Šéfkuchař radí: Jak správně naporcovat hovězí a co z jakého masa uvařit?

Praha - Tápete při nákupu hovězího masa a pořádně nevíte, jaký kousek k čemu použít? Nebo už vás naopak nudí dělat z kližky pokaždé guláš? V obou případech vám poradíme.

Šéfkuchař restaurace Kudy Kam v pražských Běchovicích Petr Mika na to jde opravdu od lesa - před objšektiv kamery přinesl skoro celou "krávu". A při porcování všem řezníkům-samoukům a nadšeným kuchařům názorně ukázal, které maso se hodí na které jídlo.

Jako první přichází na řadu mohutná morková kost, která se podle Miky hodí na přípravu polévek. Není na škodu nechat na ní při řezu i pár kousků masa, vývar je pak chutnější. I když výsledná polévka pochopiteln není právě dietní.

Následuje kližka, nezbytná pro vyznavače gulášů. "Maso je houževnatější, omáčka je pak silnější a nemusí se uměle zahušťovat. I když děti mají samozřejmě radši libovější maso," upozorňuje Mika.

Pánevní plátek se dá použít také do polévky nebo guláše, případně do mletého masa nebo na karbanátky. Následuje vrchní šál, ze kterého se dá seříznout takzvaná deka, která se hodí na výrobu rolád.

Vrchní šál jako takový se hodí na přípravu hovězích plátků nebo španělských ptáčků. "Je to vynikající, jemně prorostlé maso, křehké," rozplývá se šéfkuchař.

Ve spodním šálu se nachází zlatý hřeb a zároveň nejdražší maso z celé kýty, takzvaný váleček. Ten se hodí na falešnou svíčkovou, je ale potřeba ho prošpikovat.

Související

Ministerstvo zemědělství

Inspekce oznámila výsledky kontrol u obilí a masa z Ukrajiny

Kontroly českých dozorových úřadů u obilí, masa nebo vajec z Ukrajiny neobjevily nevyhovující vzorek. Není důvod, aby Česko zakazovalo dovoz těchto produktů, jako to udělalo Polsko, Slovensko a další země. Novinářům to dnes řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) spolu s řediteli Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), Státní veterinární správy (SVS) a Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Kontroluje se i import z Polska, Slovenska nebo Maďarska.

Více souvisejících

Maso potraviny jídlo

Aktuálně se děje

včera

včera

Tři princezny byly letošní premiérovou štědrovečerní pohádkou. Prohlédněte si galerii

RECENZE: Tři princezny jsou dalším nekonzistentním a paradoxně zpátečnickým pokusem o inovaci

Nové štědrovečerní pohádky České televize jsou každoročně pod ostrým drobnohledem a nejsledovanějším programem dne. Po několikaleté nadvládě režiséra Karla Janáka, i když s občasnými pauzami, se režie ujal svěží tvůrce stylizovaně autentických tragikomedií Tomáš Pavlíček. Jakkoli je jeho snaha dělat pohádku odlišně znatelná a sympatická, postupně se drolí do stereotypních cestiček.

včera

Vánoce, ilustrační fotografie.

Vánoce za dob protektorátu. Jak Češi trávili svátky za nelehkých časů

Přesně před 85 lety, v roce 1939, zažívali Češi první nesvobodné Vánoce za nacistické okupace. Tyto svátky si lidé v našich zemích ještě užívali bez výraznějších omezení, v letech následujících už byly Vánoce poznamenány nacistickou propagandou i řadou omezení. Jak Češi trávili Vánoce za nelehkých dob protektorátu a druhé světové války?

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

23. prosince 2024 21:33

23. prosince 2024 21:15

23. prosince 2024 19:54

23. prosince 2024 18:20

23. prosince 2024 17:15

Podezření se obrací směrem k Číně. Odmítla žádost Švédska o vyšetřování lodi podezřelé z poškození kabelů

Švédské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že Čína zamítla žádost švédských vyšetřovatelů o přístup na palubu čínské lodi Yi Peng 3, která je spojována s incidentem poškození podmořských kabelů. Tyto kabely byly přerušeny v Baltském moři, což vyvolalo mezinárodní napětí a spekulace o možném sabotážním útoku.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy