Prolhané aerolinky. Vymyslí cokoli, aby nemusely vracet peníze

Praha - S rostoucím počtem žádostí o kompenzaci za zpoždění letu vymýšlí letečtí dopravci různé výmluvy, aby pasažérům nemusely vyplácet odškodnění. Vymlouvají se mimo jiné na střet s ptákem v deseti kilometrech nad zemí či hada na palubě. Odpovědi aerolinek zaznamenal server nahrady.cz, který se vymáháním kompenzací pro pasažéry zabývá.

V jednom z případů manželé z Prahy nárokovali kompenzaci za zpoždění letadla. Dopravce odpověděl, že ke zpoždění letu došlo vlivem srážky s ptákem v deseti kilometrech během zpátečního letu, čímž se snažil vyhnout odpovědnosti. "Ptáci v takovéto výškové hladině opravdu nelétají, a proto se dopravci nepodařilo prokázat, že ke střetu s ptákem skutečně došlo. Náhrada byla následně vymožena," uvedl ředitel projektu Náhrady.cz Ivo Brokeš. 

Jiný dopravce při nárokování náhrady odpověděl, že během letu se na palubě letadla objevil had, kterého pašoval jeden z cestujících a on mu utekl. "Jednalo se o jedovatého hada, takže mezi pasažéry vznikla panika a letadlo muselo nouzově přistát na nejbližším možném letišti, čímž nabralo zpoždění," dodal Brokeš. Kapitán letadla se podle něj později přiznal, že rychleji vyklizené letadlo za celou svou kariéru ještě neviděl. V tomto případě nárok na náhradu vznikl, protože letištní personál je zodpovědný za to, aby se had při kontrole vůbec nedostal na palubu.

Podle dalšího dopravce mělo letadlo zpoždění proto, že došlo o pokus cestujícího vystoupit za letu a letadlo muselo přistát na nejbližším letišti. Jednalo se o pána, který zapomněl informovat posádku, že trpí fobií z malých prostor. Během letu pod vlivem této fobie vstal a začal uvolňovat dveře nouzového východu ke všeobecnému zděšení ostatních cestujících. S přivolanou posádkou posléze začal bojovat, takže kapitán letu situaci vyhodnotil coby "teroristický útok" a nouzově přistál. Nárok na náhradu za zpožděný let nevznikl, jelikož domnělý teroristický útok patří do kategorie "vyšší moci".

Vrácení peněz a náhradní doprava

Pokud vám byl odepřen nástup do letadla nebo pokud byl váš let zrušen či došlo k prodeji více míst, než je k dispozici, máte nárok:

- na dopravu do cílové destinace náhradním způsobem za srovnatelných podmínek nebo- na vrácení peněz za letenku a dále případně na bezplatnou dopravu do výchozího bodu vaší cesty.

Významné zpoždění – pokud bude váš let zpožděn o 5 hodin a více, máte rovněž nárok na finanční náhradu. (Pokud však budete souhlasit s vrácením ceny letenky, přepravce vám již nemusí zajišťovat náhradní dopravu ani poskytovat žádnou jinou pomoc).

Letecká společnost má povinnost vás o vašich právech informovat a sdělit vám důvod odepření nástupu do letadla, zrušení letu nebo jeho zpoždění (pokud přesáhne 2 hodiny, respektive 4 hodiny, jedná-li se o let do destinace vzdálené více než 3500 km).

Občerstvení

V závislosti na délce plánovaného letu a délce zpoždění mají cestující také nárok na občerstvení, komunikaci (např. na bezplatný telefonický hovor) a v případě potřeby nocleh.

Finanční kompenzace

Pokud vám byl odepřen nástup do letadla, let byl zrušen nebo došlo ke zpoždění o 3 hodiny a více oproti údaji o příjezdu do cílové destinace uvedeném na jízdence, je dále v závislosti na vzdálenosti destinace možné žádat náhradu ve výši 250–600 eur:

Na území EU

1 500 km a méně – 250 eurnad 1 500 km – 400 eur

Spoj mezi letištěm v EU a destinací mimo EU

1 500 km a méně – 250 eur1 500–3 500 km – 400 eurnad 3 500 km – 600 eur

Tato vzdálenost se počítá od letiště, kde vám byl nástup odepřen – tedy nikoli od místa, kde jste cestu započali.

Pokud vám přepravce nabídne náhradní let v podobném čase, náhrada může být snížena na 50 %.

V případě zrušených letů na náhradu nárok nemáte, pokud:

- ke zrušení došlo z důvodu mimořádných okolností, například kvůli špatnému počasí, nebo- pokud jste byli informování 2 týdny před odletem, nebo- pokud vám byl nabídnuta náhradní přeprava po stejné trase v podobném čase.

U letu zrušeného z důvodu mimořádných okolností sice nevzniká nárok na náhradu, přepravce vám však vždy musí nabídnout buď:

- proplacení letenky (celé cesty nebo té části, která nebyla realizována)- náhradní přepravu do cílové destinace v nejbližším možném termínu nebo- přebookování na jiný termín dle vašeho výběru (pokud jsou volná místa).

I v případě zrušeného letu z důvodu mimořádných okolností vám musí letecký dopravce poskytnout nutnou pomoc při čekání na náhradní dopravu.

(Zdroj: europa.eu)

Související

Více souvisejících

letadla, letectví cestování

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 32 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí naznačuje, že současný trend bude pokračovat

Trend teplého počasí bude pokračovat i dnes, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima překročí dvacítku, místy ale očekávají meteorologové nižší teploty.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy