Aféra Porsche ve Vratislavicích: Radnice rodáka zavrhla, udělala mu tím reklamu

Liberec - Vratislavice nad Nisou budou mít znovu muzeum automobilového konstruktéra Ferdinanda Porsche. Už v květnu ji chce v místním pivovaru otevřít Milan Bumba, který v areálu vystavuje automobilové veterány. Informuje o tom dnešní liberecká příloha Mladé fronty Dnes (MfD). Původní expozice věnovaná slavnému rodákovi v místním kulturním centru skončila v prosinci poté, co německá automobilka odvezla tři vystavené vozy. Důvodem byly zřejmě spory v obci kvůli jeho nacistické minulosti.

Vratislavice ještě v prosinci propagovaly Porsche jako svého rodáka i na informačních tabulích při vjezdu do této městské části. Před Vánoci je ale radnice nechala na nátlak části obyvatel odstranit. Porsche byl totiž členem NSDAP a v SS dosáhl hodnosti oberführera, především byl ale geniálním konstruktérem. Na internetu se proto posléze objevila petice na podporu Porsche, kterou už podepsalo skoro 1300 lidí.

"Vratislavice mi tou aférou udělaly výbornou propagaci. Stal jsem se mezi majiteli a fandy Volkswagenu a Porsche po celé Evropě známou osobností. Přišly mi podpůrné maily i z Jihoafrické republiky nebo Nového Zélandu," řekl deníku Bumba, který je prezidentem Porsche Classic Clubu ČR.

Porscheho muzeum otevře 1. května srazem Volkswagenů Brouk, informuje iDnes.cz. "Čekám také velkou účast na místním tradičním Porsche srazu. Hlásí se lidi z Německa, Holandska, Francie. Myslím, že účast bude mnohem větší než dřív, když jsme pořádali sraz spíš jen tak na regionální úrovni."

Muzeum bude věnované značkám Volkswagen a Porsche. Expozice představí také další vozy s motorem vzadu. "Budu dělat i tématické výstavy. Třeba škodovka tisícovka neboli embéčko slaví letos padesát let. Dojde i na tatry, fiaty a další," uvedl Bumba.

Ve velké hale bude kolem patnácti vozů. "Ve vstupním prostoru bych chtěl nechat síň barona Liebiega, takže by tam byla tak tři, čtyři předválečná auta, která by evokovala tehdejší motorismus na Liberecku," vyprávěl Bumba.

V roce 1890, když bylo Ferdinandovi Porsche 15 let, ho na naléhání poslal otec na studium do Vídně, kde pak pracoval v továrně Jacoba Lohrera. V roce 1900 vystavoval v Paříži svůj první vůz. Později byl pozván na velvyslanectví v Bernu, kde se setkal s Adolfem Hitlerem. Na základě jeho přání navrhl v r. 1934 "volkswagen" – lidový vůz s motorem vzadu. Automobil se začal v roku 1936 masově vyrábět a jeho výroba skončila nedávno. V roce 1947 pokračoval Ferdinand Porche se svým synem v návrhu dalšího automobilu, tentokrát pod jejich jménem a nazvali ho – Porsche 356. V následujícím roce spolu založili automobilku. Ferdinand Porsche prodělal v roce 1951 mrtvici, zemřel 30. ledna 1952.

Související

Porsche

Porsche postaví nový závod na Slovensku za 250 milionů eur

Německý výrobce sportovních aut Porsche, který stejně jako česká Škoda Auto patří do skupiny Volkswagen, postaví na Slovensku novou továrnu na karoserie. Informoval o tom dnes slovenský list Denník N. Automobilka má již v současnosti v zemi jeden závod a staví zde vývojové centrum.
volkswagen

Firmě Porsche ČR loni klesl obrat, letos přijde celá řada změn

Společnost Porsche ČR, která dováží do Česka auta koncernu VW, loni vykázala obrat 25,6 miliardy korun, což je meziroční pokles o 1,7 procenta. Počet vozů předaných zákazníkům klesl u největšího tuzemského dovozce aut o sedm procent na 41.743 osobních a lehkých užitkových vozů. Na dnešní tikové konferenci to uvedl jednatel firmy Franz Pommer.

Více souvisejících

porsche Liberecký kraj auto, moto

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy