Varování rodičům: Vyděsit dítě čertem může dopadnout zle

Brno - Rodiče by neměli při slavení svátku svatého Mikuláše podle logopedů strašit děti čertem. U těch dětí, které mají vrozené dispozice, může stres z čerta spustit vadu řeči a dítě může začít koktat. ČTK to řekla přednostka brněnské Soukromé logopedické kliniky Logo Ilona Kejklíčková. Klinika v minulosti uspořádala výzkum, který souvislost mezi návštěvou čerta a následným koktáním potvrdil u zhruba 50 procent všech koktavých dětí.

Výzkum pořádaný klinikou Logo byl celostátní a sbíral data z ordinací foniatrů a logopedů. "Potvrdilo se nám to v mnoha případech. I dospělí pacienti si uvědomovali, že událost s Mikulášem a čertem vyvolala u nich koktavost. Údiv a následná stresová situace u dítěte, kde je například vrozená dispozice, může ovlivnit vadu řeči," uvedla Kejklíčková. Z výzkumu podle ní prokazatelně vyšlo 63 případů, kdy museli rodiče následně docházet s dítětem k odborníkovi.

Podle logopedky je nejlepší prožít Mikuláše bez stresu s dárky, jako je ovoce a malá sladkost. "Ideální je vyvolat pozitivní vjemy a ne strach," podotkla Kejklíčková. Souhlasí s ní i někteří psychologové. Například podle brněnského psychoterapeuta Aleše Aujezkého může být pro děti setkání s čertem stejně stresující záležitostí, jako je pro dospělé přepadení v parku. Trauma si potom mohou nést celý život, řekl Brněnskému deníku.

"Myslím, že je třeba jasně dbát na hranici toho, kdy je strašení čertem ještě součástí Mikulášského příběhu, a kdy už jej použijeme jako výchovný prostředek a trest např. hodně neklidnému a „zlobícímu" dítěti. V tu chvíli to není dobře. Dítě může zažívat strach, vztek, bezmoc a k rituálu nepřilne – nebude jej mít rádo. Vychováváte přece vy, ne nějaké „vyšší autority". Systémové chyby ve vaší komunikaci s dítětem, dohody o pravidlech apod. jeden čert nenahradí. Dítě nezačne „sekat dobrotu". Možná na pár dní, a to spíše proto, že bude vyděšené. Ne proto, že by si „uvědomilo", jak nedobře se dříve chovalo. Tedy i u obtížně vychovatelných dětí má čert jen přiměřeně postrašit, ale nakonec ať je opravdu zahnán těmi dvěma hodnými, dítě ať je nakonec hojně obdarováno a strach se rozpustí ve sladké čokoládce a mandarinkách," říká psychoterapeutka Jana Švecová pro server kafe.cz.

Svatý Mikuláš byl reálná historická postava. Narodil se někdy kolem roku 270 na území dnešního Turecka a stal se biskupem. Byl velmi štědrý a rád lidem pomáhal. Legenda vypráví o třech dcerách chudého muže, které aby si vydělaly na věno, byly nuceny k prostituci. Mikuláš je ale zachránil tím, že jim tajně vhodil do pokoje valouny zlata. Za všechny své dobré skutky byl Mikuláš později prohlášen za svatého.

V té době ale docházelo k velkému pronásledování křesťanů, kteří byli zavíráni do žalářů a mučeni. Tomuto osudu se nevyhnul ani Mikuláš a 6. prosince byl umučen k smrti. Právě na toto datum proto připadá jeho svátek.

Související

Prahu ovládli Mikuláši, čerti a andělé

Svátek svatého Mikuláše 2022: Děti dnes jako každý rok navštíví Mikuláš s čertem a andělem

Do ulic měst a domácností s dětmi dnes jako každý rok vyrazí Mikuláš s čertem a andělem. V předvečer svátku svatého Mikuláše budou dětem za dobré chování rozdávat sladkosti, ovoce, oříšky nebo drobné dárky, v některých případech za zlobení uhlí nebo brambory. Zájem o mikulášskou nadílku je stále velký, přestože v některých rodinách bohatost nabídky ovlivní ekonomické problémy.
Prahu ovládli Mikuláši, čerti a andělé

Za mikulášskou nadílku a kostýmy Češi letos utratí přes půl miliardy

Dnes se ulice i vsi zase jednou zaplní čerty i anděly. Mikuláš je dle ekonoma Lukáše Kovandy z hlediska obchodníků 8. nejvýnosnější událost v roce (viz informace níže). Češi během něj ve zvýšené míře utrácí zejména za sladkosti, půjčení či koupi kostýmu nebo kostýmových doplňků typu mikulášského plnovousu či čepice, drobnější dekorativní předměty a menší dárky. Mikuláš totiž v některých rodinách představuje „zahřívací kolo“ před Vánoci.  

Více souvisejících

Mikuláš děti

Aktuálně se děje

před 34 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy