Extremisté jdou do útoku, města jsou v obležení policejních komand

Brno - Protiromských demonstrací a pochodů v šesti městech v České republice se dnes účastní stovky lidí. Protestující už se shromáždili v Ostravě, v Plzni, Českých Budějovicích, Duchcově na Teplicku Jičíně a neohlášeně také v Brně. V Ostravě se naopak stovky Romů účastní protestu proti rasismu a neonacismu, podobnou akci Romové pořádají také v Plzni. V Brně pochoduje městem bez ohlášení asi 30 protiromských extremistů, několik nevládních organizací tam svolalo také happening proti rasismu a násilí.

V Ostravě se protestní setkání Romů a radikálů sešla v centrálním městském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Romské demonstrace proti rasismu a neonacismu nazvané Mír mezi lidmi se před kostelem na náměstí Svatopluka Čecha účastní podle odhadů policie 600 lidí.

Ostrava byla už několik hodin před zahájením akce v obležení policistů a městských strážníků. Na příjezdových cestách do města policisté kontrolovali vozidla, ale například i autobusy. Do 14:00 policisté při kontrolách podle Holčákové odhalili asi desítku zbraní, mimo jiné různé násady či pálku.

V Plzni na náměstí Republiky se na protiromském pochodu sešlo několik desítek extremistů. Nedaleko jejich srazu už před 15:00 protestovalo proti rasovému násilí 250 až 300 lidí. Shromážděné přišel podpořit i plzeňský biskup František Radkovský.

Do Českých Budějovic, které se v létě staly jedním z center protiromských protestů, zatím dorazilo několik desítek lidí. Průvod demonstrantů vyšel z Lannovy třídy poblíž vlakového nádraží. V ulicích města, kudy protiromský protestní pochod půjde, se objevily desítky nápisů jako Národ rovně, Nevybočuj z řady! Víš proč jsi tu?

V Duchcově na Teplicku se na třetí protiromské demonstraci sešlo asi 300 lidí. Pochodují městem, přímo k romským domům ale nemohou. Okolní ulice má zabrané sdružení Konexe, které brání práva Romů. Do Duchcova svolala protest místní organizace Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). V devítitisícovém městě se situace vyhrotila poté, co tam v květnu skupina Romů napadla manželský pár.

Brnem pak pochoduje bez ohlášení asi 30 protiromských extremistů. Policie jim brání vstoupit do ulic obývaných Romy.

Na pražském Vyšehradě kolem 14:00 začal happeningový Pochod proti Čechům. Akci pořádá iniciativa Čechy v ČR nechceme, které vadí štvaní Čechů proti ostatním obyvatelům ČR.

Romové na území EU

„Evropská unie musí okamžitě přijmout opatření a začít uplatňovat sankce na své členské státy, které selhávají v otázce odstranění diskriminace a násilí proti Romům," říká John Dalhuisen, ředitel programů AI pro Evropu a Střední Asii. „Takové praktiky jdou proti zákonům EU a také proti principům svobody, demokracie a respektu k lidským právům, na kterých byla tato instituce založena," dodává.

Odhadovaných šest milionů Romů, kteří žijí na území států EU, je hluboko pod národním průměrem v téměř všech ukazatelích životní úrovně: osm z deseti Romů žije na hranici chudoby, jen jeden ze sedmi mladých romských dospělých má dokončené středoškolské vzdělání. Násilné vystěhovávání je stále běžnou praxí v řadě evropských zemí, jako je Rumunsko, Itálie nebo Francie. Vzdělávání Romů je segregované především v České republice, v Řecku a na Slovensku – což je zcela v rozporu s národními zákony i legislativou celé EU, která zakazuje rasovou diskriminaci.

V roce 2000 přijala Evropská unie směrnici o rasové rovnoprávnosti, která zakazuje diskriminaci založenou na rase nebo etniku – a to v práci, při vzdělávání, v přístupu ke zboží a službám, bydlení nebo zdravotní péči, informuje server amnesty.cz. Charta základních práv EU, která vstoupila v platnost v roce 2009, také zakazuje diskriminaci a zakotvuje právo na vzdělání, sociální podporu, bydlení a práci. Evropská komise je pak oprávněna zakročit proti jednotlivým členům sedmadvacítky, pokud poruší právo EU nebo zmíněnou chartu. Doteď se to nicméně nikdy nestalo v souvislosti s nějakou diskriminací Romů nebo jiné etnické minority.

Související

Ilustrační fotografie

Radikálové táhli proti Romům v centru Plzně

Plzeň - Do centra Plzně se dnes ve 14:45 vydalo na pochod asi 90 pravicových radikálů. Jejich akce je ohlášená jako pochod za "dodržování práv všech slušných občanů této země a proti financování rasistického a protičeského o.s. Romea vládou České republiky". Více než 200 odpůrců pochodu se sešlo na Husově náměstí, tedy v těsné blízkosti trasy pochodu, kde hrají kapely a tancuje se, zjistila na místě ČTK.
Ilustrační foto

Romové a chudoba v Česku: Dostanou se do politiky extremisté?

Praha - Neřešení problému chudoby a zhoršující se situace Romů by i v Česku mohlo posílit krajní pravici a vynést ji do politiky jako teď na Slovensku. Čeští extremisté by mohli uspět hlavně v komunálních volbách. Nahrála by jim také případná přímá volba hejtmanů, posílila by populismus. Shodli se na tom oslovení politologové a odborníci na romskou problematiku. Slováci o víkendu v přímé volbě zvolili županem banskobystrického kraje pravicového extremistu Mariana Kotlebu.

Více souvisejících

Protiromská demonstrace Romové extremismus

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Petr Pavel

Prezident Pavel na žádost Fialy odvolal Bartoše

Prezident Petr Pavel vyhověl návrhu premiéra Petra Fialy na odvolání předsedy strany Piráti Ivana Bartoše z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Koaliční strana TOP 09 má zájem o Ministerstvo zahraničních věcí, uvedl server idnes.cz.

včera

Česká pirátská strana, ilustrační foto

Piráti schválili jasnou většinou odchod z vlády

Piráti podpořili odstoupení strany od koaliční smlouvy z důvodu podstatného porušení smluvních podmínek premiérem Petrem Fialou. Pro bylo 709 z 894 členů Pirátů, kteří se zúčastnili internetového hlasování. Podporu návrhu tak vyjádřilo 79,3 procent hlasujících. Pirátští ministři Jan Lipavský a Michal Šalomoun podají demisi v úterý 1. října.

včera

Antony Blinken

Svět je bezpečnější po smrti vůdce Hizballáhu Nasralláha, prohlásil Blinken

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v pondělí uvedl, že svět je nyní bezpečnější po zabití vůdce libanonského militantního hnutí Hizballáh, Hasana Nasralláha, izraelskými silami. Nasralláha označil za "brutálního teroristu" a zdůraznil, že nejlepší cestou k dosažení stability na Blízkém východě je diplomacie. 

včera

Jens Stoltenberg

Stoltenberg: NATO by se nemělo nechat zastrašit Putinem

Členské státy NATO by se neměly nechat zastrašit hrozbami ruského prezidenta Vladimira Putina o použití jaderných zbraní a měly by nadále poskytovat vojenskou podporu Ukrajině, prohlásil v pondělí odcházející generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

včera

včera

Írán, ilustrační foto

Budete toho litovat, vyhrožuje Írán Izraeli

Teherán zareaguje na každý z "zločinů" Izraele, oznámilo v pondělí íránské ministerstvo zahraničních věcí v reakci na zabití vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha a zástupce velitele íránských Revolučních gard Abbáse Nilforušana. 

včera

včera

včera

včera

Summit NATO 2024 ve Washingtonu

NATO bude mít novou základnu ve Finsku. Založí ji vedle hranic s Ruskem

Ve Finsku příští rok vznikne nové severoevropské velitelství pozemních sil Severoatlantické aliance. Podle sdělení různých zdrojů z finské armády bude fungovat pod velením švédských důstojníků a vyšle Rusku „jednoznačný signál“. Velitelství se bude nacházet necelých sto kilometrů od rusko-finské hranice.

včera

Ministerstvo obrany

Obrana neopravila nedostatky z dřívějších kontrol NKÚ. Může za to covid a nedostatek financí, reaguje resort

Kontroloři NKÚ se vrátili ke čtyřem předcházejícím kontrolám v resortu Ministerstva obrany (MO) a zkoumali, jak ministerstvo tehdy zjištěné nedostatky napravilo. Kontroloři zjistili, že z 11 vybraných opatření nebyla čtyři splněna vůbec a další dvě jen částečně. Ministerstvo např. dosud nezavedlo systém objednání a distribuce výstroje, který by zjednodušil a urychlil její výdej pro všechny příslušníky armády; nenakoupilo ani dostatečnou zásobu některých druhů výstroje. Dále neplnilo stanovenou provozuschopnost tanků a nezajistilo přiměřenou zásobu náhradních dílů pro jejich opravy. Obnova a modernizace vojenských areálů neprobíhá podle plánů a hrozí, že MO nestihne vybudovat zázemí pro nakupovanou vojenskou techniku.

včera

Co Nassraláhova smrt udělá s Blízkým východem? Hrozí „svatá válka“ na obranu Libanonu

Smrt šéfa Hizballáhu Hassana Nassraláha vyvolala další růst napětí v regionu Blízkého východu. Izrael sebral Teheránu kus důležitého vlivu a lze očekávat, že se Íránci budou chtít pomstít. Zároveň stále není jasné, jak zareagují jiné arabské země – ne kvůli válce Izraele s Hizballáhem, ale kvůli napadení suverénního Libanonu.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy