Chcete ušetřit? Alternativní zdroje energie se hodí i pro bytové domy

Praha - Hledáte-li úsporná a zároveň ekologická řešení pro vaše bydlení, mohly by pro vás být vhodné alternativní zdroje energie. Mezi ty se počítá především sluneční světlo využitelné pomocí fotovoltaických a solárních panelů, nebo zemské teplo, se kterým pracují tepelná čerpadla a zemní vrty. Ušetřit díky nim můžete, i pokud jste majitelem bytu v bytovém domě.

Cena tepla v budoucnu ještě poroste a s ním i náklady za dodávku teplé vody. Výraznou úsporu rodinného rozpočtu může přinést instalace tepelného čerpadla. Ta nejsou určena pouze pro rodinné domy, ale mohou efektivně vytápět také domy bytové. Navíc se postarají i o ohřev vody.

U rekonstrukcí bytových domů lze tepelná čerpadla instalovat do již nepoužívaných kočárkáren, sušáren a prostor zrušených mandlů. V případě, že není možné instalovat tepelná čerpadla uvnitř objektu, lze instalaci převést na venkovní provedení na vlastním pozemku, nebo na střeše bytového domu.

Solární panely pro bytové domy

V řadě domácností jsou náklady na teplou vodu vyšší než na vytápění. Pro bytové domy je úsporným a technicky dostupným řešením využití sluneční energie. Instalací solárních modulů na střechu bytového domu lze snížit spotřebu tepla na ohřev teplé vody.

Pro dostatečnou celoroční zásobu teplé vody je vždy nutné kombinovat solární ohřev s některým z tradičních způsobů ohřevu vody či s tepelným čerpadlem. V bytových domech se využívá buď plynový kotel, elektrokotel, centrální teplovod či nově třeba tepelné čerpadlo vzduch – voda.

Kolik platíte za topení v bytě?

Z průzkumu, který provedla Raiffeisen stavební spořitelna ve spolupráci s výzkumnou agenturou STEM/MARK vyplynulo, že Češi mají až na výjimky vysoké náklady na vytápění. Ke své škodě se ale do potřebných úprav nepouštějí. U většiny domácností žijících v bytových domech se náklady na vytápění pohybují nad 12 000 Kč ročně.

Průměrné roční náklady na vytápění v bytové jednotce zde.

Jako hlavní důvod, proč Češi bydlící v bytových domech neplánují provést potřebné změny, je nezájem a neochota situaci řešit (38 %) a neschopnost domluvit se mezi majiteli bytů navzájem (32%). Prvním krokem je tedy dosažení shody mezi členy bytového družstva nebo uvnitř společenství vlastníků jednotek.

Sousedy pochybující o správnosti přechodu na alternativní energie je možné přesvědčit jedině předložením kalkulace, ze které je patrné, jak počáteční investici ve výsledku výrazně vykompenzují dlouhodobé úspory.

Úsporné bydlení, které bude zároveň šetrné k životnímu prostředí, získáte rekonstrukcí podle ekologických trendů. Pokud se na domovní schůzi rozhodnete, že přejdete na alternativní zdroje elektrické a tepelné energie, s financováním rekonstrukce vám mohou pomoci vhodně zvolené úvěry pro právnické osoby.

Související

Solární energie

Ministři skupiny G7 se dohodli na urychlení rozvoje obnovitelných zdrojů

Ministři životního prostředí a energetiky ze skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7 se na dvoudenním zasedání v Japonsku dohodli na urychlení rozvoje obnovitelných zdrojů energie a vyzvali ke snížení spotřeby zemního plynu. Nestanovili ale termín pro postupné ukončení produkce elektřiny z uhlí. Potvrdili také závazek skupiny dosáhnout do roku 2035 plně nebo převážně dekarbonizované energetiky. Vyplývá to ze zveřejněného komuniké.

Více souvisejících

solární energie Byty Energetika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy