Praha - Televize Nova před časem vyhlásila soutěž o nejlepší recept na vánoční bramborový salát. Nakonec vyhrály tři recepty. Na jejich přípravu dohlížel i zpěvák Karel Gott.
Na přípravu těch nejlepších receptů dohlížel ve Snídani s Novou i Karel Gott. Nakonec ale neochutnal. "Umělec musí hladovět. Jinak není umění," řekl. Prozradil ale, že kapra má rád.
VELKÁ ZPOVĚĎ O VÁNOCÍCH: Karel Gott prozradil, jak s rodinou tráví svátky
"Miluju kapra. Nejraději mám čínský způsob. Kapr Liu je úplně vykoštěný. Je to starý recept podle mandarínů. Je to vlastně takové umění a kuchař se jde vždy poklonit těm, kterým ho připravil," dodal Zlatý slavík.
A tady jsou nejlepší recepty na bramborový salát:
Recept 1 (Dagmar Nášelová):
-pytel salátových brambor, uvařených ve slupce, poté oloupaných a nakrájených na kostky- 2 sklenice Hradišťanky nebo Moravanky (feferonky dávám stranou, přidávám později do zálivky)- 1 sklenice mrkev a hrách ve slaném nálevu- 2 cibule spařené vroucí vodou s cukrem, solí, octem a kapkou oleje- 1 plechovka velké kukuřice Bonduelle- kyselé okurky podle oka a chuti- 200g vepřové šunky- 6 vajec uvařených natvrdo- 4 jablka- zálivka: 250ml majonéza, 500ml bílý, selský jogurt, sůl, a dle chuti nálevy ze zeleniny. Do pikantní varianty přidávám i nakrájenou feferonku.
Recept 2 (Pavel Míček):
Brambory si uvařím už večer předem. Sliju vodu, nechám chvíli odpařit a znovu přikryté poklicí nechám odpočívat do rána. Ráno nejdříve připravím majonézu. Do klasické nádobky tyčového mixéru nalijeme 2 decilitry oleje. Samozřejmě kvalitního slunečnicového. Přidáme 1 decilitr plnotučného mléka o stejné (pokojové) teplotě. Dvě lžičky plnotučné, nebo lépe Dijonské hořčice. Lžičku octa (já jablečný). Sůl, pepř a špetku cukru. A to je vše! Ponorný mixér dáme až na dno a na nejnižší otáčky pomalu zvedáme. Několikrát protáhneme zpět dolů a nahoru. Konec!
Odložím asi na 30 minut do lednice ztuhnout a hlavně vychladit. Oloupu si brambory a připravím základ. To znamená že všechny suroviny, vařené, sterilované i syrové pokrájím na potřebné kousky (cibuli na velejemno, mrkev a celer uvařím do poloměkka v osolené vodě, zchladím a pokrájím na kostičky, okurky nastrouhám na hrubém struhadle, pórek či řapík na jemné nudličky, respektive plátečky, petrželku najemno posekám).
Vše sesypu do mísy, přidám hrášek a ochutím vším co zbývá. Pak teprve vmíchám majonézu, smetanu, promíchám, dodám brambory protlačené strunkou, opět vymíchám a úplně nakonec vajíčka na kousky. Pak už promíchám jen opatrně.
- 1,25kg brambory salátové - rohlíčky /A/- 1ks cibule střední /150g/- 200g mrkev- 150g celer- 100g kyselá okurka- 100g hrášek sterilovaný- 100g pórek nebo řapík- 400ml majonéza /domácí, to se rozumí/- 100ml kysaná smetana- 1PL hořčice Dijonská- 1PL cukr- 1čl citronová šťáva- 1čl jablečný ocet nebo nálev z okurek- 4ks vejce- petrželka- sůl, pepř, worcester
Na majonézu- 1dl mléko nebo 12% smetana- 2dl oleje (slunečnicový)- 2čl hořčice- 1čl jablečný ocet- sůl, pepř a cukr dle chuti
Recept 3 (Ludmila Dočekalová):
Rodinný recept je zhruba 40 let starý a dědí se z pokolení na pokolení. Toto je rozpis pro 4-6 osob:
750 g brambor1 cibule100 g celeru100 g kořenové petržele200 g mrkve150 g sterilovaných okurek150 g sterilovaného hrášku2 vejce1 jablko50 g uzené slaniny (špeku)100 g majonézy100 g tatarské omáčkysůlcukrpepř
1. Brambory uvaříme ve slupce, uvařené oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mrkev a petržel očistíme a vaříme rozkrojené jen podélně v mírně osolené vodě. Nakrájíme na kostičky a přidáme do mísy k bramborám. Celer očistíme a nakrájíme na kostičky syrový. Vaříme ve sladkokyselém nálevu (1,5 dcl vody, 1/4 čaj. lžičky soli, 3 čaj. lžičky cukru a 3 čaj. lžičky octa). Uvařené přidáme do mísy i s nálevem.
2. Cibuli nakrájíme na malé kostičky a na cedníku přelijeme vroucí vodou. Přidáme do mísy spolu s hráškem, nakrájenými okurkami, vajíčkem a jablkem - zase na kostičky. Nakonec rozpustíme špek a to, co máme v míse, zalijeme pouze puštěným tukem, škvarky nepotřebujeme. Necháme odstát a zamícháme, až jsou všechny ingredience důkladně vychladlé,vmícháme majonézu a tatarskou omáčku Podle chuti ještě dosolíme a dopepříme. Podáváme k vepřovým či kuřecím řízkům a samozřejmě i ke kapřím řízkům.
Související
Brambory mají svůj mezinárodní den. Co z nich vařili naši předci?
Co vařit na jaře? Inspirace pro jídelníček ze starých kuchařek
recepty, vaření , Vánoce , Karel Gott
Aktuálně se děje
včera
Experti rozebrali chování prince Harryho. Návrat domů není vyloučen
včera
Papír s informací o růstu důchodů už nepřijde každému, upozornil úřad
včera
V USA padl první trest v případu smrti herce Matthewa Perryho
včera
Nedorozumění vedlo k policejnímu zásahu ve škole v Praze
Aktualizováno včera
Zemřel populární moderátor Patrik Hezucký
včera
Německo schválilo dobrovolnou vojenskou službu. Čekají se protesty mladých
včera
Obchod roku: Vzniká obří streamovací gigant, Netflix kupuje Warner Bros., HBO a CNN
včera
Trump varuje Evropu před „civilizačním vymazáním“. V novém dokumentu kritizuje EU i migraci
včera
Občanské demokraty čeká kritické období. Kuba mohl svůj odchod dohodnout s Babišem, tvrdí analytik
včera
Pomoc Ukrajině je i v našem zájmu, prohlásil Rutte před summitem NATO
včera
Nejdůležitější je nezpanikařit. Hasiči pro EZ radí, jak prožít advent v bezpečí a bez požárů
včera
Izrael v Eurovizi zůstane, ohlásila EBU. Čtyři země budou největší soutěž světa bojkotovat
včera
Internet po celém světě opět kolabuje. Cloudflare hlásí problémy, výpadky má LinkedIn, X nebo Zoom
včera
Putin v Indii vyjednává jednu dohodu za druhou. Země obnoví dodávky paliv z Ruska
včera
Putin: Rusko se za každou cenu zmocní celého Donbasu
včera
Počasí způsobí problémy řidičům či chodcům. Platí výstraha
včera
Opozice zpochybňuje Babišovo řešení. Měl Agrofert prodat, zní od Pirátů
včera
Rusko má kapacity napadnout nejen Evropu. Rádo jich využije, když vycítí slabost
včera
S Turkem ve vládě nemá problém pouze prezident, ukázal průzkum
včera
Merz na poslední chvíli mění plány. Nečekaně pojede kvůli Ukrajině do Bruselu
Německý kancléř Friedrich Merz odcestuje v pátek večer do Bruselu, aby se pokusil přesvědčit belgické vedení k podpoře půjčky pro Ukrajinu ve výši 165 miliard eur. Tato reparační půjčka má být financována z peněžní hodnoty zmrazených ruských státních aktiv, které jsou uloženy na belgickém území. Merz zrušil své původní cestovní plány do Osla, aby se mohl zúčastnit klíčové večeře s belgickým premiérem Bartem De Weverem a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.
Zdroj: Libor Novák