Zrádné energetické nápoje: 7 důvodů, proč si dávat pozor

Praha - Patříte mezi milovníky energetických nápojů? Necháváte vaše děti, aby je také pily? Tak tohle rozhodně musíte vědět.

Než si zase půjdete koupit energeťák, přečtěte si, co všechno dělá s vaším tělem. Častá konzumace přináší zdravotní problémy a může být i životu nebezpečná! To hlavně platí u dospívajících a u dětí, u kterých začíná být tento nápoj čím dál více oblíbenější.

Energetické nápoje vyhledává 10 - 15% dospívajících. Častá konzumace může vést i k závislosti a nápoj se tak může tak lehce stává drogou, bez které si už někteří svoje fungování nedovedou představit. Můžou poškodit srdce, u dospívajících dokonce i zpomalit vývoj mozku.

Co jste o energetických nápojích možná nevěděli:

1. Sice je najdete mezi nealkoholickými nápoji, ale do této kategorie rozhodně nepatří. Obsahují vysoké množství kofeinu, jehož konzumace může přivádět těžké zdravotní problémy. Nechali byste dětem vypít několik šálků kávy za den?

2. Dehydratují, a proto se nedoporučují pít ani po fyzické zátěži, kdy potřebujete doplnit tekutiny. Zvolte raději čistou vodu nebo speciální sportovní nápoje k rehydrataci. Energetické nápoje se často zaměňují právě za ty sportovní. Na to je potřeba si při konzumaci také dát pozor - jejich složení je naprosto rozdílné.

3. Jak uvádí server fitnessviking.com, nejsou klasifikovány jako potraviny, ale jako doplňky. Tudíž nedodávají tělu žádné potřebné živiny.

4. Neposkytují energii, tu správnou přijímá naše tělo z jídla. Lepší je si pochutnat na banánu, sendviči a sklence vody, což tělu poskytne opravdovou energii a hydrataci. Energie z nápojů je vyvolávaná uměle pomocí taurinu. Jde pouze o psychickou a fyzickou stimulaci.

5. Ovlivňují účinnost léků. Týká se to zejména prášků na srdeční problémy, astma, alergii nebo dokonce i antikoncepce.

6. Když už je budete chtít dávat svým dětem, podívejte se na nutriční hodnoty. Pokud nejsou uvedeny, zvažte, jestli je tento chemický nápoj pro vaše děti vůbec vhodný.

7. Jeden nápoj obsahuje tolik cukru, že po jeho konzumaci překročíte denní povolenou dávku až 6x. To může vést k obezitě, nebo dentálním problémům.

Související

Více souvisejících

nápoje zdraví

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 3 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

včera

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 

včera

Medvěd hnědý, ilustrační foto

Medvěd Wojtek. Zvíře, které před 80 lety pomohlo vybojovat vítězství v bitvě o Monte Cassino

V poslední době k nám ze sousedního Slovenska přicházejí zprávy o napadení lidí medvědem. Soužití člověka a medvěda je doloženo již z dob pravěku, postupem času si toto zvíře lidé dokázali i ochočit. Toho je důkazem například medvěd Wojtek, který se uplatnil v armádě za druhé světové války. Přesně před 80 lety pomohl porazit nacistická vojska v bitvě o Monte Cassino.

včera

včera

včera

Dosud neporažené Švýcarsko si smlslo na neškodném Dánsku, Švédové rozhodli třemi góly během 26 vteřin

Jasnými výsledky skončily sobotní polední zápasy. Zatímco ve skupině A potvrdili Dánové, že se jim na tomto MS i přesto, že se zřejmě vyhnou sestupu, jinak herně nedaří a s favorizovanými Švýcary nakonec prohráli jasně 0:8, v ostravském duelu proti sobě nastoupili suverénně působící Švédové proti obhájcům bronzu z Lotyšska. Ani tento pobaltský účastník přes počáteční vyrovnaný hokej nenašel recept na švédskou reprezentaci, která v tomto utkání přečkala pětiminutové oslabení a po něm rozhodla třemi brankami v rekordním rozmezí 26 sekund. Švédové nakonec vyhráli 7:2 a stejně jako Švýcaři ve skupině A i oni se můžou zatím těšit z neporazitelnosti.

Zdroj: David Holub

Další zprávy