Udělení licence solárním elektrárnám? Byl jsem v šoku, říká právník ERÚ

Brno - Právník Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Zdeněk Zdvihal považuje za neobvyklé, že úřad koncem roku 2010 opakovaně zkontroloval dvě nové solární elektrárny bratří Alexandra a Zdeňka Zemkových v Chomutově a na Silvestra 2010 jim udělil licence pro provoz. Zdvihal to dnes řekl u brněnského krajského soudu, který řeší případ údajných podvodů se solární energií v Chomutově. Obžalováno z podvodů a pochybení je v něm deset lidí.

Elektrárny Saša-Sun a Zdeněk-Sun vybudovala firma Z group steel holding, ovládaná miliardářem Zdeňkem Zemkem starším, v areálu chomutovských válcoven. Jde o zařízení za zhruba 1,1 miliardy korun. Aby mohlo dodávat elektřinu do veřejné sítě a dostávat za to příspěvky, muselo k tomu mít licenci od ERÚ.

První licenční řízení se konalo 20. prosince 2010, kdy elektrárny navštívila tříčlenná komise z ERÚ. Jejím členem byl za právní odbor úřadu Zdvihal. Elektrárny licenci nezískaly, protože komise v nich našla četné nesrovnalosti. "Některé solární panely chyběly úplně, jiné nebyly zapojené. Část kabelů nebyla nainstalovaná, v elektrárnách byly výkopy," řekl dnes soudu Zdvihal k důvodům, proč licence nebyly uděleny.

Hlavní problém byl podle něj v tom, že majitelé elektráren Zemkovi předložili kontrolorům revizní zprávu, podle níž byly rozvody elektráren v pořádku a obě byly připraveny na provoz.

Zdvihal o den později nastoupil na dovolenou. Když pak počátkem roku 2011 zjistil, že se licenční řízení konalo v těchto zařízeních znovu a ERÚ v něm licence udělil, byl podle svého vyjádření v šoku.

Nad solární energetikou je v poslední době poněkud zataženo.. Skončil stop stav, následovaly však významné legislativní změny. Nový energetický zákon přinesl povinnost dispečerského řízení a s tím související možnost odpojení elektráren od soustavy v případě přetlaku energie. Změnil systém podpory, mechanismus výkupu elektřiny a zavedl institut hodinových zelených bonusů.

Dne 30. 5. 2012 vešel také v platnost Zákon o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů - zákon č. 165/2012 Sb. Proti dosud platné právní úpravě přináší významné změny do mechanismu zúčtování podpor ekologicky šetrné výrobě energie a do obchodování s takto vyrobenou energií.

Velmi diskutovanou částí zákona je povinnost ukládající provozovatelům solárních elektráren na zpětný odběr, zpracování a recyklaci vysloužilých fotovoltaických panelů uvedených na trh před 1. lednem 2013. Znamená to dvojnásobné zatížení neboť 90 % evropských výrobců a importérů fotovoltaických panelů již od roku 2007 na jejich zpětný odběr a recyklaci přispívá v rámci evropské asociace PV CYCLE, píše bids.cz.

Fotovoltaika jako taková pracuje na principu přeměny slunečního záření na elektrickou energii, nejedná se však o žádnou zázračnou vědu či nesrozumitelný jev. Celý proces je založen na fotovoltaickému jevu a fotovoltaických článcích. Fotovoltaické články, ze kterých se skládají fotovoltaické panely, jsou polovodičové součástky, které přeměňují sluneční energii na elektřinu. Sluneční záření, které dopadá na povrch fotovoltaických článků následně emituje elektrony. Tím vzniká stejnosměrný elektrický proud, který lze použít k napájení elektrospotřebičů v domácnosti či ohřevu vody. Na tomto způsobu přeměny energie je celá fotovoltaika založena.

I přesto, že od roku 2014 již nejsou žádné výkupní ceny a podpora státu, je investice do fotovoltaické elektrárny především investicí do energetické soběstačnosti a snížení účtů za elektřinu. Základním aspektem rychlé návratnosti je co nejvíce vyrobené energie spotřebovat ve spotřebičích (přímotop, tepelné čerpadlo, bojler, klimatizace, pračka, myčka, osvětlení atd.). V případě, že se Vám nepodaří spotřebovat všechnu vyrobenou energii, automaticky pošlete do sítě tzv. přebytky, tržní cena přebytků se pohybuje od 0,3 Kč do 1 Kč za 1 kWh a vykoupí ji jakýkoli obchodník s energií (na trhu jsou desítky obchodníků – samozřejmě Vám doporučíme nejvýhodnější nabídku), informuje sollaris.cz.

Související

Energetický regulační úřad

ERÚ vydal nové cenové rozhodnutí, které zohledňuje vládní pomoc firmám

Energetický regulační úřad (ERÚ) vydal nové cenové rozhodnutí k regulovaným cenám elektřiny pro odběratele na hladinách vysokého a velmi vysokého napětí. Reagoval tak na dodatečnou dotaci na podporu energeticky náročných podniků ve výši 3,5 miliardy korun, o které rozhodla vláda. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. 

Více souvisejících

Energetický regulační úřad solární energie soudy

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy