Vánoční svátky jsou spojené s množstvím dobrého jídla. Na stolech nás láka cukroví, smažený kapr a bramborový salát. Jak si dopřát všechny dobroty a zároveň nemít pocit nafouklého břicha? Odborníci tvrdí, že na tom není nic špatného a vánoční pochoutky si netřeba odepírat. Důležité je dodržet několik zásad, které vám pomohou celou situaci zvládnout.
Během vánočních návštěv stačí, když jídlo jen ochutnáte. Nemusíte sníst všechno, co stůl nabízí. Tělo vám za to poděkuje. Při výběru vánočního cukroví je třeba sáhnout po kouscích, ve kterých není krém, ale spíše ovoce. Když budete mít na výběr mezi lineckými a vosími hnízdy, sáhněte po první možnosti.
Nejhorší, co můžete udělat, je celý den se přejídat a nemít dostatek pohybu. „Pokud jídlo prokládáme i nějakým tím pohybem, nemáme důvod se Štědrého dne obávat. Je dobré se projít a ne jít hned spát. Pokud nemáte chuť jít do mrazu, stačí i doma poklidit,“ řekla v pořadu Vaše téma na TV Nova expertka na nutriční výživu Tamara Starnovská.
Nikdo vás během svátků nenutí jíst zdravě, ale důležité je stravu vyvažovat. Když máte na večeři smaženou rybu a salát, cukroví je třeba nechat na jindy. Dopolední hodiny jsou ideální na sladká jídla, tělo tedy potřebuje nejvíce energie a rychleji spaluje. Ideální talíř obsahuje více než třetinu bílkovin, větší část zeleniny a nejmenší část přílohy.
Kromě jídla je třeba dát pozor i na to, co pijeme. Z alkoholických nápojů je nejvhodnější suché vino, které má nízkou energetickou hodnotu. Nejhorší možností jsou míchané nápoje. "Největším rizikem je kombinace mnoha tuků a koncentrovaného alkoholu. Koledujeme si o problém, kdy můžeme skončit v nemocnici," řekla Starnovská. Když to náhodou s konzumací alkoholu přeženete, vypijte před spaním co nejvíc vody a dostatek tekutin si připravte i k posteli.
Lékaři se po Štědrém dni setkávají s pacienty, kteří mají kromě obyčejného přejídání také akutní žlučníkové nebo slinivkové záchvaty. Zásobujte tělo jen tím, o čem víte, že mu neubližuje.
Související
Britský expert pro EZ: Globální potravinová bezpečnost bude stabilní, rizikem ale zůstává Putin
Padl absolutní rekord. Letošní podzimní sbírka potravin se mimořádně vydařila
potraviny jídlo , dieta , zdraví , Vánoce , životní styl , stravování
Aktuálně se děje
včera
Obchody už budou otevřené až do Silvestra. Zákon je ovlivní zase za několik dní
včera
Fotbalová liga hlásí první zimní přestupy. Posily vítají Plzeň, Olomouc i Pardubice
včera
Zelenského a Trumpa čeká další jednání. Nejspíš ho stihnou do konce týdne
včera
Hřib bude mít jednoho vyzyvatele. Piráti si zvolí i místopředsedy
včera
Babiš odhalil, že mu volal americký prezident Trump
včera
Počasí jako v létě. Na Islandu zažili velmi neobvyklé Vánoce
včera
Za smrt Perryho nese vinu i druhý lékař. Za mříže ale nemusí
včera
Slovensko poprvé reagovalo na ruský zásah lodi v přístavu na Ukrajině
včera
Zeman se opřel do Fialy, jeho vlády i prezidenta. Pavla ale zároveň i ocenil
včera
Vražda na Štědrý den. Muž ve Vratimově připravil o život známého
včera
Pohonné hmoty jsou nejlevnější za čtyři roky. A může být ještě lépe
včera
Odveta za vraždění křesťanů. Trump nařídil útok proti teroristům v Nigérii
včera
Praha hlásí velké problémy v železniční dopravě. Vlaky nabírají zpoždění
včera
Rusové při útoku na Oděsu poškodili loď pod vlajkou Slovenska
včera
Ukrajina jedná neustále. Zelenského čeká další setkání s Trumpem
včera
Dívka z Olomoucka zastřelila matku. Hrozí jí až výjimečný trest
včera
Počasí přinese o víkendu silné noční mrazy, během dne se oteplí
25. prosince 2025 21:05
Lidé si přejí, aby původce zla zemřel, vzkázal Zelenskyj ve vánočním projevu Putinovi
25. prosince 2025 19:48
Nejvlivnější osobou v Evropě je Trump, ukazuje prestižní žebříček
25. prosince 2025 18:35
Ukrajinská armáda provedla raketami Storm Shadow masivní úder na ruskou energetickou infrastrukturu
Ukrajinská armáda během čtvrtka podnikla masivní úder na energetickou infrastrukturu hluboko v ruském vnitrozemí. Podle oficiálních informací ukrajinského generálního štábu zasáhly britské střely Storm Shadow ropnou rafinerii v Novošahtinsku v Rostovské oblasti.
Zdroj: Libor Novák