Privatizace OKD? Znalci před soudem kritizovali sporný posudek

Praha - Znalec Rudolf Doucha měl před privatizací společnosti OKD v roce 2004 v posudku ocenit podnik jako celek včetně akcií dceřiných firem. Před soudem to dnes uvedl znalec Miloš Mařík, který dělal posudek pro obžalobu. Doucha je viněn z hrubého zkreslení posudku, podle něhož byl před 11 lety prodán státní podíl v těžební firmě OKD. Podle spisu tím vznikla škody zhruba 5,7 miliardy korun. Jeho posudek za nevěrohodný či nesprávný označila další znalkyně, která dnes před soudem vystoupila. Znalecké posudky se považují za stěžejní důkazy kauzy.

Doucha se hájí tím, že neměl posuzovat majetkový podíl státu v OKD, ale měl ocenit pouze akcie. Profesor Mařík z Vysoké školy ekonomické dnes před soudem uvedl, že má jiný názor. "Myslím si, že jeho úkolem bylo ocenit podnik jako celek," uvedl Mařík, který je na vysoké škole vedoucím katedry financí a oceňování podniků. Podle něj měl do posudku zahrnout i akcie dceřiných společností OKD. "Tvrzení, že dceřiné společnosti není nutno zahrnovat, podle mě není v pořádku," dodal Mařík. Na základě výsledku pak podle něj měl znalec vypočíst hodnotu státního podílu ve firmě.

Znalkyně Jana Němečková označila Douchův posudek za neucelený, chybí v něm třeba podrobný popis činnosti OKD nebo pozice firmy na trhu. "Posudek nepovažujeme za věrohodný a správný. Posudek je mylný až zavádějící," prohlásila Němečková před soudem. Uvedla také, že posudek nezahrnuje ocenění veškerého majetku těžební firmy.

"Já tvrdím, že jsem to ocenil správně," nesouhlasil Doucha v soudní síni s názory znalců. Připomněl, že na vytvoření posudku měl jeden měsíc. "Měl jste na to opravdu málo času, to já bych si netroufnul," reagoval Mařík. Doba na vypracování posudku byla velmi krátká i podle Němečkové.

V kauze figurují také dva bývalí místopředsedové Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurek, kteří měli privatizaci na starosti. Podle obžaloby jim muselo být jasné, že prodejní cena OKD vychází z nesprávných závěrů znaleckého posudku, který si nechal fond vypracovat. Všichni vinu odmítají. Hájí se mimo jiné tím, že prodejní cena státního podílu neměla vzejít ze znaleckého posudku. Konkrétní cena se navíc podle obžalovaných domlouvala na úrovni tehdejších ministrů financí a průmyslu, kterými byli Bohuslav Sobotka a Milan Urban (oba ČSSD).

Fond národního majetku měl v těžařské firmě zhruba 46procentní podíl. Obviněný Doucha ze společnosti Vox consult vyčíslil hodnotu státní části firmy na dvě miliardy korun. Podle obžaloby však při svém hodnocení pominul některé složky majetku dolů, mezi něž patřily třeba dceřiné firmy a rekreační objekty, a chybně vyčíslil hodnotu téměř 44.000 bytů v majetku OKD. Podle státního zástupce Tomáše Černého při tvorbě posudku nepostupoval správně a používal špatné informace, které nakonec dostala na stůl vláda.

Prodej akcií v roce 2004 schválila vláda ČSSD Stanislava Grosse. Fond národního majetku státní podíl prodal za 4,1 miliardy korun skupině Karbon Invest. Podle státního zástupce však byla tehdejší cena státního podílu nejméně 9,8 miliardy korun. Způsobená škoda 5,7 miliardy korun je tak podle žalobce rozdílem těchto částek.

Karbon Invest patřil Viktoru Koláčkovi a Petru Otavovi. Koláček s Votavou o dva měsíce později celé OKD prodali investiční skupině RPG Industries, kterou vedl Zdeněk Bakala. Tehdejší prodejní cena firmy se podle různých zdrojů pohybovala od devíti do 12 miliard korun.

Obžaloba Douchu viní z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku, za což mu hrozí až deset let vězení. Zbývající dva muži jsou viněni z porušení povinností při správě cizího majetku, za což jim hrozí až osm let vězení.

Související

OKD

Při čtvrtečním otřesu v dole na Karvinsku se zranilo 16 lidí

Při otřesu v černouhelném Dole ČSM-Jih společnosti OKD ve Stonavě na Karvinsku, při němž ve čtvrtek zemřel jeden horník, utrpělo zranění celkem 16 lidí. Většina zraněných byla ještě ve čtvrtek propuštěna do domácí péče, šlo o lehčí zranění. ČTK to dnes řekla mluvčí OKD Naďa Chattová. Záchranáři ve čtvrtek zraněné rozváželi do několika nemocnic v Karviné, Havířově i Ostravě, a tak se počty zraněných upřesňovaly až dnes.

Více souvisejících

OKD privatizace ČSSD

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy