Politická kultura v Česku: Nejlépe si vede ANO, pravice dostala výprask

Praha - Politická kultura v Česku se podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) od loňska meziročně zlepšila. Nejlépe byli hodnoceni politici ANO a místní zastupitelstva, nejhůře zástupci ODS a poslanci.

Relativně nejlépe ze skupin zařazených do výzkumu v současnosti lidé hodnotí politiky ANO, když v jejich případě tři pětiny (59 %) dotázaných soudí, že jejich politická kultura je dobrá, zatímco opačný názor zastává o málo více než čtvrtina (27 %) veřejnosti.

Jen s nevelkým odstupem podobně příznivě je hodnocena politická kultura představitelů místních (obecních) samospráv, kterou 56 % občanů považuje za dobrou, skoro třetina (32 %) ji pak hodnotí jako špatnou. Mírný převis pozitivních hlasů nad negativními při hodnocení politické kultury šetření zaznamenalo ještě v případě politiků Úsvitu přímé demokracie (44 % dobrá, 36 % špatná) a politiků ČSSD (47 % dobrá, 43 % špatná).

Zcela vyrovnané podíly kladného a záporného hodnocení se objevily v případě představitelů krajských samospráv (37 % dobrá i špatná). U ostatních zkoumaných skupin politiků již více či méně výrazně převažovalo kritické hodnocení jejich politické kultury.

Psali jsme: Sobotka proti Zemanovi: Komu Češi důvěřují víc? Nejpopulárnější politik? Češi překopali žebříček, podívejte se  

Relativně nejnižší a navzájem téměř shodný převis kritických hlasů byl zaznamenán v případě politiků KDU-ČSL (37 % dobrá, 47 % špatná) a členů vlády (41 % dobrá, 52 % špatná). O něco hůře v porovnání s tím jsou hodnoceni politici KSČM (36 % dobrá, 50 % špatná), za nimiž těsně následují senátoři (34 % dobrá, 56 % špatná) a dále politici TOP 09 (29 % dobrá, 62 % špatná). U ODS je hodnocení dokonce 17% dobrá, 74% špatná.

V porovnání s předchozím výzkumem z března 2013 se hodnocení politické kultury u většiny do obou šetření zařazených skupin více či méně výrazně zlepšilo. Relativně největší posun nastal v případě hodnocení členů vlády, kde podíl příznivého hodnocení vzrostl o 23 procentních bodů a podíl negativního hodnocení poklesl dokonce o 27 procentních bodů. 

Podrobnější analýza ukázala, stoupenci jednotlivých politických stran výrazně lépe hodnotí politiky ze stran, které sami preferují nebo které jsou k preferované straně ideologicky a programově blízké. Voliči ČSSD tak kromě politiků své strany relativně příznivěji hodnotili i politiky KSČM, stoupenci ODS a TOP 09 lépe vnímají politiky ze svých stran navzájem, příznivci KDU-ČSL hodnotí příznivěji politiky z TOP 09 a ti, kdo preferují ANO, mají relativně lepší mínění i o politicích Úsvitu přímé demokracie. Voliči ČSSD a ANO pak relativně příznivěji hodnotí členy vlády, poslance, senátory a představitele krajských a místních samospráv.

Ke všem skupinám se naopak kritičtěji vymezují lidé, kteří by nešli volit a nemají žádnou preferovanou stranu. Stoupenci ČSSD se pak kriticky vymezují hlavně vůči politikům TOP 09. Ti, kdo preferují KSČM, jsou významně kritičtější jak ve vztahu k TOP 09, tak i ODS a KDU-ČSL. Příznivci TOP 09 jsou kritičtější ve vztahu k politikům ČSSD, ANO, KSČM a Úsvitu přímé demokracie, informuje Soc.cas.cz.

Související

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

Více souvisejících

průzkumy politici

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vesmírná loď Crew Dragon 2

NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru

Odstartovala mise, která je důležitá pro uvízlou posádku lodi Starliner. Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu odstartovala raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX, na jejíž palubě jsou Američan Nick Hague a Rus Alexandr Gorbunov. Cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). O zahájení mise informovala NASA. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

Pavel šel po návratu z USA volit senátora na Litoměřicku

Prezident Petr Pavel v sobotu odevzdal hlas v druhém kole senátních voleb, které probíhá do dnešních 14:00. Pavel připomněl, že se hlasuje v den státního svátku. Občany nabádal, aby se voleb zúčastnili. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy