Odboráři Unipetrolu vyhlásili stávkou pohotovost, firma je překvapena

Litvínov - Odboráři v Unipetrolu žádají zvýšení platů o osm procent a dnes vyhlásili stávkovou pohotovost. Mluvčí holdingu Mikuláš Duda reagoval slovy, že krok odborů je překvapující.

"Pohotovost se týká 1800 zaměstnanců chemičky," sdělil předseda odborové organizace Pavel Dvořák. Stávkovou pohotovost už v pondělí vyhlásili odboráři České rafinérské, která Unipetrolu patří.

Důvodem pohotovosti ve firmách v areálu Záluží je podle Dvořáka neshoda na dodatku ke kolektivní smlouvě. Zástupci zaměstnanců požadovali zvýšení základních mezd od 1. srpna 2015 o osm procent, a to pro zaměstnance se základní mzdou do 50.000 korun včetně.

Odbory o vyhlášení pohotovosti informovali zaměstnavatele. "Tento krok je překvapující s ohledem na fakt, že v tuto chvíli je kolektivní smlouva uzavřena do konce února 2016 a letos v dubnu jsme po domluvě s odbory vyplatili zaměstnancům mimořádnou jednorázovou odměnu 7000 korun v souvislosti s pozitivními výsledky společnosti v druhé polovině roku 2014 a první polovině roku 2015," uvedl Duda. Zaměstnanci mají podle něj v rámci smluv nastaven systém bonusů v případě kladného hospodaření společnosti, tzv. podíl na hospodářském zisku.

Stávkovou pohotovost vyhlásili odboráři dnes k 08:00 ve firmách Unipetrol RPA, kde pracuje 1524 lidí, a Unipetrol Services s 276 zaměstnanci. "Požádali jsme zaměstnavatele, ať připravuje dokumenty pro ministerstvo práce a sociálních věcí se žádostí o určení zprostředkovatele," doplnil Dvořák.

Pokud se odboráři se zaměstnavatelem nedohodnou ani přes zprostředkovatele, jsou připraveni vyhlásit stávku. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) pokládád stávkovou pohotovost za poměrně standardní formu vyjednávání

Hrubá průměrná mzda ve společnosti Unipetrol RPA je podle Dudy 38.627 korun a ve společnosti Unipetrol Services 57.456 korun. Průměrná mzda v Ústeckém kraji ve druhém čtvrtletí činila 23.696 korun, republikový průměr byl 26.287 korun.

Související

Více souvisejících

unipetrol stávka

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

včera

včera

Povodně způsobilo rekordně deštivé počasí, zjistili meteorologové

Počasí nám v září připravilo nejedno překvapení. Tím největším byla čtyřdenní srážková epizoda, která vyvolala povodně. Není se čemu divit, když dokonce padl nový rekord denního úhrnu srážek. V pátek to potvrdil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy