Štědrovečerní večeře: Zkuste kapra jinak. 5 netradičních receptů

Praha - Vánoční kapr na štědrovečerní stůl patří, stejně jako dárky pod stromeček. Koho ale už omrzel ten klasický smažený v trojobalu, neměl by rybí pochoutku zavrhnout a zkusit jinou variantu. Osmělte se a zkuste vánočního kapra jinak.

Možná vám přijde klasický štědrovečerní kapr tak trochu nuda. Zkuste svou rodinu letos překvapit originálním receptem, který nejspíš nikdy neochutnali, ale zaručeně si na něm pochutnají.

Kapří karbanátky

1000 g kapřího masa200 g strouhanky100 g špenátových listů1 vajíčko1 lžička majoránkysůlpepř2 šalotky nebo malá cibule4 lžíce oleje

Postup: Kapří maso rozemeleme nebo nasekáme na fašírku. Přidáme krátce spařený špenát, který nakrájíme nahrubo. Zbytek přísad společně s kapřím mletým masem dáme do misky a řádně promícháme. Zprudka smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme s bramborovým salátem, druhý den jsou karbanátky báječné studené, pokud je podáváte s chlebem.

Kapr v pivním těstíčku

1000 g kapra3 vaječné bílky ušlehané do sněhu250 g hladké mouky300 ml piva1 lžíce cukrukmínsůlpepřolej na smažení

Postup: Kapří podkovy osušíme, osolíme a opepříme. V misce vyšleháme sníh a pomalu do něj vmícháme zbytek přísad. Kapra v těstíčku necháme hodinu marinovat a poté zprudka osmažíme na oleji. Podáváme s tradičním bramborovým salátem.

Kapr v kukuřičných lupíncích

1000 kg kapra2 vejce50 g škrobové moučky150 ml mléka100 g hladké mouky300 g drcených kukuřičných lupínkůsůldrcený kmínpepřolej na smažení

Postup: Porce kapra důkladně osolte a okořeňte trochou drceného kmínu. Z vejce, škrobu, mouky a mléka vyšlehejte řidší těstíčko. Osolte ho a nechte chvíli stát. Pak porce kapra máčejte v těstíčku, nechte ho lehce stéct a pak vložte do mísy s rozdrcenými kukuřičnými lupínky. Opatrně ze všech stran přimáčkněte lupínky k rybě. Poté kapra smažte na nízkém plameni, aby se lupínky nepřipálily.

Vánoční cukroví s šéfkuchařkou! Podívejte se, jak upéct klasiku i netradiční recepty

Delikátní kapr na mandlích

1000 g kapra4 stroužky česneku50 g mandlí1 citron2 středně velké cibule400 g máslamletý pepřsůlolejtymián

Postup: Omyté a osušené kapří podkovy pokapeme citrónovou šťávou a necháme hodinu odležet. Jednu nasekanou cibuli a utřený česnek dáme na pánev se zahřátým olejem a zpěníme, pak přidáme tymián. Přidáme nasekané mandle a osolíme a opepříme. Zapékací mísu vymažeme máslem a naskládáme do ní druhou cibuli, kterou jsme nakrájeli na silnější kolečka. Na cibuli položíme porce ryby, poklademe plátky másla a směsí osmažené cibulky, česneku a mandlí. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při teplotě 170 stupňů 20 minut.

Připravte si vánoční vaječný koňak za 10 minut! 5 nejlepších receptů

Kapr s jablky a sýrovou krustou

1000 g kapra2 jablka20 dkg šunky20 dkg tvrdého sýru čedar4 lžíce hladké moukymáslopepřsůlolejcitrón

Postup: Kapra pokapeme citrónovou šťávou. Poprášíme podkovy hladkou moukou a zprudka opečeme na oleji.Vymažeme pekáček máslem a skládáme vedle sebe osmaženého kapra, každou zasypeme šunkou, nakrájenou na nudličky a nastrouhanými jablky. Pokapeme máslem, osolíme a opepříme. Poté vložíme do rozpálené trouby. Zapečeme asi 15 minut, poté posypeme strouhaným sýrem a zapečeme asi ještě 10 minut.

Související

Více souvisejících

Vánoce recepty, vaření

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy