Babiš: Nový jaderný blok v Dukovanech ať zaplatí ČEZ, peníze na to má

Dukovany - Ministr financí Andrej Babiš v pátek navštívil jadernou elektrárnu v Dukovanech a podíval se do míst, kam se jen tak někdo nedostane. Babiš je velkým podporovatelem jaderné energetiky. V blízkosti reaktoru byl ale poprvé.

Babiš si společně s šéfkou Úřadu pro jadernou bezpečnost prohlédl jadernou elektrárnu v Dukovanech. Bedlivě pozoroval okolí a pozorně naslouchal každému slovu.

Energetická společnost ČEZ by měla vypsat nový tendr na výstavbu jaderných bloků nejpozději v příštím roce. Českému rozhlasu to řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Jeden blok má vyrůst v Dukovanech, další v Temelíně."Příští rok je nejzazší termín. Musíme postavit nový blok v Dukovanech a následně v Temelíně. ČEZ je na tom finančně velice dobře, jeho zadlužení je nejmenší v Evropě," uvedl ministr financí."Je to postoj pana Babiše, který tlačí vedení ČEZ a také dozorčí radu, že to mají dělat na vlastní riziko," řekl dnes novinářům v reakci na Babišova slova ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Termín příštího roku nevyloučil, podle něj je ale třeba nejdříve vyřešit řadu otázek. Upozornil například, že v Dukovanech dosud neproběhla příprava dostavby, předchozí tendr se totiž týkal dostavby dvou bloků v Temelíně.

Projektant ministrovi ukázal, kde by nový blok měl stát. Babiš by s jeho výstavbou začal nejraději okamžitě.

"Už konečně abyste začali. Máte lopaty? Že bychom začali hned," žertoval Andrej Babiš.

Daniel Beneš, generální ředitel ČEZ, si myslí, že zahájení výstavby je reálné okolo roku 2025 tak, aby nový blok mohl být uvedený do provozu v roce 2032. A jaké dojmy zanechala návštěva na Andreje Babiše?

"Působí to jako normální fabrika," dodal Babiš, kterého hned v sobotu vystřídá v Dukovanech další vládní činitel. Tentokrát si nejstarší českou atomovou elektrárnu přijede prohlédnout premiér Bohuslav Sobotka.

O termínu ani o lokalitě není zatím rozhodnuto i podle šéfa ČEZ Daniela Beneše. "Naše strategie je postavena na provozování klasické energetiky včetně jaderné. Je to především o provozování našich šesti současných bloků," uvedl Beneš. ČEZ podle něj bude svou další činnost plánovat také podle státní energetické koncepce, kterou má teprve schvalovat vláda. Materiál má mimo jiné definovat, kdy a kde by měly vyrůst nové jaderné bloky v České republice.ČEZ loni v dubnu zrušil tendr na dostavbu dalších dvou bloků v Jaderné elektrárně Temelín, hlavním důvodem bylo neposkytnutí státní garance. V případě stavby nových bloků považuje Mládek za nejreálnější variantu výstavbu pod vedením nové dceřiné společnosti firmy ČEZ, do které by mělo být vyčleněno staveniště, jeho příprava a know-how.

Související

Větrný rukáv

Výstraha se vyplnila: Na Sněžce řádil orkán, po celém Česku padají stromy a větve

Výstraha meteorologů na silný vítr se na řadě míst republiky vyplnila. Nejvíce foukalo dnes ráno na Sněžce, v poryvech dosáhl vítr na nejvyšší české hoře až 130 kilometrů v hodině. V nížinách naměřili nejsilnější vítr v Dukovanech a v Náměšti nad Oslavou v Kraji Vysočina, a to shodně téměř 94 kilometrů za hodinu, řekli dnes pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Více souvisejících

dukovany Energetika Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Donald Trump

V určitém bodě nastane bod zlomu, varuje Trump

Bývalý americký prezident Donald Trump uvedl, že by přijal domácí vězení nebo pobyt ve vězení. Prohlásil to poté, co jej soudní porota v New Yorku uznala vinným v kauze uplácení a falšování obchodních záznamů. Tvrdí však, že takový trest by veřejnost jen těžko přijala, informovala agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Co bude po konci války v Gaze? Izrael má jasný plán

Izrael nesouhlasí s tím, aby hnutí Hamás nadále vládlo v Pásmu Gazy, a to ani během procesu ukončování tamní války. Toto stanovisko vyjádřil v neděli izraelský ministr obrany Joav Galant, který uvedl, že Izrael zkoumá alternativy vůči vládě této islamistické organizace, uvedla agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Záchranné složky zasahují v Liberci po úderu blesku do stromu. (2.6.2024) Prohlédněte si galerii

Drama v Liberci: Nové informace o pacientech, které v Liberci zasáhl blesk

V nemocniční péče se po nedělním úderu blesku během bouřky v zámeckém parku v libereckých Vratislavicích nakonec ocitlo 22 lidí. Na místě včera zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Policie po ukončení zásahu uvedla, že zdravotníci pečují ve třech nemocnicích o 18 pacientů.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

Severní Korea (KLDR)

Severní Korea přestane s posíláním balónů s odpadky. Jih ale varovala

KLDR v neděli oznámila, že dočasně přestane s posíláním balónů s odpadky přes hranici do Jižní Koreji. Komunistická diktatura nicméně varovala souseda, že se k této praxi vrátí, pokud Soul bude na její území posílat další aktivistické letáky namířené proti severokorejskému režimu.

včera

Bojové vozidlo pěchoty M2A4E1 Bradley.

VIDEO: Dvě ruská obrněná vozidla zničena americkým Bradleym

Bojové vozidlo pěchoty Bradley, darované Spojenými státy ukrajinské armádě, mělo zničit dva ruské obrněné transportéry na východní Ukrajině. Ukazují to nové záběry, které se objevily po oznámení Kyjeva o intenzivních bojích na východní frontě.

včera

včera

Donald Trump

Trump je ochoten jít do vězení, ale varoval před reakcí Američanů

Americký exprezident Donald Trump v neděli na Fox News uvedl, že by přijal případný trest, ať už by šlo o domácí či opravdové vězení. Podle republikánského politika by to ale nejspíš nepochopila veřejnost. Trump bez bližších detailů prohlásil, že by mohlo jít o zlomový okamžik. 

včera

včera

Olaf Scholz

NATO je připraveno se bránit proti Rusku, zopakoval Scholz

Cílem posílení východního křídla NATO je ukázat Rusku, že aliance bude v případě potřeby připravená bránit každý centimetr svého území, řekl německý kancléř Olaf Scholz podle Reuters v neděli v rámci projevu na Východoněmeckém ekonomickém fóru.

Aktualizováno včera

V Liberci udeřil blesk do zámeckého parku. Zraněných je 18 lidí

Zraněné si vyžádal v neděli odpoledne úder blesku během bouřky v zámeckém parku v libereckých Vratislavicích. Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Zdravotníci pečují ve třech nemocnicích o 18 pacientů, uvedla policie po ukončení zásahu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy