Češi si půjčují jako diví, v úvěrech se ale vůbec nevyznají

Praha - Osobní zkušenost s úvěry mají téměř tři čtvrtiny české populace. Vyplynulo to z průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny. Každý druhý Čech se přitom zadlužil za posledních pět let alespoň jednou.

Pouze 28 % Čechů si nikdy žádný úvěr nevzalo. Míra zadluženosti českých domácností stále rapidně stoupá, což potvrzují i poslední zveřejněná čísla Českou národní bankou. Ovšem samotný přístup Čechů k úvěrovým produktům je tristní.

Z provedeného průzkumu totiž vyplynulo, že srovnání konkurenčních nabídek provádí pouze polovina z nás. Navíc pouze malá část lidí si pamatuje konkrétní parametry úvěru, který si sjednali.

U objemnějších úvěrů (určených na nákup nemovitostí), si pamatuje výši úrokové sazby jen třetina dotázaných, délku úvěru 39 %, výši splátky 65 % a RPSN pouhá 4 % respondentů. "Podobná neznalost panuje i u dotázaných, který úvěr využili na rekonstrukci bydlení. Úrokovou sazbu zná pouze 17 % respondentů, délku úvěru 48 %, výši splátky 66 % a RPSN pouhých 7 %," dodává Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Psali jsme:
Podíl lidí neplatících včas dluhy vzrostl. V kterých krajích je situace nejhorší? Češi v dluhové pasti: Strmě roste počet lidí se čtyřmi a více exekucemi
 

Mezi typy úvěrů, které lidé využívají nejčastěji, jednoznačně vedou bankovní (62 %) a hned poté nebankovní (51 %) spotřebitelské úvěry. Rozšířené je i sjednávání kontokorentu (48 %) a úvěru od stavební spořitelny (30 %).

Průzkum ukázal, že bankovním spotřebitelským úvěrem Češi financují především nečekané výdaje, koupi či opravu auta, ale také úpravy bydlení.

Z nebankovního spotřebitelského úvěru si Češi nejčastěji pořizují elektroniku (např. TV, rádio, počítač) či bílou techniku (pračku, lednice, sušičku). Půjčenými penězi rovněž pokrývají nečekané výdaje domácnosti.

Úvěr ze stavebního spoření respondenti využili především na celkové rekonstrukce či přestavby svých nemovitostí (57 %) a na pořízení vlastního bydlení (55 %). Přibližně desetina dotázaných využila úvěr ze stavebního spoření k pokrytí nákladů na modernizaci topení, radiátorů a kotle. Po sedmi procentech respondentů ho uplatnilo na obnovu rozvodů a na nové podlahové krytiny.

Kontokorentní úvěr, který využívá téměř polovina oslovených, slouží ve většině rodin nejčastěji k pokrytí běžného provozu domácnosti a zejména k zaplacení nečekaných výdajů.

Zvolíme-li financování bydlení prostřednictvím hypotéky, většinou si půjčujeme částky vyšší než jeden milion korun. Ale co u ostatních druhů úvěrů? Výše úvěru záleží na druhu úvěrové služby a na jejím využití. Pro nižší částky peněz (do 50 000 korun) Češi využívají nejčastěji nebankovní spotřebitelské úvěry a kontokorentní úvěr. Pro částky nad 50 tisíc dvě třetiny národa využívají bankovní spotřebitelské úvěry. Za úvěrem na pořízení či rekonstrukci bydlení v rozmezí 100–500 tisíc korun mířila v posledních pěti letech více než polovina lidí do stavební spořitelny.

Zhruba polovina lidí provádí před uzavřením půjčky porovnání parametrů s konkurenčními nabídkami, druhá polovina takové porovnání ale neprovádí vůbec. "Čechům také chybí schopnost zvolit v konkrétní situaci nejvhodnější produkt. Například téměř 30 % respondentů pomocí spotřebitelských úvěrů financuje úpravy bydlení, což není příliš vhodné řešení. Úroková sazba je zde totiž mnohem vyšší než u úvěru, který je na tyto účely přímo určen," komentuje výsledky průzkumu Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Nejdůležitějšími faktory při rozhodování o úvěru jsou pro Čechy výše úrokové sazby, celkový přeplatek a výše měsíční splátky – uvádí to více než polovina respondentů.

A jak si poradíme, když nám půjčka nevyhovuje?

Většinou nijak. Češi jsou totiž ve vztahu ke svým úvěrům spíše pasivní. Vesměs spokojeno s parametry svých půjček je 43 % dotázaných. Téměř třetina oslovených však spokojena s nastavením svých úvěrů není, ale situaci nehodlá aktivně řešit. Stejně tak pasivních je dalších 17 % dotazovaných, které nezajímá aktuální situace ani nabídka na trhu, a tak nemohou posoudit výhodnost svých úvěrů. Pouze 12 % respondentů uvedlo, že se snaží aktivně ovlivňovat výši a průběh svých úvěrových produktů a tudíž uvažují o refinancování.

Související

CZK

Průměrná sazba spotřebitelských úvěrů v květnu opět vzrostla

Průměrná sazba spotřebitelských úvěrů v květnu dále vzrostla. Podle Broker Consulting Indexu spotřebitelských úvěrů se zvýšila o 0,42 procentního bodu na 7,28 procenta. Experti společnosti neočekávají v blízké budoucnosti zásadní změnu ve vývoji sazeb u úvěrů na cokoliv, pomalý růst sazeb tak s největší pravděpodobností nepoleví.

Více souvisejících

úvěry půjčky Ekonomika

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 6 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

Drtivý úder střelami ATACMS proti Rusům. Ukrajinci zničili stíhačky a palivová zařízení, dokládají satelitní snímky

Ukrajinský útok na ruskou leteckou základnu Belbek na okupovaném Krymském poloostrově tento týden zničil tři ruská letadla a palivové zařízení v blízkosti hlavní přistávací dráhy.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy