Seznam.cz už nemá zahraniční akcionáře, odkoupil jejich 30procentní podíl

Praha – Firma Seznam.cz po patnácti letech nemá zahraniční minoritní akcionáře.  Největší tuzemský internetový portál odkoupil třicetiprocentní podíl od fondů Tiger Holding Four a Miura International.

Majoritním akcionářem Seznamu je společnost Helifreak, jejímž majitelem je zakladatel portálu Ivo Lukačovič. Zbylých 30 procent nyní vlastní přímoSeznam.cz. V budoucnu by ale podle odborníků mohl Lukačovič ovládnout celých 100 procent.

V polovině loňského roku Seznam.cz evidoval 6,8 milionu uživatelů. Firma v roce 2014 zvýšila tržby o 7,5 procenta na 3,13 miliardy korun. Zisk před zdaněním se zvýšil z předchozích 930 milionů na 1,14 miliardy Kč.

Dohoda o prodeji akcií byla podepsána na středeční mimořádné valné hromadě. Odkup podílů akcií nabídli sami investoři. „Zatímco v roce 2000 přinesl prodej minoritního podílu peníze na zrychlení technologického rozvoje, 15 let poté ukazuje jeho zpětným odkupem Seznam.cz svoji sílu, stabilitu a nezávislost," uvedl generální ředitel Seznamu Pavel Zima s tím, že jde o další milník v historii společnosti.

Společnosti Tiger Holding Four a Miura International vlastnily třicetiprocentní podíl ve společnosti Seznam.cz od roku 2007. Koupily jej od investiční skupiny Lycos Europe, která fúzovala se švédskou Spray Ventures, původním investorem z roku 2000. V posledních letech se oba fondy pokoušely Lukačoviče přimět k prodeji firmy, ale neúspěšně.

Související

Seznam.cz

Majitel Seznam.cz Lukačovič miliony za dopadení vyděrače

Majitel Seznam.cz Ivo Lukačovič na svém účtu na Twitteru uvedl, že se stal terčem anonymního vyděrače, který požaduje bitcoiny za to, že nebude poškozovat jeho firmu. V reakci na tuto situaci Lukačovič oznámil, že se chce obrátit na policii a nabídl finanční odměnu za dopadení vyděrače. 

Více souvisejících

Seznam.cz Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy