V Přerově vzniká další ubytovna, již dvacátá. Město tomu zabránit nemůže

Přerov - V Přerově v nejbližší době přibude další ubytovna, bude už dvacátá. Má vzniknout v prostorách bývalých strojíren v Kojetínské ulici a střechu nad hlavou v ní najdou tři desítky lidí. Počet ubytoven na území města se stává pro Přerov velkým problémem. Podle zástupců města je jich z celkového počtu 16 sociálních, ve kterých je ubytováno přes 600 lidí. Město se obává, že stejný osud potká i opuštěný hotel Strojař. Sedmipodlažní objekt prodává armáda, cena 46,5 milionu korun je však pro město vysoká.

Ubytovna v Kojetínské ulici má vzniknout z kanceláří ve třetím patře budovy. "Nová ubytovna by měla být pro 30 lidí. Zabránit tomu město nijak nemůže. Ubytovny tam podle územního plánu spadají, musel by se změnit územní plán. Pokud by se nepodařilo tento jev ve městě zastavit, nové vedení města by mělo zvažovat regulační plán," uvedl tajemník radnice Jiří Bakalík.

V sociálních ubytovnách ve městě žije podle posledních informací radnice 632 lidí. "Odráží se to v mnoha faktorech. Pokud vznikne ubytovna v ulici, kde dosud nebyla, velkou koncentrací nepřizpůsobivých osob se stává sociálně vyloučenou lokalitou. Příkladem je velká ubytovna v Tovární ulici. Přináší to také problematiku spojenou s kriminalitou v blízkosti ubytoven," řekla dnes ČTK vedoucí odboru sociálních věcí a školství Romana Pospíšilová.

Podle náměstka přerovského primátora Dušana Hluzína se provozování těchto zařízení stalo lukrativním byznysem poté, co podle zákona dostávají lidé v hmotné nouzi doplatek na bydlení. Tyto peníze přímo putují k majitelům ubytoven.

Sčítání lidu v roce 2011 odhalilo velmi zajímavá čísla o počtu prázdných bytů. Teoreticky je k dispozici podle statistik 461 007 neobydlených bytů v rodinných domech a 176 641 v bytových domech. Celkem je tedy neobydleno v České republice podle údajů ČSÚ na 637 648 neobydlených bytů. Číslo je to vysoké, ale ve své podstatě to neznamená, že by více jak půl milionu bytů mohlo být použito k projektu sociálního bydlení. Celkem 384 911 neobydlených bytů je v neobydlených domech a 359 141 z nich je v neobydlených rodinných domech.

Tyto volné byty nelze tedy z právního hlediska použít. Leží si ladem a prostě nemohou být jakkoli do projektu sociálního bydlení zapojeny. Zbývá tedy 252 737 volných bytů. Podle údajů Ministerstva pro místní rozvoj obcím patří z tohoto ranku 26 463 bytů a státu 2 241. Při sčítání lidí v roce 2011 spoluobčané uvedli o 169 468 bytech, že je využívají k rekreaci, takže také nikdo tyto byty nemůže používat k sociálnímu bydlení. K dispozici v obydlených domech je teoreticky na 83 269 bytů. Tyto byty by mohly sloužit k sociálnímu bydlení.

Státu se nabízí přes osmdesát tisíc bytů......stačilo by na nich provést renovace. Tyto byty se navíc nenacházejí v okrajových částech města, sociálně slabí budou bydlet s ostatními spoluobčany, nebudou se vytvářet čtvrti pouze se sociálně slabými spoluobčany a nebude tak docházet ke komulaci případných nežádoucích jevů, uvedl hrebenar.eu.

Související

Koronavirus SARS-CoV-2

Na ubytovně v Prachaticích je 20 nakažených koronavirem

Na ubytovně v Prachaticích je nakaženo 20 lidí covidem-19. Původně jich bylo 13, nové pacienty potvrdily zbývající testy klientů. Většinu nemocných tvoří cizinci, řekla ČTK ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. Nakažení z ubytovny pracovali v jedné prachatické společnosti, která kvůli tomu musela zastavit provoz.
Koronavirus SARS-CoV-2

V ubytovně na Mělnicku je 10 nakažených, ohnisko na Kutnohorsku je pod kontrolou

Deset lidí nově nakažených koronavirem je v ubytovně v Čečelicích na Mělnicku. Jsou v izolaci, do styku s místními nepřišli. V okrese je tak celkem 13 případů covidu-19. Podle mluvčí krajské hygienické stanice Dany Šalamunové se nákazu v lokalitě podařilo hygienikům včas zachytit. "Máme to pod kontrolou," uvedla Šalamunová.

Více souvisejících

ubytovny sociálně vyloučení Romové

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Kapesní nůž, kterým muž ohrožoval školní personál. (23.9.2024)

Policie řešila drama ve škole v Ostravě. Rodič vyhrožoval učitelce

Policie řešila na začátku nového školního týdne dramatické chvíle v jedné ze škol v Ostravě. Rodič jednoho z dětí si zřejmě přišel vyřizovat účty s učiteli, přičemž se vybavil kapesním nožem. Strážci zákona ho nakonec zadrželi mimo školní budovu, aniž by se někomu něco stalo.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

Ivan Bartoš

Bartoš po debaklu ve volbách rezignuje. Končí i celé vedení Pirátů

Republikové předsednictvo Pirátů na základě výsledků v krajských a senátních volbách rezignuje na své funkce ve vedení strany. Kromě předsedy Ivana Bartoše i místopředsedkyně a poslankyně Klára Kocmanová, europoslankyně Markéta Gregorová a zastupitelka obce Krnsko Dominika Poživilová Michailidu. Místopředsedkyně Pirátů Jana Holomčík Leitnerová podala rezignaci již dříve během dnešního dne, ve vedení skončí posledního září. Předsednictvo bylo zvoleno v lednu tohoto roku, nové vedení strany si členové Pirátů zvolí 9. listopadu.

včera

Ukrajinská armáda

Válka na Ukrajině se zintenzivňuje. Obě strany si vyměňují tvrdé údery, u Charkova vzniká mlýnek na maso

Ruské a ukrajinské síly svádějí tvrdé boje na několika frontách, včetně Kurské a Doněcké oblasti. Zatímco Rusové zintenzivnili bombardování měst pomocí dronů, Ukrajinci provedli úspěšné útoky na ruské muniční sklady. Obě strany střídavě obsazují vesnice, tyto úspěchy ale nedokážou potvrzovat žádnými vizuálními důkazy. Situace se vyostřuje i u Charkova a na linii Kupjansk-Svatove-Kremina, kde probíhají brutální boje.

včera

včera

Plzeň

Třetí koalice sestavena. Plzeňský kraj už ví, kdo jej povede

Plzeňský kraj bude v příštím období řízen koalicí ANO, STAN a Pro náš kraj. Vyjednavači těchto stran se dnes dohodli na spolupráci, ale termín podpisu koaliční smlouvy zatím neuvedli. V 55členném zastupitelstvu bude mít koalice dohromady 36 mandátů.

včera

včera

včera

včera

včera

U Pirátů začaly padat hlavy. Končí první členka vedení

Třetí místopředsedkyně Pirátů Jana Holomčík Leitnerová se rozhodla rezignovat na svou funkci ve vedení strany ke konci září. Tento krok oznámila po neúspěchu Pirátů v krajských volbách na stranickém fóru.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy