"Šmejdům" v energetice odzvoní? Stát plánuje radikální změnu zákonů

Praha - Stát plánuje změnu legislativy, která by měla pomoci v boji proti nekalým praktikám v energetice, takzvaným šmejdům. Na společné tiskové konferenci to dnes uvedli ministr průmyslu v demisi Tomáš Hüner (za ANO), ústřední ředitel České obchodní inspekce (ČOI) Mojmír Bezecný a předseda rady Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Vladimír Outrata. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) chystá nový zákon o ochraně spotřebitele, problematiku by měla řešit také připravovaná novela energetického zákona.

"Pokud má trh fungovat a spotřebitelé mají být chráněni před takzvanými šmejdy v energetice, musí státní správa spolupracovat. Dnes různé subjekty často působí na hraně kompetencí ČOI a ERÚ a zneužívají toho, že většina lidí neví, na koho se v případě problému se službami v energetice obrátit," řekl dnes Hüner.

Připravovaný zákon o ochraně spotřebitele by měl mimo jiné zvýšit ochranu spotřebitelů, zejména co se týče uzavírání smluv po telefonu. Nově by měly být takové smlouvy pro spotřebitele závazné teprve poté, až je zákazník podepíše. Předloha má být vládě předložena do konce června příštího roku.

Jedním z podnětů na úpravu energetického zákona je podle resortu mimo jiné úplný zákaz podomního prodeje, což podporuje ERÚ. Nad zprostředkovateli nabídek dodavatelů by pak nově mohl být obdobný dohled, jako je tomu při sjednávání úvěrů. Měli by mít jasně definovanou odpovědnost, a pokud by poškodili klienta, nesli by za to následky, dodalo ministerstvo.

Kupní nebo zprostředkovatelskou smlouvu, která byla podepsána se zprostředkovatelem, dnes zpravidla řeší ČOI. "Po podrobném posouzení několika smluv, které má nyní Česká obchodní inspekce k dispozici, vedeme pro podezření na nekalou obchodní praktiku několik správních řízení se zprostředkovateli, další desítky jsou ve fázi kontrol," uvedl dnes Bezecný.

Možný úplný zákaz podomního prodeje a prodeje po telefonu dnes zkritizoval největší alternativní dodavatel energií v ČR, společnost Bohemia Energy. Firma uvedla, že by tímto krokem došlo k dramatickému omezení hospodářské soutěže a poškození stovek tisíc spokojených klientů. "Stát chce více chránit spotřebitele, což je naprosto v pořádku. Nesmí to ale dopadnout tak, že s vaničkou vylijete v dobré snaze i dítě," uvedl jednatel Bohemia Energy Jiří Písařík.

Společnost ČEZ proti tomu uvedla, že právě při podomním prodeji dochází v energetice nejčastěji k nekalým praktikám. "My sami jsme podomní prodej zrušili. Máme rozsáhlou síť zákaznických center a call center a naši zákazníci preferují tyto způsoby kontaktu," dodal mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Outrata dnes uvedl, že ERÚ v loňském roce řešil celkem 11.788 podání spotřebitelů a obdržel 146 návrhů na zahájení správního řízení. V 76 případech mimosoudního řešení sporů úřad pravomocně rozhodl. Šéf rady ERÚ upřesnil, že podáním se rozumí nejenom stížnost, ale patří sem i různé dotazy související s dodávkou elektřiny, plynu a tepla.

Za užití nekalých obchodních praktik uložil úřad podle něj v loňském roce pravomocně pět pokut v celkové výši asi půl milionu korun. "Za první čtvrtletí roku 2018 jsme pak uložili dvě pokuty v celkové výši přes dva miliony korun. Z toho byla rekordní pokuta za nekalé obchodní praktiky ve výši dvou milionů korun pro společnost Stabil Energy," dodal Outrata.

Související

Energetický regulační úřad

Díky lepší legislativě a krizi ubývá energošmejdů

V poslední době ubývá nepoctivých zprostředkovatelů energií. Obchody takzvaných energošmejdů komplikuje od poloviny roku nově zavedený registr energetických zprostředkovatelů a dolehla na ně i současná energetická krize. Na dnešním setkání s médii se na tom shodli výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDE) Jiří Gavor a Michal Kulig, ředitel alternativního dodavatele firmy Yello, dceřiné společnosti Pražské energetiky (PRE). Dokládají to i fakta Energetického regulačního úřadu (ERÚ), který má letos o 72 procent méně podání na zprostředkovatele než v minulých letech.
Senioři, ilustrační foto

Váš vnuk potřebuje peníze, jinak mu hrozí vězení, volají šmejdi seniorům. Zdechovský žádá pro podvodníky vyšší tresty

Dříve prodávali seniorům předražené hrnce, teď se vydávají za vnuky nebo lékaře. Nové praktiky takzvaných šmejdů podle europoslance Tomáše Zdechovského vytahují z důvěřivých důchodců ročně miliony korun. Jde častokrát o mezinárodní skupiny, které operují také v sousedních zemích. „Policie v těchto případech bohužel tahá za kratší konec, když už se podaří podvodníky dopadnout a postavit před soud, hrozí jim nízké tresty. Realita se musí změnit,“ říká pro EuroZprávy.cz místopředseda KDU-ČSL Tomáš Zdechovský, který chce situaci řešit i na evropské úrovni.

Více souvisejících

Šmejdi - podvodní prodejci Tomáš Hüner čoi zákony Energetika Energetický regulační úřad

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 32 minutami

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

před 43 minutami

před 52 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy