Volyňští Češi mají na Ukrajině strach, chtějí zpět do vlasti

Olomouc/Praha - Několik desítek rodin volyňských Čechů kvůli obavám z další eskalace konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem požádalo ministerstva vnitra a zahraničních věcí o pomoc s návratem do ČR, vlasti svých předků. Volyňští Češi usazení v České republice míní, že úřady by měly krajanům na Ukrajině pomoci, protože situace je tam velmi nepřehledná a v zemi prudce vzrostla kriminalita.

"Můžeme potvrdit, že jsme dopis (od zástupce rodin Volyňských Čechů) obdrželi," řekl na dotaz ČTK mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka, podle kterého se žádostí o přesídlení volyňských Čechů zpět do ČR už začal zabývat zvláštní zmocněnec pro krajanské záležitosti ministerstva zahraničních věcí Karel Kühnl.

Mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová ČTK řekla, že předsedkyně Spolku volyňských Čechů v Žitomirské oblasti zaslala ministerstvu e-mailovou zprávu, ve které požádala o urychlené přesídlení zhruba čtyř desítek rodin volyňských Čechů. "MZV ani zastupitelské úřady na Ukrajině nyní nemají informace o tom, které konkrétní rodiny či občané se cítí ohroženi aktuálním vývojem v zemi. Nicméně je připraveno na případný zvýšený nárůst žádostí o potvrzení příslušnosti ke krajanské komunitě reagovat," uvedla. Přesídlení rodin do Česka by podle Grohové mělo na starost ministerstvo vnitra.

Pomoc krajanům slibuje premiér Bohuslav Sobotka, uvedl Rozhlas.cz. „Podobným způsobem, jako jsme pomáhali při zajištění příznivého přijetí a integrace krajanů, kteří přišli třeba z rumunského Banátu nebo kteří už přišli předtím z Ukrajiny nebo z některých jiných oblastí na Balkáně, tak jsme připraveni pomáhat i v tomto případě," ujišťuje.

Podle jednoho z nejstarších v tuzemsku žijících Volyňských Čechů Antonína Holce z Uničova na Olomoucku, jehož rodina se vrátila zpět do Česka po druhé světové válce, by měl stát svým krajanům na Ukrajině pomoci. "Kdybych měl rozhodovat o tom, jestli se sem mají vrátit, tak bych určitě vzal každého Čecha zpět domů, protože tady se žije lépe. Na Ukrajině nic není a ještě je teď ohrožen život hospodářů i jejich rodin," řekl ČTK šestasedmdesátiletý Holec.

Na Ukrajině podle Holce v poslední době vzrostla kriminalita a člověk, který má nějaký majetek, se může snadno stát terčem útoku. Odhadl, že na Ukrajině žije až 20.000 Čechů a upozornil, že Volyňští Češi se při případném návratu do vlasti neobejdou bez finanční a materiální pomoci. 

Podle Holce na Ukrajině nebylo bezpečno už dávno před konfliktem s Ruskem. "Když jsme před třemi roky přijeli do původního Českého Malína, na jehož vypálení měli zřejmě podíl i banderovci, tak najednou přijeli policisté a že prý příznivci banderovců chystají nějakou akci. Museli jsme hned odjet pryč a naše autobusy doprovázela obrněná policejní auta," uvedl Holec.

Impulzem k odchodu na Ukrajinu byla svízelná hospodářská situace v českých zemích po prusko-rakuské válce. Amerika začala svou imigrační politiku omezovat, kdežto Rusko, které mělo s Rakousko-Uherskem společnou hranici, imigranty vítalo. Když v roce 1867 čeští delegáti vedeni Františkem Palackým a Františkem Rigrem dojednali s carskou vládou na Slovanském sjezdu v Moskvě možnost přesídlení českých osadníků na Volyň, nic již nebránilo odchodu mnoha Čechů do nových domovů. V prvních letech postupovala kolonizace velmi rychle, za deset let bylo založeno více než 100 obcí. Celkem se na Volyni usadilo více jak 45 tisíc Čechů.

Čekaly je velice těžké začátky. Přeměnit lesy v úrodnou půdu a vystavět nová obydlí, to vše vyžadovalo mnoho dřiny. Ovšem bylo nutno překonat i kulturní rozdíly a někdy až odpor místního obyvatelstva. Zejména díky píli a novým, modernějším zemědělským postupům si naši krajané brzy získali svou autoritu. Do počátku válečného období bylo známo 109 českých obcí, které do velké míry přispěly k hospodářskému rozkvětu Volyně, píše scvp.cz.

Související

Viktor Janukovyč

Janukovyč se Putina bál. Každý akt ruské agrese vede k hlubší integraci Ukrajiny do EU, ukázal krvavý Euromajdan

Uběhlo již deset let od krvavých protestů v Kyjevě, známých jako Euromajdan. Dosavadní prezident Viktor Janukovyč byl svržen a na jeho místo byl zvolen Petro Porošenko. Co se tehdy ale na Ukrajině vůbec dělo a proč lidé protestovali? Běžní Ukrajinci byli nespokojení s politickým vedením země spojovaným s korupcí a organizovaným zločinem. Korupce v nejvyšších politických kruzích pálí zemi už od její samostatnosti z roku 1991 a stále je nutné ji řešit.

Více souvisejících

Ukrajinská krize češi ministerstvo zahraničí

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy