Opilý muž začal po koledování ztrácet zrak. Otrava metanolem?

Benešov - Opilý muž z Benešovska začal po koledování o Velikonočním pondělí ztrácet zrak, ale podezření na otravu metanolem se nepotvrdilo. ČTK to řekli mluvčí krajských záchranářů Tereza Vojtová a mluvčí krajské policie Pavel Truxa. Na Benešovsku se v minulosti objevila smrtelná otrava jedovatým alkoholem, na konci roku 2012 zemřel po požití metanolu jedenašedesátiletý muž.

O Velikonocích se vždy zvyšuje počet výjezdů záchranářů či policie kvůli alkoholu, středočeští záchranáři o Velikonočním pondělí vyjížděli k 22 případům opilých koledníků. Následky u muže z Benešovska však byly vážnější.

"Před polednem na tísňovou linku volala žena z malé obce na Benešovsku. Její manžel se vrátil domů z koledy pod vlivem alkoholu a přestával vidět," uvedla Vojtová. "S podezřením na otravu metanolem záchranáři muže převezli do benešovské nemocnice k dalšímu vyšetření," doplnila.

"Následné rozbory ale podezření na otravu metanolem nepotvrdily," řekl dnes ČTK policejní mluvčí Truxa. Zároveň ale policie upozornila, že v oběhu může být ještě na 2000 litů nebezpečného alkoholu.

Na rozdíl od etanolu (tedy alkoholu, který běžně a většinou bez větší újmy pijeme) je metanol jedovatý hned dvakrát. Stejně jako etanol ve vyšších dávkách i metanol tlumí činnost nervové soustavy. Jeho podstatně větší zákeřnost a nebezpečnost pro lidské zdraví však spočívá v něčem jiném: lidský organismus metanol přeměňuje na další sloučeniny, formaldehyd a kyselinu mravenčí, které jsou pro člověka toxické. Kyselina mravenčí blokuje důležité enzymy uvnitř buněk a kromě toho i nadměrně okyseluje celý organismus.

Kyselina mravenčí, která v organismu vzniká přeměnou metanolu, blokuje enzymy podílející se na takzvaném dýchacím řetězci: procesu, pomocí kterého buňky spotřebovávají kyslík a vyrábějí tak energii. V případě zastavení dýchacího řetězce trpí přirozeně hlavně buňky a tkáně, které jsou na jeho spolehlivém fungování nejvíce závislé. Mezi takové tkáně patří především oční nerv. Jestliže se dýchací řetězec v buňkách tvořících oční nerv zastaví nebo podstatně zpomalí, trpí nerv nedostatkem energie a postupně odumírá, což může mít po nějaké době za následek trvalou slepotu, informuje server ulekare.cz.

Navzdory tomu, jak tragické škody metanol v poslední době napáchal, je obvykle považován za látku nepříliš toxickou – jinak řečeno toxickou jen v relativně vysokých koncentracích. Určité množství metanolu je v „tvrdém" alkoholu běžně přítomné a jeho povolené množství určuje vyhláška. Proto, aby metanol přimíchaný v alkoholu způsobil smrt, musí být přítomen v relativně vysoké koncentraci.

Související

Soud, ilustrační foto

Kauza metyl, smrt několika lidí: V ostravské větvi padly přísnější tresty

Olomoucký vrchní soud dnes zpřísnil o 11 měsíců na sedm let a devět měsíců trest dvěma mužům v ostravské větvi kauzy metanolu. Jde o distributora otráveného alkoholu Michala Klösela a Martina Svobodu, který smrtící směs distribuoval přes svůj stánek v Havířově. Naopak dalším distributorům, Petru Čaganovi a Václavu Zlámalovi, odvolací soud tresty snížil. Obžalovaný Bohumil Malátek a Martin Posládek si odpykají stejné tresty uložené krajským soudem. Jde o poslední hlavní obžalované v této kauze. Na svědomí mají smrt několika lidí.

Více souvisejících

metylalkohol Alkohol záchranáři

Aktuálně se děje

před 37 minutami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 59 minutami

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

Širší vedení TOP 09 navrhlo do funkce ministra pro vědu Marka Ženíška

Širší vedení TOP 09 navrhlo poslance Marka Ženíška do funkce ministra pro vědu, výzkum a inovace s možnou náhradou ministryně Heleny Langšádlové příští týden. Informovala o tom TOP 09 prostřednictvím tiskové zprávy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy