První blok v Dukovanech spustí ČEZ na konci ledna, druhý v únoru

Praha - Jaderná elektrárna Dukovany se již brzy vrátí ke svému standardnímu provozu. První blok by měl být znovu spuštěn na konci ledna, druhý v polovině února.

"Odhad je, že první blok bychom rádi spustili na konci ledna, druhý blok vychází někde do půlky února," řekl ředitel výrobní divize ČEZ Ladislav Štěpánek na tiskové konferenci v elektrárně.

Ředitelka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová dnes uvedla, že současné problémy Dukovan mají v zásadě dvě příčiny. Jednou z nich jsou podle ní excelentní výsledky elektrárny v posledních třiceti letech, které vedly k jistému sebeuspokojení a poklesu pozornosti k detailům, například k důsledné kontrole dodavatelů. "Druhou je ekonomický tlak na takzvanou efektivitu," dodala Drábová.

Problémy v Dukovanech začaly na začátku loňského podzimu. Při prověrce dokumentace byly nalezeny nekvalitní rentgenové snímky svarů. Blok číslo dvě kvůli tomu energetici neplánovaně zastavili v noci na 18. září a o den později odstavili i třetí výrobní blok. Blok číslo jedna odstavený podle plánu 28. srpna měl být zprovozněn v závěru října, ale stále stojí.

Do konce minulého roku se podařilo obnovit výrobu proudu pouze v dukovanském bloku číslo tři. Elektřinu dodává do sítě od 28. prosince. Jediným blokem, který dodával elektřinu celý podzim, byl blok číslo čtyři.

Podle Štěpánka byla kvůli potížím se snímky podána dvě trestní oznámení, jedno podal ČEZ, druhé Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Vyšetřovací komise by měla koncem března oznámit, jaké byly hlavní příčiny, kdo nese odpovědnost a navrhnout případná opatření.

Související

Větrný rukáv

Výstraha se vyplnila: Na Sněžce řádil orkán, po celém Česku padají stromy a větve

Výstraha meteorologů na silný vítr se na řadě míst republiky vyplnila. Nejvíce foukalo dnes ráno na Sněžce, v poryvech dosáhl vítr na nejvyšší české hoře až 130 kilometrů v hodině. V nížinách naměřili nejsilnější vítr v Dukovanech a v Náměšti nad Oslavou v Kraji Vysočina, a to shodně téměř 94 kilometrů za hodinu, řekli dnes pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Více souvisejících

dukovany ČEZ Dana Drábová

Aktuálně se děje

před 24 minutami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Turecko sdělilo podmínky, za jakých obnoví obchod s Izraelem

Turecko obnoví obchod s Izraelem až v případě trvalého příměří v Pásmu Gazy a neomezeného přísunu humanitární pomoci do této palestinské enklávy, uvedl v pátek turecký ministr pro obchod Omer Bolat. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy