Žalobce vítězí: Stát přišel o stovky milionů, šéf gangu dostal vyšší trest

Olomouc - Vrchní soud v Olomouci dnes zvýšil trest šéfovi gangu překupníků pohonných hmot Radomíru Vybíralovi z původních 11 na 13 let vězení. Vybíral a jeho syn Roman, který ve vězní stráví 10,5 roku, s dalšími pěti komplici podle obžaloby způsobili státu pomocí důmyslných machinací s DPH škodu 564 milionů korun. Ostatním členům organizované skupiny vrchní soud tresty vyměřené loni v květnu Krajským soudem v Ostravě potvrdil či mírně snížil.

Senát vrchního soudu zvýšení trestu na 13 let zdůvodnil tím, že Radomír Vybíral měl na machinacích s pohonnými hmotami největší podíl. "Proto jsme dospěli k názoru, že trest při horní hranici zvýšené trestní sazby je na místě," stojí ve zdůvodnění verdiktu. Zvýšení trestu v odvolání požadoval státní zástupce. Právní zástupce Radomíra Vybírala podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Vybíralův syn Roman má podle verdiktu Vrchního soudu ve vězení strávit 10,5 roku, což je stejný trest, jaký mu uložil ostravský soud. I v jeho případě soud nařídil zabavení veškerého majetku. Přímo na tuto dvojici byl navázaný Tomáš Šenk. Vrchní soud mu potvrdil desetiletý trest. Podle soudce řídil a úkoloval i další členy mafie, vyplácel jim odměny a zpracovával část zmanipulovaného účetnictví. Podle pokynů později svůj podíl převedl na cizince žijícího v asijské zemi.

Evžen Uher ve vězení stráví devět let a dva měsíce, což je o sedm měsíců méně, než mu uložil ostravský soud. Jeho spolupracovník Roman Zezula s policií a soudem od začátku vyšetřování spolupracoval. Podílel se na rozkrytí mafie. I proto dostal nejnižší, čtyřletý trest. Oba byli podle rozsudku napojeni na Šenka a vykonávali zadané úkoly. Přímo na Vybírala staršího a jeho syna byli napojeni i Dušan Gajdošík a Jan Hofman. První má ve vězení strávit 9,5 roku, druhý o čtyři měsíce méně.

Vrchní soud dnes zrušil peněžité tresty pro všechny obžalované, protože nemají žádný majetek. Radovanu Vybíralovi bude zabavena hotovost 1,4 milionu korun. Náhradu vzniklé škody bude stát řešit v občansko-právním řízení.

Podvodníků s pohonnými hmotami přibývá

V poslední době dochází k nárůstu daňových podvodů v souvislosti s dovozem specifického minerálního oleje. Tento specifický (technický) olej nepodléhá spotřební dani a složením se blíží naftě. Vzhledem k tomu, že olej nepodléhá spotřební dani, neexistuje žádný mechanismus pro sledování pohybu a původu zboží mezi členskými státy Evropské unie. Přesto celníci provádějí pravidelné kontroly přepravních cisteren. 

Při rutinních kontrolách se zaměřením na dopravu a skladování technických minerálních olejů moravskoslezští celníci odhalili tři podezřené cisterny české imatrikulace. Ty přijížděly z Polské republiky a byly zastaveny v obcích Ostrava – Heřmanice, Bravantice a Chotěbuz.

Celníci pojali podezření, že se podle vzhledu a vůně jedná o motorovou naftu, nikoliv technický minerální olej, jak bylo deklarováno. Vyzvali řidiče k předložení dokladů prokazující řádné zdanění. Řidiči doklady sice předložili, ale ty se vůbec netýkaly přepravovaného nákladu. Ohledáním dokladů bylo zjištěno, že se nevztahují k předmětným vybraným výrobkům – motorové naftě.

Vzhledem k zjištěným zásadním nesrovnalostem byly odebrány vzorky pro laboratorní posouzení, zda se jedná o motorovou naftu zatíženou spotřební daní nebo specifický minerální olej bez daně.

Došlo k důvodnému podezření z porušení zákona o spotřebních daních, proto byly cisterny včetně obsahu zajištěny a převezeny do střežených skladových prostor celního úřadu. Případy jsou nadále v šetření.

Hodnota zboží byla vyčíslena na 2 220 000 korun, únik na spotřební dani na 620 000 korun.

Nejedná se o ojedinělé případy podvodů s minerálními oleji. Za první tři měsíce letošního roku moravskoslezští celníci odhalili nelegální přepravu 120 000 litrů motorové nafty, deklarované jako specifický minerální olej. Pokud by se zajištěné zboží použilo pro pohon motorů, únik na spotřební dani by se vyšplhal na milion korun.

Minerální oleje jsou permanentně oblastí zájmů zločineckých skupin působících na území České republiky, Polské republiky a Slovenska. Roste trend nezákonného dovozu nafty, padělání dokladů a zneužití režimu osvobození od daně, stojí v tiskové zprávě Celní zprávy.

Související

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

Více souvisejících

soudy podvody s DPH pohonné hmoty

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy