Fatální omyl: Jsem mladý, mrtvice se mě netýká

Praha - Mrtvice (iktus) postihne ročně přes 35.000 Češek a Čechů, je to třetí nejčastější příčina úmrtí a hlavní příčina trvalé invalidity. Světový den mrtvice 29. října s mottem "Chraňte svůj mozek před mrtvicí" připomene, že cévní mozková příhoda může postihnout každého a že ve chvíli, kdy ho postihne, jde o čas. Čím dřív dostane pacient lékařskou pomoc, tím větší šanci má, že mrtvici přežije bez následků.

Více o nemoci i její prevenci se lidé dozvědí v Centrech zdraví v Praze, Brně, Jihlavě, Plzni a Ostravě, kde si mohou také dát změřit okysličení krve a tlak. Spuštěn bude nový portál www.protimrtvici.cz.

"Většině lidí se zdá vzdálené, že by je mrtvice postihla. I já jsem k nim patřil a najednou jsem se probral v nemocnici po asi měsíčním kómatu. Nemluvil jsem, pravou stranu těla jsem měl bez citu a neschopnou pohybu," řekl novinářům předseda sdružení ICTUS Jan Dohnálek. Domů se dostal až po několika měsících. Nemluvil, nečetl, neušel ani 50 metrů.

Podle přednosty neurologického oddělení a iktového centra nemocnice v Chomutově a člena výboru cerebrovaskulární sekce České neurologické společnosti primáře Jiřího Neumanna je příběh Jana Dohnálka typický. "Důležité je při podezření na cévní mozkovou příhodu, i když se příznaky projevují jen mírně, jednat rychle a zavolat na linku 155," řekl.

Mrtvice postihuje stále mladší lidi, píše server celostnimedicina.cz. Podle primáře Václava Oldřicha z neurologického oddělení Vojenské nemocnice v Brně za to může zhoršující se životní styl. Mozková mrtvice se projevuje bolestí hlavy, člověka brní polovina obličeje, později i ruka na téže straně. Nemůže mluvit nebo mluví velmi špatně. Mozková příhoda může člověku v produktivním věku zcela nabourat život. "Následky bývají pro život mladého člověka bolestivé. Kvůli horší pohyblivosti se nemůže vrátit do práce a často ani ke svým koníčkům. Přichází tak o známé a přátele. Obvykle se změní fungování i celé rodiny," upozorňuje Oldřich.

Lékaři sice umí negativní následky onemocnění odvrátit hlavně včasnou léčbou. Když se však člověk do specializovaného centra nedostane zhruba do tří hodin, šance na jeho plnohodnotný návrat do života klesají. "Některé léčebné možnosti po uplynutí 4,5 hodiny již nemohou být použity," vysvětluje Oldřich s tím, že léčba se postupně scvrkává na sledování a prevenci komplikací.

Prevence mozkové příhody:

Měřte si často svůj krevní tlak. Je-li opakovaně zvýšený (nad 140/90 mm Hg), snažte se ve spolupráci s Vaším lékařem o jeho snížení.

Trpíte-li fibrilací síní, cukrovkou nebo máte-li vysoký cholesterol, snažte se ve spolupráci s Vaším lékařem o úpravu těchto stavů.

Pokud kouříte, přestaňte.

Pokud pijete alkohol, pijte pouze s mírou.

Zařaďte do svých denních činností pravidelné cvičení.

Související

Více souvisejících

mrtvice nemoci

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 21 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy