ČNB reaguje na zprávu Hospodářských novin o chybějících miliardách v penzijních fondech

Praha - Česká národní banka odmítá jako nepravdivé informace o tom, že penzijní fondy mají vážné problémy a že jim chybí 5,9 miliardy korun, které dnes pod titulkem „V českých penzijních fondech chybí miliardy“ uveřejnily Hospodářské noviny.

Sektor penzijních fondů se za poslední rok významně zkonsolidoval a většina akcionářů fondů učinila kroky k posílení jejich kapitálové vybavenosti, které podporovala ČNB. Oživení akciových i dluhopisových trhů pomohlo penzijním fondům podle aktuálních údajů ČNB k výraznému zlepšení hospodářských výsledků v posledních měsících.ČNB finanční situaci penzijních fondů intenzivně a systematicky analyzuje. Ke konci dubna zaznamenala ČNB za celý sektor penzijních fondů kladný vlastní kapitál převyšující 1 miliardu korun. Krátkodobý deficit způsobilosti krytí závazků vůči účastníkům penzijního připojištění (viz definice ukazatele v poznámce) se snížil na 975 miliónů korun z 3,8 miliardy korun na konci března. Výše vlastního kapitálu odráží také oceňovací rozdíly z držení finančních nástrojů. Schodek ve způsobilosti krytí závazků vůči účastníkům penzijního připojištění je třeba porovnávat se schopností akcionářů průběžně udržovat příslušnou kapitálovou vybavenost jednotlivých fondů. V této souvislosti je nezbytné konstatovat, že v minulém roce akcionáři posílili kapitál penzijních fondů o 6,3 miliardy korun a v roce letošním již o dalších 1,1 miliardy korun.

Turbulence a značné kolísání finančních trhů v posledních měsících a nedostatky stávající legislativy v oblasti vykazování výsledků penzijních fondů výrazně ovlivňují ekonomické ukazatele tohoto sektoru finančního trhu. Nedostatky ve vykazování odstraňuje nyní projednávaná novela zákona o penzijním připojištění (viz podrobnější informace v poznámce), která je rovněž zaměřena na vyšší kontrolu nákladů na distribuci penzijního připojištění. Již v loňském roce byl, i díky soustavnému monitoringu ČNB, zaznamenán výrazný pokles dynamiky růstu nákladů na distribuci v sektoru penzijních fondů a zmíněná novela zavádí do této oblasti systematičtější přístup, inspirovaný modernější regulací v oblasti kapitálových trhů. Při využití možností daných novou legislativou  lze očekávat výraznou stabilizaci finančních ukazatelů penzijních fondů. Penzijní fondy by měly bezpečně splňovat podmínku kladného vlastního kapitálu a také ukazatel způsobilosti krytí závazků vůči účastníkům by měl být výrazně kladný.

ČNB upozorňuje, že Hospodářské noviny v dnešním článku nedaly ČNB prostor k vyjádření jejího stanoviska k aktuálnímu hospodaření penzijních fondů i přesto, že měly obsáhlý komentář ČNB k dispozici v odpovědích na dotazy HN. V tomto vyjádření ČNB jednoznačně odmítla výpočty HN o výši deficitu způsobilosti krytí závazků vůči účastníkům penzijního připojištění.

Související

Evropská unie, ilustrační foto

Co bude se studenty a vědci? EU schválila financování do roku 2020 v případě brexitu bez dohody

Rozpočtový výbor Evropského parlamentu odsouhlasil prodloužení financování unijních projektů a programů – a to ať už studentských, výzkumných, či dokonce hospodářských. Financování těchto projektů i nejrůznějších akcí, na kterých se podílí i Spojené království, mělo původně skončit letošním rokem. Parlamentní výbor však včera rozhodl o prodloužení finanční podpory již probíhajícím projektům, a to až do konce roku 2020.

Více souvisejících

fondy důchody

Aktuálně se děje

před 27 minutami

Aktualizováno před 35 minutami

Aktualizováno před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy