Na Letné zazněl Korán. Muslimové varovali před islamofobií a rasismem

Praha - Zhruba 300 muslimů se dnes sešlo k modlitbě u budovy ministerstva vnitra na pražské Letné. Protestují tak proti týden starému policejnímu zásahu v muslimské modlitebně. Podle muslimů byl zásah zbytečně tvrdý, stěžovalo si na něj například indonéské velvyslanectví. Prověřit ho ale chce i ministr vnitra a sama policie. Zásah proti muslimům odmítají také zástupci jiných náboženství v ČR. Počet shromážděných u ministerstva odhadl na místě jeden z policistů.

Muslimové si za dohledu policistů rozprostřeli modlitební koberečky na písečné ploše za sídlem ministerstva. Jejich shromáždění bylo poklidné. Stranou za muži sedělo i několik desítek zahalených žen s dětmi. Někteří z účastníků třímali papírové transparenty s nápisy "Just for a book" (jen kvůli knize) či "Ne rasismu" nebo s obrázky knihy spoutané řetězem a ostnatým drátem. 

"Zazněly citace z koránu a výzva, pokyn k tomu, jak se má muslim vypořádat s tím, když je na něj vyvíjen nějaký nátlak a jakým způsobem má takový nátlak řešit. Byla výzva k tomu, aby byl tento pocítěný nátlak řešen zákonnými prostředky," přiblížil obsah kázání po jeho skončení novinářům předseda Ústředí muslimských obcí Muníb Hasan Alravi. 

Při modlitbě, která trvala zhruba půl hodiny, promluvil i ředitel Islámského centra v Praze Vladimír Sáňka. "Islám respektuje místa určená k uctívání. Mají u nás svou posvátnost," uvedl mimo jiné. Prohlásil také, že islám "vyzývá k diskusi a respektuje názory druhých".

Podle některých médií je právě Sáňka pětapadesátiletým Čechem, kterého policie po akci v modlitebnách obvinila z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Sáňka to dnes na dotaz novinářů odmítl potvrdit, zároveň však tuto informaci ani nevyvrátil. "Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování to vůbec nebudu komentovat," řekl. Obviněnému muži hrozí až deset let vězení.

Muníb Hasan Alravi rozdával před modlitbou tištěné prohlášení, v němž policejní zásah odsoudil a vyjádřil rozhořčení nad tím, jakým způsobem byl veden. "Varujeme před nárůstem extremismu a protimuslimských nálad, které může takové počínání (policie) způsobit," napsal. Muslimové jsou podle něj znepokojeni "vlnou islamofobních komentářů", které se prý po policejním zásahu objevily.

Alravi se obává toho, že hrozí i přímé ohrožení příslušníků muslimské menšiny v Česku. Před setkáním ČTK řekl, že cílem shromáždění je ukázat případným kolemjdoucím, jak páteční modlitba v mešitě vypadá a jak vypadala i v den, kdy na ni vtrhla policie. Zvolením místa poblíž sídla ministerstva vnitra navíc muslimové chtějí poklidnou cestou poukázat na to, že zásah byl podle nich neadekvátní.

Představitel muslimské komunity v Česku se domnívá, že za incidentem mohou stát snahy některých skupin - například lidí, kteří islámskou víru opustili - poškodit muslimy v očích širší veřejnosti.

K používání výrazu islamofobie pro negativní sociálně-psychologický jev souvisejíc s xenofobií, rasismem a diskriminací se přiklání spousta autorů, avšak mnoho je i těch, kdo pojem považují za agresivní nálepku, která má zdiskreditovat odpůrce islámu. Konflikt mezi zastánci a odpůrci termínu islamofobie není snadné vyřešit, stejně jako se často velmi obtížně odlišuje islamofobní incident od útoku rasistického či potyčky, která může být vedena zcela jiným motivem než náboženským. Komplikace působí v tomto ohledu i fakt, že neexistuje všeobecně uznávaná definice tohoto jevu, který je obvykle zahrnován do širokého konceptu rasismu a rasové diskriminace.

Psali jsme: Zásah v pražské mešitě pobouřil i další církve, Halík označil razii za hřích  

Bez ohledu na samotný pojem však považujeme za nutné upozornit na protimuslimské postoje, které se u nás stále častěji objevují, přestože v explicitní formě zůstávají prozatím většinou omezené na internetová diskuzní fóra, blogy a sociální sítě. Těch, kteří se snaží proti islámu v České republice skutečně bojovat, je spíše menšina, ale jsou stále hlasitější a jejich názory a výzvy často překračují mnohé slušné meze, a toto téma by se tedy nemělo brát zcela na lehkou váhu.

Mezi těmito aktivisty se vyskytují i někteří vzdělaní jedinci nebo bývalí muslimové, povětšinou se však bohužel jedná o lidi, kteří čerpají informace výhradně z médií a téměř nekriticky přijímají jakékoliv články či příspěvky očerňující islám a jeho věřící, napsal server muslimove.cz.

Odmítání islamofobie by však v žádném případě nemělo znamenat zavrhnutí kritiky islámu nebo jednotlivých muslimů, která může být často velmi přínosná a vést k velmi zajímavým debatám. Na rozdíl mezi islamofobií a kritikou islámu upozornila již v roce 1997 britská organizace Runnymede Trust, která sestavila několik bodů odlišujících otevřený a uzavřený pohled na islám, přičemž otevřený umožňuje kritiku, zatímco uzavřený vede spíše k islamofobním postojům.

Související

Více souvisejících

Muslimové islám Ministerstvo vnitra

Aktuálně se děje

před 18 minutami

Bezpilotní bojový letoun MQ-9 Reaper

Drony jsou mnohem starší, než vůbec tušíme. Jejich potenciál jsme ale stále nevyčerpali

V armádách na celém světě jsou dynamicky rozvíjeny a využívány drony, které šetří lidskou sílu a náklady na vojenské operace. Masivně byly použity i během konfliktu na Ukrajině oběma stranami. Zvláště Ukrajina se přitom snaží jejich schopnosti dále vylepšovat, protože je to pro ni v této fázi konfliktu maximálně výhodné. Kde se však drony vůbec vzaly a za jakých okolností a s jakými výsledky byly v minulosti využívány?

před 22 minutami

před 1 hodinou

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

MZV: Ukrajina nesmí dopadnout jako Československo po podepsání Mnichovské dohody

Mnichovská dohoda je ukázkovým příkladem, jak pokusy o ustupování agresorovi v zájmu zachování míru nepřinesly kýžený výsledek. Naopak vedly k největšímu válečnému konfliktu 20. století. Na výročí jejího podpisu to uvedl vedoucí oddělení pro zahraniční spolupráci na českém ministerstvu zahraničí Ivan Dubovický. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Pro předčasný důchod se od úterý mění podmínky. ČSSZ upozornila na novinku

Od 1. října se upravuje jen jedna podmínka pro odchod do předčasného starobního důchodu, upozornila Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Nově bude pro předčasný důchod nutné získat alespoň 40 let pojistných dob. Tyto doby zahrnují nejen výdělečnou činnost, ale i náhradní doby pojištění. V průměru přitom mají důchodci, kteří odcházejí do předčasného starobního důchodu, 45 let důchodového pojištění.

včera

Povodně, ilustrační fotografie.

Ničivé povodně v našich zemích napříč historií

Naše země v historii zasáhlo mnoho přírodních katastrof včetně ničivých povodní. O těchto tragédiích nám zanechali podrobná svědectví doboví kronikáři. Kdy se Česko ocitlo pod vodou, jaké povodně byly nejničivější a jak se s nimi naši předci vypořádali?

včera

Rakouský Parlament je reprezentativní budova stojící nedaleko vídeňské radnice a Hofburgu na okružním výstavním bulváru Ringstrasse ve středu města. Budovu navrhl a její stavbu zrealizoval na konci 19. století architekt Theophil von Hansen s odkazem na starověké řecké stavitelství, což pozná i laik na první pohled. Před vstupem nelze přehlédnout fontánu a sousoší se sochou znázorňující Pallas-Athénu, bohyni moudrosti.

Rakouské volby poprvé vyhraje FPÖ, ukazuje exit poll. Kickl má šanci být kancléřem

Parlamentní volby v Rakousku poprvé vyhraje Svobodná strana Rakouska (FPÖ) se ziskem přes 29 procent. Druzí skončí lidovci kancléře Karla Nehammera, třetí se umístí sociální demokraté. Do parlamentu se dostanou ještě další dvě strany. Vyplývá to z průzkumu veřejnoprávní televize ORF, který byl zveřejněn po uzavření volebních místností. 

včera

Petr Fiala

Premiér Fiala přiznal chybu ODS v zářijových volbách

Občanští demokraté podle premiéra Petra Fialy (ODS) udělali v kampani před zářijovými krajskými senátními volbami chybu. Fiala se domnívá, že měli - podobně jako opoziční ANO - udělat i centrální celostátní kampaň.

včera

Zničená Ukrajina.

Západ potřebuje změnit rétoriku ohledně Ukrajiny. Jde o Donbas a Krym

Západní představitelé nutně potřebují změnit rétoriku. Ukrajinské území brzy bude terčem plnohodnotné ruské agrese tři roky a situace od podzimu 2022 nedoznala výraznějších změn. Je potřeba se zaměřit na to, jakou formu rusko-ukrajinského vyrovnání podpořit, abychom nemuseli sledovat válku ještě další dekádu – a aby tito lídři neztratili poslední zbytky veřejné podpory. 

včera

včera

Hasan Nasralláh

Záhada smrti Hasana Nasralláha. Tělo se našlo v nečekaném stavu

Na předměstí Bejrútu bylo nalezeno tělo nejvyššího vůdce militantního hnutí Hizballáh Hasana Nasralláha. Obávaný terorista, který nepřežil páteční izraelský nálet, neměl žádná viditelná zranění, informovala agentura Reuters s odkazem na zdroje z prostředí libanonských bezpečnostních složek a zdravotníků. 

včera

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Češi potřebují novou stranu, ale ne catch-all party. Bez značného úsilí se projekt neobejde

Současné politické strany ztrácejí důvěru voličů a jsou vnímány jako odtržené od reálných problémů. Podle nedávných průzkumů se důvěra ve vládu a parlament drží na historických minimech, což svědčí o hluboké nespokojenosti občanů s politickou reprezentací. Řešením může být zcela nová strana, ta se ale musí prosadit v zavedeném konkurenčním prostředí.

včera

Ivan Bartoš

Bartoš potvrdil konec Pirátů ve Fialově vládě. Už je stanovený termín

Piráti v úterý opustí vládu i pětikoalici, oznámil končící vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) v diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi. Stane se tak po jednání stranického poslaneckého klubu. Podle Bartoše podají demisi ministr zahraničí Jan Lipavský a ministr pro legislativu Michal Šalomoun. 

včera

včera

včera

včera

včera

NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru

Odstartovala mise, která je důležitá pro uvízlou posádku lodi Starliner. Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu odstartovala raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX, na jejíž palubě jsou Američan Nick Hague a Rus Alexandr Gorbunov. Cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). O zahájení mise informovala NASA

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy