Regiojet neuspěl u Ústavního soudu, stěžoval si na postup ÚOHS

Brno - RegioJet neuspěl u Ústavního soudu se svou stížností proti postupu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Soukromému dopravci vadí postup ÚOHS ve správním řízení s Českými drahami.

Správní řízení vede ÚOHS s Českými drahami na podnět RegioJetu od roku 2012. Zatím ale podle dostupných informací rozhodnutí nevydal. Státního dopravce ÚOHS podezřívá ze zneužití dominance na trati Praha - Ostrava. České dráhy od začátku řízení popírají, že by zákon porušily.

RegioJet postup úřadu v minulosti několikrát kritizoval. "Místo toho, aby se ÚOHS zaměřil na prošetření podnákladových cen Českých drah, snažil se celou věc zdržovat nepochopitelným získáváním detailních informací od dopravce RegioJet," uvedl loni po prohře firmy u Krajského soudu v Brně mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

RegioJet u soudu protestoval mimo jiné proti množství informací, které ÚOHS po RegioJetu a skupině Student Agency požadoval. ÚOHS se hájil tím, že informace potřebuje k vyhodnocení situace na trhu a chtěl je i po dalším dopravci, kterým je LEO Express. Krajský soud loni dospěl k závěru, že ÚOHS požadoval jen informace související se správním řízením, které vede. Jejich množství je přiměřené stejně jako doba, jak dlouho úřad řízení vede. To letos v lednu potvrdil i NSS.

Na jednání Českých drah si kromě RegioJetu stěžoval i konkurenční Leo Express. České dráhy podle svých konkurentů jezdí za nepřiměřeně nízké až "predátorské" ceny.

ÚOHS zatím tvrdil, že z dat, která má k dispozici, nelze určit ekonomiku provozu Českých drah na lince. Účetnictví firmy měl rozebrat znalecký posudek. RegioJet uvedl, že posudek není potřeba, protože České dráhy povinně vedou oddělenou účetní evidenci pro dopravu v závazku veřejné služby podle jednotlivých linek.

Podle Ústavního soudu firma znovu jen opakovala svoje námitky, kterými se zabývaly předchozí soudy. "Stěžovatelovy námitky tedy nemají ústavní rozměr," uvedl Ústavní soud.

Související

České dráhy, ilustrační fotografie.

České dráhy podle Evropské komise poškodily firmu Regiojet

Evropská komise (EK) obvinila České dráhy (ČD) a rakouského železničního dopravce ÖBB, že uzavřeli tajnou dohodu o použitých osobních železničních vagonech, která poškozovala českého provozovatele RegioJet. Komise dnes uvedla, že český podnik s rakouským uzavřely tajná ujednání s cílem narušit hospodářskou soutěž na trhu osobní železniční dopravy, oběma proto zaslala takzvané prohlášení o námitkách.

Více souvisejících

regiojet ÚOHS Ústavní soud ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy