Podvodníci kradou nemovitosti. Na obranu máte 20 dní

Praha - Nový občanský zákoník, platný od 1. ledna 2014, změnil význam zápisu v katastru nemovitostí, který eviduje majitele domů, bytů i pozemků. Ten však nyní nahrává do karet podvodníkům a umožňuje jim například prodat cizí pozemek. Jak se proti tomuto riziku úspěšně bránit?

V poslední době narůstá počet podvodů týkajících se nemovitostí, kdy se v mnoha případech jedná přímo o krádež. Nezřídka může dojít k systémové chybě, nejčastěji se tak ale děje pomocí zfalšování smluvních dokumentů potřebných pro převod. Dle § 62 a 63 vyhlášky č. 357/2013 Sb., katastrální vyhláška v platném znění, se podpisy na listinách považují za pravé tehdy, jsou – li na listinách úředně ověřené.

Podvodníci v těchto případech mnohdy využívají padělané kupní smlouvy, falešné doklady, notářská osvědčení, či padělky exekučních příkazů, na jejichž základě následně dochází k přepisu vlastníka nemovitosti, který s ní může nakládat podle svého uvážení.

Katastrální úřad, který vlastnická data o nemovitostech a pozemcích spravuje, nemá prostředky k prozkoumání pravosti předložených dokumentů a rovněž není povinnen sdělit vlastníkovi, že je s jeho nemovitostí jakýmkoliv způsobem nakládáno.

Podvodníkům se tak zpravidla daří využívat právních předpisů určených na ochranu kupujících nemovitostí. Kupující, který nemá zlý úmysl, je totiž chráněn v případě, že nemovitost kupuje od někoho, komu nepatří.

Rychlá obrana je nutná

"Aby se vlastník mohl bránit podvodům, úředním chybám a exekucím, musí především o změnách na svém majetku vědět. Již 52 den od podvodu může aktuálně nový vlastník (i zloděj nemovitostí) poměrně úspěšně tvrdit, že je právoplatným a velmi složitě a draze zpochybnitelným vlastníkem. Po lhůtě 3 roků od zápisu do KN bude jakákoliv obrana majetku neúspěšná a tedy zbytečná," vasvětluje advokát a jednatel společnosti Katastr365.cz Michal Klusák.

Nejlepším obdobím, kdy může poškozený majitel nemovitosti zasáhnout, ja ale prvních 20 dní, během kterých čeká návrh na vklad do katastru. V této lhůtě lze zaslat nesouhlasné vyjádření vlastníka, které zabrání katastrálnímu úřadu provést podvodný vklad, zdarma a bez nutnosti nákladů za advokáta. Pozdější formy obrany již nejsou tak účinné a nesou s sebou nutnou potřebu žaloby, mnohdy s dodatečnými náklady.

Aktivní správa majetku

I zde platí, že nejlepší obranou je prevence, v tomto případě ve formě pravidelného sledování zápisů vašich nemovitostí a pozemků v katastru. Lze tak učinit přímo prostřednictvím Státní správy zeměměřictví a katastru, která spustila projekt Sledování změn. 

Službu sledování změn údajů o nemovitostech poskytuje Český úřad zeměměřický a katastrální podle § 55 odst. 6 zákona č. 256/2013 Sb., o katastru nemovitostí (katastrální zákon) osobám, které mají věcné právo k dotčeným nemovitostem nebo účastníkům řízení o takovém právu. Služba bude uživatele formou e-mailu či sms automaticky informovat o tom, že došlo u sledované nemovitosti ke změně v katastru nemovitostí. Zřízení služby je možné prostřednictvím internetových stránek cuzk.cz.

Sledováním změn v katastru se rovněž zabývá i několik soukromých firem, například Katastr365.cz. "Sledovaní změn v katastru nemovitostí vznikla na základě naší osobní zkušenosti poškozeného, resp. podvedeného. Budeme rádi, pokud tato služba zabrání byť jen jednomu podvodu, napraví omyl, byť jen jednoho úředníka a včasným informováním znesnadní zneužítí výsady exekutorů při vynuceném prodeji nemovitých majetků," říká jednatel společnosti Michal Klusák.

Aktivní sledování katastru umožňuje také služba Strážce katastru dostupná na webových stránkách strazcekatastru.cz. "Webová aplikace i připravované aplikace pro mobilní zařízení a telefony jsou zdarma, uživatel se pouze registruje a může systém okamžitě využívat. Platí se jen za záznamy Strážcem katastru pořizované. Neplatíte žádný poplatek za uložení záznamů ani za jejich pozdější zpřístupnění či export. Podmínkou je pouze registrace. Ta je samozřejmě zdarma," uvádí provozovatel služby, společnost EcoRoad.CZ.

Související

Katastrální úřad

Poplatek za vklad do katastru se zvýší na dvojnásobek

Poplatek za vklad do katastru nemovitostí se pravděpodobně zvýší z nynější tisícikoruny na dvojnásobek. Schválila to dnes Sněmovna v takzvaném daňovém balíčku, který především zvyšuje spotřební daně z lihu a tabákových výrobků.

Více souvisejících

Katastrální úřad nemovitosti

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

před 2 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

Ženíšek bude od čtvrtka novým ministrem pro vědu

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu. 

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Válka v Izraeli

USA nepovažují zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy za genocidu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena nepovažuje zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy izraelskou armádou, která vede válku proti militantnímu hnutí Hamás, za genocidu. V pondělí to uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ondřej Zajíc

Autoři absurdního dramatu cítí, že naše civilizace je v koncích, říká režisér Ondřej Zajíc

Divadelní hra "Koza aneb Kdo je Sylvie", kterou před 22 lety napsal Edward Albee je provokativním dramatickým dílem, které zkoumá hluboké lidské emoce a konflikty. Režisér Ondřej Zajíc přináší svůj unikátní pohled na Albeeho text, prostřednictvím inovativního a emotivního ztvárnění. Inscenace Koza aneb Kdo je Sylvie, nabízí divákům silné a nekompromisní reflexe lidské podstaty a jejích temných stránek.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Kyjev: Putinovy změny ukazují na totální militarizaci ekonomiky

Změny v ruské vládní struktuře, které navrhl prezident Vladimir Putin, ukazují na "totální militarizaci ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů pro nekonečnou válku," uvedl Mychajlo Podoljak, poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta, v reakci na nové personální obsazení po Putinově inauguraci.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Výhled počasí až do června: Meteorologové řekli, kam vyšplhají teploty

Červnem začíná meteorologické léto, do jehož úvodních dní už vidí meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Nejvyšší teploty během tohoto a dalších tří týdnů mají dosáhnout až 25 stupňů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy