Sněmovna neschválila finanční ústavu, hlasování rozdělilo koalici

Praha - Poslanecká sněmovna dnes neschválila finanční ústavu proti nadměrnému zadlužování, nenašla se potřebná třípětinová většina. Jde o další zákon, kdy vládní koalice nebyla jednotná.

Rozpočtový výbor doporučil poslancům, aby ústavní zákon schválili ve znění pozměňovacího návrhu ODS, který do tohoto ústavního zákona zaváděl konkrétní parametry. Ve výboru s tím souhlasilo ministerstvo financí a dnes i ministr financí Andrej Babiš (ANO). Proti návrhu se ale vyslovil předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD) s tím, že ústavní zákon má být obecný.

Poslanci sice v dílčím hlasování pozměňovací návrh ODS podpořili, ale při závěrečném hlasování pro ústavní zákon hlasovalo jen 75 ze 171 přítomných poslanců.

Závěrečné hlasování rozdělilo vládní koalici

Členové dolní komory za ČSSD a TOP 09 se hlasování zdrželi, proti byli komunisté. Ze sociálních demokratů hlasoval pro zákon pouze ministr vnitra Milan Chovanec. Poslanci vládního hnutí ANO a KDU-ČSL zákon podpořili stejně jako občanští demokraté.

"Je mi líto, že jsme nenašli dohodu nad ústavním zákonem," řekl po hlasování Babiš. "Hlavním cílem úpravy je dosáhnout zdravých a dlouhodobě udržitelných veřejných financí České republiky," uvedl ještě v rozpravě před hlasováním. Poznamenal, že Česko nemá finanční ústavu jako poslední země v Evropě, což kazí pohled na veřejné finance země.

Podle předsedy TOP 09 a bývalého ministra financí Miroslava Kalouska obsah předlohy neodpovídá jejímu názvu. "Budeme mít ústavní zákon, který umožní vládě chovat se naprosto rozpočtově neodpovědně," řekl také ještě v rozpravě.

"Je zvláštní, když vláda říká, že má nějakou prioritu, a nejsilnější vládní strana hlasuje proti," řekl po hlasování předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Opatření proti zadlužování možná budou jen v běžném zákoně. Občanští demokraté si vzali hodinovou přestávku pro jednání klubu, aby se poradili, jak se postaví k této variantě.

Související

Ilustrační foto

Zeman podepsal sporný zákon o rozpočtové odpovědnosti

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes podepsal sporný zákon o pravidlech rozpočtové odpovědnosti, který zavádí nástroje proti zadlužování veřejných rozpočtů. Ministerstvo financí bude mít také právo získávat vybrané údaje o hospodaření úřadů a organizací, které patří mezi vládní instituce.
Placení, tržby, ilustrační foto

O Silvestru chvíli nefungovala registrace k EET, evidování ano

Praha - Systém elektronické evidence tržeb (EET), který zpracovává údaje o zaslaných účtenkách, fungoval během Silvestra bez problémů, uvedla dnes mluvčí Finanční správy Petra Petlachová. Připustila ale, že některé další části celého systému měly krátkodobý výpadek.

Více souvisejících

finanční ústava Poslanecká sněmovna Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 31 minutami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 36 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 10 hodinami

Hrůzný nález ostatků v Plzni. V řece plavala lidská hlava

Plzeňská policie se od pátečního večera, kdy ve městě probíhaly populární Slavnosti svobody, zabývá nálezem lidských ostatků. Podle dostupných informací vylovili potápěči z řeky Radbuzy v centru města lidskou hlavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy