Vláda schválila zelenou naftu pro další subjekty. Kdo bude mít nárok?

Praha - Návrh na zavedení vratky na spotřební daň z pohonných hmot pro zemědělce s živočišnou výrobou, tzv. zelenou naftu, dnes schválila vláda.

Na tiskové konferenci to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Stát to vyjde zhruba na 385 milionů korun ročně. Novelu zákona o spotřebních daních předložil ministr financí Andrej Babiš (ANO), který už dříve řekl, že se kvůli možnému střetu zájmů zdrží vládního hlasování. Novela bude platit od července, pokud ji schválí Parlament a podepíše prezident.

Výše vratky bude 4380 Kč na 1000 litrů paliva. Budou ji moci nově uplatnit i zemědělci či plemenáři, kteří se například zabývají chovem skotu, prasat, drůbeže, ovcí a koz. Nárok na vratku budou moci zájemci uplatnit zpětně i na paliva spotřebovaná od letošního ledna. O peníze si podle odhadu ministerstva zemědělství zažádá 1000 subjektů. "Daný propočet je však spíše ilustrativní, neboť odhadnout přesný počet nových žadatelů je velmi obtížný," dodalo ministerstvo financí v důvodové zprávě.

Podle Sobotky by peníze měly pomoci například ke zvýšení rentability výroby masa a mléka. Vláda pak také podle něj navrhla, aby se předloha projednala ve Sněmovně ve zrychleném režimu. Tak by se podle něj mohla stihnout plánovaná účinnost novely.

Ministerstvo financí nechtělo novelu předkládat. Babiš, který vlastní koncern Agrofert, největší zemědělský podnikatelský subjekt v Česku, se obával možného střetu zájmů. O tom, kdo novelu bude obhajovat v Poslanecké sněmovně, rozhodne vláda nebo premiér.

Související

Sklizeň brambor, ilustrační fotografie

Změny pro zemědělce: Na zelenou naftu jich dosáhne víc, upravil se plemenářský zákon

Stát bude od příštího roku nadále vracet zemědělcům část spotřební daně z nafty podle intenzity chovu hospodářských zvířat. Nově se bude ve výši vratky odrážet i to, zda zemědělec pěstuje i takzvané citlivé plodiny nebo vinnou révu. Zjednodušit se má s tím spojená administrativa. Poslaneckou novelu zákona o spotřebních daních, která tyto změny zavádí, dnes podepsal prezident Miloš Zeman. Informoval o tom jeho mluvčí Jiří Ovčáček.
Sklizeň brambor, ilustrační fotografie

Zelená nafta zemědělcům? Pravidla budou jednodušší, poslanci schválili novelu

Stát bude od příštího roku i nadále vracet zemědělcům část spotřební daně z nafty odstupňovanou podle intenzity chovu hospodářských zvířat. Nově se bude ve výši vratky odrážet i to, zda zemědělec pěstuje i takzvané citlivé plodiny nebo vinnou révu. Zjednodušit se má s tím spojená administrativa. Poslaneckou novelu, která to zavádí, schválila Sněmovna. Nyní ji dostane k posouzení Senát. Podle platného zákona se měla vratka od příštího roku sjednotit pro všechny zemědělce na úrovni 4,38 Kč na litr nafty.

Více souvisejících

zelená nafta Andrej Babiš Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Proč USA odkládaly pomoc pro Ukrajinu? Jeden z politiků konečně prozradil důvod

Hakeem Jeffries, vůdce demokratické menšiny v americké Sněmovně reprezentantů, v neděli zdůraznil, že USA musí nadále podporovat Ukrajinu, aby zabránily rozsáhlejší válce. Za zdržení dodávek pomoci pro Ukrajinu obvinil frakci v řadách Republikánské strany, která je nakloněna Rusku, informuje stanice CBS News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy