Benzin a naftu pod 30 korun už neseženete. Změní se to?

Praha - Benzín pod 30 korun za litr už v Česku téměř neseženete. Ceny pohonných hmot v minulém týdnu opět nepatrně vzrostly. Situace se ale má podle analytiků zlepšovat.

Až dosud mohli řidiči v některých částech Česka čerpat benzin a naftu pod 30 korun, tuto hranici už ale neudržely ani nejlevnější pumpy. Celostátní průměr cen benzínu se nad třicet korun vyšplhal v polovině února, od té doby stále mírně stoupá.

Podle společnosti CCS vzrostly ceny nejprodávanějšího benzínu Natural 95 oproti minulému týdnu o 8 haléřů, nyní ho v průměru načerpáte za 31,58 Kč za litr. Nafta podražila o 3 haléře na současných 31,53 Kč za litr.

Podle portálu mbenzin.cz mají řidiči poslední možnost sehnat litr benzínu pod 30 korun na čerpací stanici v Klíčanech a v Neratovicích. Na ostatních místech si budou muset připlatit o něco více. Nejvíce ze svých peněženek vytáhnou v hlavním městě, naopak nejlevnější benzín a nafta jsou v kraji Karlovarském.

Podle statistik by se ale situace měla zlepšovat. "V nejbližším týdnu očekáváme mírný pokles cen benzínu o několik haléřů. Naopak u nafty předpokládáme stagnaci cen," uvedla analytička Eva Mahdalová ze společnosti Colosseum.

Ve srovnání se sousedními zeměmi je cena pohonných hmot v České republice na pomyslném druhém místě. Nejlevnější benzín lze tradičně natankovat v Polsku, kde je výrazně nižší spotřební daň. Vyšší ceny benzínu oproti Česku jsou podle údajů Evropského energetického portálu naopak v Německu, Slovensku i Rakousku.

Související

Ilustrační foto

Benzín i nafta v Česku prudce zlevňují. A budou i nadále. Známe důvod

Pohonné hmoty v Česku za týden zlevnily o více než korunu. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 40,51 Kč, před týdnem byl o 1,03 koruny dražší. O 1,90 koruny na litru se snížila cena nafty, za litr teď řidiči dají průměrně 42,85 Kč. Vyplývá to dle ekonoma Lukáše Kovandy z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.
Cenny pohonných hmot v ČR po vpádu Ruska na Ukrajinu (2022).

Pohonné hmoty rychle zlevňují a budou i dál

Ceny pohonných hmot v Česku momentálně rychle zlevňují. Litr benzínu se včera prodával průměrně za 44,53 koruny. To je o 1,52 koruny méně než v úterý minulý týden. Nafta v uplynulém týdnu zlevnila o 1,15 koruny na včerejší průměrnou úroveň 45,24 koruny na litr, informuje server ekonom Lukáš Kovanda.

Více souvisejících

Benzinky pohonné hmoty

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

Slováci zadrželi 14letého mladíka. Škole vyhrožoval bombou

Během policejní operace pod krycím názvem Škola zasáhla Národní kriminální agentura (NAKA) a zadržela čtrnáctiletou osobu kvůli podezření ze šíření poplašné zprávy. Uvedla tisková agentura TASR.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy