Praha - Tápete při nákupu hovězího masa a pořádně nevíte, jaký kousek k čemu použít? Nebo už vás naopak nudí dělat z kližky pokaždé guláš? V obou případech vám poradíme.
Šéfkuchař restaurace Kudy Kam v pražských Běchovicích Petr Mika na to jde opravdu od lesa - před objšektiv kamery přinesl skoro celou "krávu". A při porcování všem řezníkům-samoukům a nadšeným kuchařům názorně ukázal, které maso se hodí na které jídlo.
Jako první přichází na řadu mohutná morková kost, která se podle Miky hodí na přípravu polévek. Není na škodu nechat na ní při řezu i pár kousků masa, vývar je pak chutnější. I když výsledná polévka pochopiteln není právě dietní.
Následuje kližka, nezbytná pro vyznavače gulášů. "Maso je houževnatější, omáčka je pak silnější a nemusí se uměle zahušťovat. I když děti mají samozřejmě radši libovější maso," upozorňuje Mika.
Pánevní plátek se dá použít také do polévky nebo guláše, případně do mletého masa nebo na karbanátky. Následuje vrchní šál, ze kterého se dá seříznout takzvaná deka, která se hodí na výrobu rolád.
Vrchní šál jako takový se hodí na přípravu hovězích plátků nebo španělských ptáčků. "Je to vynikající, jemně prorostlé maso, křehké," rozplývá se šéfkuchař.
Ve spodním šálu se nachází zlatý hřeb a zároveň nejdražší maso z celé kýty, takzvaný váleček. Ten se hodí na falešnou svíčkovou, je ale potřeba ho prošpikovat.
Související
V kuřecích stehnech byly nebezpečné bakterie. Celá šarže mizí z prodeje
Data ČSÚ: Zemědělci dramaticky zlevňují, potravináři také, v obchodech ale ceny potravin stále rostou
Aktuálně se děje
před 19 minutami
Stovky dronů, desítky raket. Rusko zahájilo na pozadí mírových rozhovorů útoky po celé Ukrajině
před 1 hodinou
Jindřich Rajchl obhájil post předsedy strany PRO. Chce z ní vybudovat „vůdčí sílu“ Česka
před 2 hodinami
Financování Ukrajiny se zaseklo. Maďarsko vetovalo další plán EU na podporu Kyjeva
před 3 hodinami
MAAE: Kryt v Černobylu po zásahu dronem neblokuje únik radiace
před 4 hodinami
USA hlásí pokrok v jednáních s Ukrajinou o plánu na ukončení války
před 5 hodinami
Provokace Kremlu se zvyšují. Švédské námořnictvo hlásí nárůst aktivity ruských ponorek
před 7 hodinami
Příměří se rozpadá. Pákistán a Afghánistán spolu na hranicích bojují, civilisté prchají
před 8 hodinami
Podzim v prosinci. Meteorologové přinesli předpověď na příští týden
před 12 hodinami
OBRAZEM: Mikuláš se svou partou čertů a andělů si podmanil ulice Prahy
včera
Experti rozebrali chování prince Harryho. Návrat domů není vyloučen
včera
Papír s informací o růstu důchodů už nepřijde každému, upozornil úřad
včera
V USA padl první trest v případu smrti herce Matthewa Perryho
včera
Nedorozumění vedlo k policejnímu zásahu ve škole v Praze
Aktualizováno včera
Zemřel populární moderátor Patrik Hezucký
včera
Německo schválilo dobrovolnou vojenskou službu. Čekají se protesty mladých
včera
Obchod roku: Vzniká obří streamovací gigant, Netflix kupuje Warner Bros., HBO a CNN
včera
Trump varuje Evropu před „civilizačním vymazáním“. V novém dokumentu kritizuje EU i migraci
včera
Občanské demokraty čeká kritické období. Kuba mohl svůj odchod dohodnout s Babišem, tvrdí analytik
včera
Pomoc Ukrajině je i v našem zájmu, prohlásil Rutte před summitem NATO
včera
Nejdůležitější je nezpanikařit. Hasiči pro EZ radí, jak prožít advent v bezpečí a bez požárů
Mluvčí Generálního štábu Hasičského záchranného sboru ČR Klára Ochmanová v rozhovoru pro EuroZprávy.cz promluvila o tom, na co by si lidé měli dávat pozor během období adventu a Vánoc. Upozornila na základní pravidla, jak požárům předcházet, jak se chovat v případě zahoření elektroniky a jakým způsobem správně hasit vzniklý oheň. „Nejdůležitější je nezpanikařit a zachovat klid. K tomu klidu přispěje i to, že jsme na možnost požáru připravení – víme například, kde máme hasicí přístroj a jak ho použít, abychom nemuseli studovat návod až ve chvíli, kdy hoří,“ říká.
Zdroj: Jakub Jurek