Praha - Spotřebitelský časopis dTest zjistil, že plněné oplatky a hořické trubičky z českých obchodů obsahují tuky s nepříznivým vlivem na lidské zdraví. Více než třetina testovaných výrobků měla v náplni tuk s tak vysokým obsahem transmastných kyselin, že by se v pěti evropských státech nesměly prodávat.
Plněné oplatky a hořické trubičky patří k oblíbeným dětským pamlskům a nepohrdnou jimi ani dospělí. Je však dobré vědět, že třetinu hmotnosti těchto potravin tvoří tuk. V aktuálním testu se spotřebitelský časopis dTest zaměřil na kvalitu použitého tuku v náplních těchto výrobků. Laboratorní analýzy ukázaly, že deset z 27 testovaných oplatek a trubiček obsahovalo tuk, který se pro vysoký podíl škodlivých transmastných kyselin nesmí v zemích s přísnější legislativou při výrobě potravin používat. V tuku většiny výrobků navíc převládaly rovněž zdravotně problémové nasycené mastné kyseliny, uvádí tisková zpráva dTestu, kterou mají EuroZprávy.cz k dispozici.
Lékaři před transmastnými tuky v potravinách varují kvůli nepříznivým dopadům na zdraví. Patří k nim zejména kornatění tepen, růst hladiny LDL (zlého) cholesterolu v krvi a riziko cukrovky druhého stupně. Evropská unie ani Česko obsah transmastných kyselin v tucích nereguluje, ale evropské státy s přísnějšími zákony pro ně již stanovily limity. Zákaz prodeje potravin, které obsahují tuk s více než dvěma procenty transmastných kyselin, platí v Dánsku, Rakousku, Švédsku, Švýcarsku a na Islandu.
„Tomuto zahraničnímu limitu by nevyhovělo pět z deseti testovaných výrobků s označením hořické trubičky, protože měly v tuku od tří do takřka deseti procent transmastných kyselin. Nejvyšší podíl transmastných kyselin v použitém tuku, a to 9,9 procenta, měly Hořické trubičky smetanové od výrobce STRIX Hořice s.r.o.," uvedl šéfredaktor dTestu Daniel Pavlis.
Firma Pravé hořické trubičky s.r.o. se ohradila a ve svém tiskovém sdělení píše: "Jako jediní ze všech výrobců hořických trubiček jsme již před 5 lety změnili výrobní postupy (na základě mnoha studií o nebezpečnosti těchto látek v levných tucích) a začali ve výrobě používat frakcionované rostlinné tuky dodávané právě ze Švédska...Tyto skutečnosti již 5let deklarujeme na našich obalech značkou TFA FREE a věnujeme tomuto tématu samostatný prostor na našich webových stránkách http://www.horicketrubicky.cz/tfa_free a taktéž v inzerci našich produktů."
"Reportáž TV PRIMA se soustředila pouze na výrobce, kteří v testu na obsah TFA zcela propadli a to se hodnotil pouze obsah těchto nebezpečných látek bez hodnocení použití jakostních surovin. Vítěz testu firma Pravé hořické trubičky, s.r.o. byl záměrně nebo z nevědomosti potlačen, roky tvořená přidaná hodnota a pověst zdravějších hořických trubiček značky PRAVÉ® ™ s normovaným obsahem chuťové složky a nulovou hodnotou TFA, zcela zničena," uvádí společnost Pravé hořické trubičky ve stanovisku.
Máčené oplatky taky nevyhovují
Trasmastné kyseliny v množství převyšujícím dvě procenta v použitém tuku mělo i pět ze 17 testovaných plněných oplatek obvodově máčených. Z tohoto hlediska byly v testu nejhůře hodnoceny oplatky Katy s lískooříškovou náplní v tmavé polevě vyrobené pro Kaufland ČR Praha, které v tuku měly takřka 5,8 procenta transmastných kyselin.
Nepříliš povzbudivé výsledky přinesla analýza tuků na nasycené mastné kyseliny, které také škodí cévám. Obsah nasycených mastných kyselin v tuku testovaných hořických trubiček se pohyboval od 46 do 54 procent, v plněných oplatkách jejich zastoupení činilo od 41 do 64 procent. Světová zdravotnická organizace nabádá, aby příjem nasycených mastných kyselin za den nepřekročil 20 gramů. Toto množství bychom však překročili konzumací sto gramů většiny testovaných výrobků.
Související
Fotovoltaický boom: Na co si dát pozor před podpisem smlouvy
Spotřebitelům se nelíbí návrh zákona o hromadných žalobách
dtest , Obchody , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 22 minutami
Stovky dronů, desítky raket. Rusko zahájilo na pozadí mírových rozhovorů útoky po celé Ukrajině
před 1 hodinou
Jindřich Rajchl obhájil post předsedy strany PRO. Chce z ní vybudovat „vůdčí sílu“ Česka
před 2 hodinami
Financování Ukrajiny se zaseklo. Maďarsko vetovalo další plán EU na podporu Kyjeva
před 3 hodinami
MAAE: Kryt v Černobylu po zásahu dronem neblokuje únik radiace
před 4 hodinami
USA hlásí pokrok v jednáních s Ukrajinou o plánu na ukončení války
před 5 hodinami
Provokace Kremlu se zvyšují. Švédské námořnictvo hlásí nárůst aktivity ruských ponorek
před 7 hodinami
Příměří se rozpadá. Pákistán a Afghánistán spolu na hranicích bojují, civilisté prchají
před 8 hodinami
Podzim v prosinci. Meteorologové přinesli předpověď na příští týden
před 13 hodinami
OBRAZEM: Mikuláš se svou partou čertů a andělů si podmanil ulice Prahy
včera
Experti rozebrali chování prince Harryho. Návrat domů není vyloučen
včera
Papír s informací o růstu důchodů už nepřijde každému, upozornil úřad
včera
V USA padl první trest v případu smrti herce Matthewa Perryho
včera
Nedorozumění vedlo k policejnímu zásahu ve škole v Praze
Aktualizováno včera
Zemřel populární moderátor Patrik Hezucký
včera
Německo schválilo dobrovolnou vojenskou službu. Čekají se protesty mladých
včera
Obchod roku: Vzniká obří streamovací gigant, Netflix kupuje Warner Bros., HBO a CNN
včera
Trump varuje Evropu před „civilizačním vymazáním“. V novém dokumentu kritizuje EU i migraci
včera
Občanské demokraty čeká kritické období. Kuba mohl svůj odchod dohodnout s Babišem, tvrdí analytik
včera
Pomoc Ukrajině je i v našem zájmu, prohlásil Rutte před summitem NATO
včera
Nejdůležitější je nezpanikařit. Hasiči pro EZ radí, jak prožít advent v bezpečí a bez požárů
Mluvčí Generálního štábu Hasičského záchranného sboru ČR Klára Ochmanová v rozhovoru pro EuroZprávy.cz promluvila o tom, na co by si lidé měli dávat pozor během období adventu a Vánoc. Upozornila na základní pravidla, jak požárům předcházet, jak se chovat v případě zahoření elektroniky a jakým způsobem správně hasit vzniklý oheň. „Nejdůležitější je nezpanikařit a zachovat klid. K tomu klidu přispěje i to, že jsme na možnost požáru připravení – víme například, kde máme hasicí přístroj a jak ho použít, abychom nemuseli studovat návod až ve chvíli, kdy hoří,“ říká.
Zdroj: Jakub Jurek