Pravda o vejcích: Kolik jich můžete sníst, abyste si nezničili zdraví?

Praha - K Velikonocům patří vajíčka stejně jako mazanec nebo pomlázka. I když se dnes koledníkům rozdávají i ta čokoládová, klasická slepičí vejce stále neztratila své výsadní postavení.

Jaká je tedy pravda o vejcích? Dříve panoval názor, že by se mělo sníst jedno vejce denně. Od toho ale už výživoví poradci upustili. Vajíčka totiž patří mezi alergeny, především u dětí. Jsou ale zdrojem vitamínů A, celého komplexu B, D, E a K. Vejce zároveň obsahuje fosfor, železo, síru a vápník.

"V současnosti platí doporučení dvě až tři vejce týdně. Z preventivního hlediska je však třeba regulovat příjem ostatních živočišných potravin, které jsou zdrojem cholesterolu," řekla webu Čas.sk odbornice na výživu doktorka Alžběta Béderová.

Vajíčka ale nejsou pro člověka nevhodná. Pozitivní je hlavně jejich obsah bílkovin. Bílek je doporučován dietology, protože má nízkou kalorickou hodnotu.

Žloutek je ale naopak napěchován živočišným tukem. Nemusíte se ale strachovat, obávané nenasycené mastné kyseliny jsou eliminovány přítomným lecitinem, který míchá tuky a vodu a je tedy důležitým přírodním emulgátorem. I u vajec tedy platí - hlavně přiměřeně.

Související

Vejce

Ceny českých producentů vajec jsou v rámci EU podprůměrné

Čeští producenti vajec měli o čtvrtinu nižší ceny než jejich polská konkurence, ukázala data Evropské komise. Oproti unijnímu průměru byly ceny nižší asi o pětinu. Podle drůbežářů je kolem 70 procent vajec dovážených do ČR ze sousedního Polska. 
Brambory, ilustrační fotografie.

Ve slevových akcích zlevnily brambory i vejce. Lidé si připlatí za mléčné výrobky či chléb

Brambory oproti červenci pořídíme zhruba o čtvrtinu levněji. Za 10 kusů vajec velikosti M zaplatíme v průměru 27 korun, což je o 6 korun méně než v létě a dokonce o 23 korun méně než na začátku roku. Připlatíme si naopak za mléčné výrobky, především bílý jogurt (49 %), máslo (24 %) nebo sýr eidam (11 %). Téměř o pětinu zdražil konzumní chléb nebo jablka. Průměrná sleva sledovaných položek v akčních letácích byla 31 %. Vyplývá to z listopadového srovnání cen 13 vybraných základních potravin v akčních letácích, který provedla Česká distribuční. 

Více souvisejících

Vejce zdraví Velikonoce

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Podařilo se identifikovat těla 70 tisíc mrtvých ruských vojáků. Podle odhadů jich ale zahynulo mnohem víc

Na Ukrajině dosud zemřelo až 70 tisíc ruských vojáků. Vyplývá to z nové analýzy BBC. Jde ale pouze o identifikované osoby, celkově jich mohlo padnout až 200 tisíc.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy