Finanční správa odhalila půlmiliardový podvod u DPH, peníze má

Praha - Finanční správa odhalila rozsáhlý daňový únik na dani z přidané hodnoty. Pro účely daňového podvodu došlo k vytvoření umělého řetězce osob z několika členských států EU, mezi kterými docházelo k prodeji zboží tak, aby ho finanční správy jednotlivých států neodhalily. Mezi dotčenými členskými státy byly například i Německo a Dánsko. Uvedlo to dnes ministerstvo financí v tiskové zprávě.

Svými atributy se zrealizovaný podvod podobal podvodným obchodům s emisními povolenkami, zejména rychlostí prodeje, rychlostí převodu finančních prostředků a vysokými částkami plnění. Řádově se jednalo až o stovky miliónů korun měsíčně. Předmětem stávajících obchodů byly mimo jiné komodity obchodované na energetických trzích, informuje mfcr.cz.

„V boji proti karuselovým podvodům by nám výrazně pomohlo širší uplatnění metody reverse charge, o které usilujeme na poli Evropské komise. I tato komodita, s níž se podvodníci snažili připravit stát o půl miliardy, je na seznamu těch, kde bychom rozšíření tohoto režimu uvítali," řekl ministr financí Andrej Babiš.

České republiky se předmětný daňový podvod dotkl zásadním způsobem, neboť se zde nacházel jeden ze subjektů, který nepřiznal a neodvedl daň z uskutečněných plnění, přičemž další subjekty se sídlem v ČR požadovaly vyplacení nadměrného odpočtu od státu. Podvodu se účastnily i subjekty s ročním obratem v řádech miliard korun, vlastněné zahraničními osobami.

Neodvedená daň z přidané hodnoty činila částku téměř 0,5 mld. korun. Správci daně příslušní subjektům zapojeným do podvodného řetězce zahájili daňové kontroly a provedli zajišťovací exekuce, přičemž celou částku chybějící daně vybrali.

S ohledem na spuštění kontrolních hlášení Finanční správa buduje analytické centrum, které zaměstná asi 50 lidí. Kontrolními hlášeními a možnými vazbami mezi firmami kvůli podvodům se budou zbývat asi dvě třetiny z celkového počtu analytiků. "Přístup ke kontrolnímu hlášení bude mít pár vyhrazených pracovníků. Ti budou vyhodnocovat data za celou ČR a při detekci karuselu budou posílat informace příslušným finančním úřadům. Budou mít prověrku na stupeň důvěrné," uvedl generální ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček.

K boji proti daňovým únikům přitom začala Finanční správa využívat i humor. Dnes totiž vydala naučnou brožurku, kde formou vtipných kreslených příběhu vysvětluje lidem, že bez patřičných nástrojů a bez jejich pomoci je na krácení daní krátká. V příbězích je popisováno například nepřiznávání tržeb nebo zaměstnávání načerno.

Související

důchody

Bude na důchody? Nová zpráva ukázala, jak stát hospodaří s penězi důchodců

Loni skončil systém důchodového pojištění se schodkem ve výši 72,8 miliardy korun, což je dosud největší propad. Celkové výdaje na penze a správu dosáhly přes 692,3 miliardy korun. Na starobní, invalidní a pozůstalostní důchody bylo vyplaceno o 97,2 miliardy korun více než v roce 2022, čímž se penzijní výdaje zvýšily téměř o 17 procent. 

Více souvisejících

Ministerstvo financí podvody s DPH

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy