Strach z létání? Nehodovost klesla na minimum, s počtem obětí je to horší

Singapur - Dle zprávy Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA) byl rok 2014 pro civilní letectví z hlediska poměru smrtelných nehod k celkovému počtu letů nejbezpečnějším rokem v historii. S počtem obětí je to ale již horší.

"Bezpečnost létání se loni dostávala do čela zpravodajství, údaje ale ukazují, že odvětví se co do bezpečnosti dál zlepšuje," uvedl podle agentury Reuters generální tajemník IATA Tony Tyler.

Za celý rok 2014 došlo ve světě ke 12 nehodám komerčních letadel s oběťmi na životech ve srovnání s průměrem 19 případů za předešlých pět let. Ukazatel počtu nehod na milion letů klesl na rekordní minimum 0,23 z 0,41 v roce 2013 a z pětiletého průměru 0,58 nehody na milion letů.

Počet obětí ale loni vystoupal na 641 z průměru 517 za léta 2009-2013. Statistiky IATA navíc nezahrnují pád letounu Malaysia Airlines, který byl v červnu při letu MH17 se 298 lidmi na palubě sestřelen nad východní Ukrajinou, protože tento případ nespadá do kategorie letecké nehody.

Druhým vysoce sledovaným neštěstím bylo zmizení letadla Malaysia Airlines se 239 lidmi na palubě při letu MH370 z Kuala Lumpuru do Pekingu, k němuž došlo právě před rokem. Mezinárodní organizace pro civilní letectví při OSN navrhla, aby letecké společnosti vyžadovaly udávání pozice všech letadel po 15 minutách.

Strach z létání patří mezi nejhůře odstranitelné fobie, kombinuje s v ní totiž hned několik různých strachů a úzkostí. Jedná se především o strach z výšek (akrofobie), uzavřeného prostoru (klaustrofobie), neznámého, pohybu nad vodní plochou, ale také o obavy ze ztráty kontroly nad situací či úzkosti při bezpečnostních prohlídkách na letišti. Situaci nezlepšuje ani to, když se cestující příliš soustředí na turbulence, nebo se obává katastrofy či teroristických útoků. U nočních letů se může projevit také strach ze tmy. Přesto existuje několik účinných rad, jak strach z létání překonat.

Psali jsme:
Let "na stojáka"? Podívejte se na kuriózní požadavky klientů  

Základním bodem je správné dýchání. Pocity nevolnosti, závratí nebo na zvracení jsou totiž vyvolány právě dechem, který je kvůli panice zrychlený. A jak tedy správné dýchání vypadá? Jedná se o tzv. dýchání do břicha, kdy je nabírán jen malý objem vzduchu. Na správném dýchání můžete zapracovat ještě předtím, než se vydáte na cestu. Lehněte si na záda a na břicho - těsně pod hrudní koš si položte knihu. Jakmile se nadechnete do břicha, kniha se začne zvedat a musí se dostat výše než hrudník. Svaly ve spodní části hrudníku se pohnou směrem do břicha, aby se mohly nafouknout plíce. Nádech i výdech by měl trvat tři sekundy.

Před cestou letadlem je doporučováno také cvičení jógy nebo pití meduňkového čaje na uklidnění.

Během letu není vhodné užívat prášky na spaní. I kdyby vám to alespoň na nějaký čas pomohlo zahnat strach z létání, mohou být nebezpečné. Pod jejich vlivem totiž tělo nespí přirozeným způsobem a vůbec se nehýbe, což může způsobit hlubokou žilní trombózu, upozorňuje server tropicke-nemoci.cz.

Rozhodně ale neočekávejte, že svůj strach z létání vytěsníte úplně. Během letu mohou nastat situace, při kterých jsou nervózní téměř všichni – například turbulence či nepříznivé počasí obecně. Turbulence ale nejsou tak nebezpečné, jak se zdá. Objevují se ve chvíli, kdy vzduch, kterým letadlo právě prolétá, není hladký. Nebezpečný není ani zásah bleskem v elektrické bouři. Elektřina totiž přejde po vnější straně trupu letadla a přes křídla odejde.

Související

Záběr zachycující zřícení letounu Il-76.

Tvrdíte, že na palubě letadla byli Ukrajinci? Tak nám je vydejte, vyzval Kyjev Moskvu. Rusko odmítá

Ukrajina opakovaně vyzvala Rusko, aby vydalo těla ukrajinských válečných zajatců, kteří podle tvrzení ruských úřadů zahynuli 24. ledna při havárii ruského vojenského letadla. Prohlásil to podle agentury Interfax představitel hlavní správy ukrajinské vojenské rozvědky Andrij Jusov. Rusko ale s vydáním těl nesouhlasí a podle médií tvrdí, že žádnou žádost nedostalo.

Více souvisejících

Letecké nehody letadla, letectví

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy