekl ČTK Ladislav Plochý, manažer projektu Bezpečné město, na jehož portál lidé připomínky a stížnosti posílají.

Podle místních v oblasti roste počet opilých nebo zfetovaných Romů, a to hlavně večer a v noci. Na půdách se schází a přespávají nepřizpůsobiví lidé. Lidé upozorňují na nepořádek, hluk, scény, rvačky, obtěžování kolemjdoucích. 

Jde především o čtyři vchody v Plachého ulici 42 až 48 a dva vchody v Korandově ulici. "Většinu nájemníků tam tvoří Romové," uvedl Plochý. Podle strážníka Davida Třeštíka, který má okrsek na starost, jde o sociální problém. "Není v silách samotné městské policie ho vyřešit," uvedl.

Na místo proto v úterý společně vyrazili zástupci odboru bezpečnosti magistrátu, bytového odboru, městské i státní policie a správci městských bytů. "Prošli to tam, popovídali si s obyvateli, upozornili je na stížnosti. Oni nám řekli o tom, že jim tam lezou feťáci, vykopávají dveře volných bytů, které tam město má, lezou na půdu atd.," uvedl Plochý. Vykázáno bylo i několik lidí, kteří přespávali na chodbě, půdách, jeden člověk byl v pátrání policie. Podobné kontroly budou pokračovat.

"Nechceme nic podcenit, nechceme, aby to tu bylo jako v jiných městech, takže jsme hned připravili opatření," dodal Plochý. Správce bytů nechá opravit zničené věci, zabezpečí volné byty a zajistí úklid nepořádku před domem. Policie dostala seznam nájemníků a volných bytů a bude provádět časté kontroly. 

Soužití s Romy je stále horší, ukázal průzkum

87% lidí považuje soužití s Romy v České republice za problematické. A jen 9% za dobré. Ukázal to průzkum agentury CVVM, podle které je poměr obou stran v neprospěch Romů nejvýraznější za posledních patnáct let.

Na otázku, jak hodnotí vzájemné vztahy mezi Romy a ostatními obyvateli České republiky, vybralo 36 % dotázaných možnost "velmi špatně", dalších 51 % dotázaných možnost "spíše špatně". Za "spíše dobré" považuje vzájemné vztahy devět procent dotázaných, za "velmi dobré" je pokládali jen jednotlivci. Čtyři procenta lidí nedokázala vztahy mezi Romy a ostatní populací zařadit do žádné z nabídnutých kategorií.

Z časové řady, kterou agentura CVVM zveřejnila, plyne, že hodnocení vzájemných vztahů je poměrně setrvalé. V roce 1999, kdy na tom vztahy byly relativně nejlépe, například 66 % lidí považovalo vzájemné vztahy za špatné a 23 % za dobré. Jinými slovy, i tehdy byla výrazná většina obyvatel kritická.

Zajímavé je, že smířlivější postoj zaujímají lidé žijící poblíž romských rodin či komunit. Zde pokládá 59 % lidí vzájemné vztahy v místě bydliště za špatné či velmi špatné a 37 % za dobré či velmi dobré. A čtyři procenta nevědí.

Související

Více souvisejících

Romové Plzeň Policie ČR

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

Ulice Tel Avivu

Libanon vypálil rakety na izraelský Tel Aviv

V izraelském Tel Avivu se v úterý rozezněly sirény varující před leteckým útokem poté, co hranici s Izraelem proletěly střely vypálené z Libanonu, oznámila izraelská armáda.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský podává demisi. U Pirátů končí

Ministr zahraničí Jan Lipavský se rozhodl ukončit své členství v Pirátské straně. Nesouhlasí s odchodem Pirátů z vlády a se stranou se prý rozchází v některých věcech. Napsal také, že dnes podává demisi.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Petr Pavel

Prezident Pavel na žádost Fialy odvolal Bartoše

Prezident Petr Pavel vyhověl návrhu premiéra Petra Fialy na odvolání předsedy strany Piráti Ivana Bartoše z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Koaliční strana TOP 09 má zájem o Ministerstvo zahraničních věcí, uvedl server idnes.cz.

včera

Česká pirátská strana, ilustrační foto

Piráti schválili jasnou většinou odchod z vlády

Piráti podpořili odstoupení strany od koaliční smlouvy z důvodu podstatného porušení smluvních podmínek premiérem Petrem Fialou. Pro bylo 709 z 894 členů Pirátů, kteří se zúčastnili internetového hlasování. Podporu návrhu tak vyjádřilo 79,3 procent hlasujících. Pirátští ministři Jan Lipavský a Michal Šalomoun podají demisi v úterý 1. října.

včera

Antony Blinken

Svět je bezpečnější po smrti vůdce Hizballáhu Nasralláha, prohlásil Blinken

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v pondělí uvedl, že svět je nyní bezpečnější po zabití vůdce libanonského militantního hnutí Hizballáh, Hasana Nasralláha, izraelskými silami. Nasralláha označil za "brutálního teroristu" a zdůraznil, že nejlepší cestou k dosažení stability na Blízkém východě je diplomacie. 

včera

Jens Stoltenberg

Stoltenberg: NATO by se nemělo nechat zastrašit Putinem

Členské státy NATO by se neměly nechat zastrašit hrozbami ruského prezidenta Vladimira Putina o použití jaderných zbraní a měly by nadále poskytovat vojenskou podporu Ukrajině, prohlásil v pondělí odcházející generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

včera

včera

Írán, ilustrační foto

Budete toho litovat, vyhrožuje Írán Izraeli

Teherán zareaguje na každý z "zločinů" Izraele, oznámilo v pondělí íránské ministerstvo zahraničních věcí v reakci na zabití vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha a zástupce velitele íránských Revolučních gard Abbáse Nilforušana. 

včera

včera

Rusko údajně odrazilo šest dalších ukrajinských pokusů o dobytí jeho území

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že jeho jednotky odrazily šest pokusů Ukrajiny o průnik do Kurské oblasti na západě Ruska. Dále uvedlo, že získalo kontrolu nad vesnicí Makijivka v Luhanské oblasti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy