Půjčky mladým na bydlení? Program startuje dnes, realitní makléři ho cupují na kusy

Praha - Mladé rodiny do 36 let mohou od středy 15. srpna začít žádat o peníze na modernizaci či pořízení nového bydlení. Půjčka může dosáhnout až dvou milionů korun, úroková sazba bude jedno procento s garantovanou dobou 20 let, maximální doba splácení bude ve výjimečných případech 25 let. Makléři a developeři jsou ale k novému programu skeptičtí.

Pro letošní rok je na půjčky vyčleněno 650 milionů korun, v dalších letech se počítá s miliardou ročně.

V nové verzi programu půjčí Státní fond rozvoje bydlení mladým lidem na modernizaci bytu od 30.000 do 300.000, na koupi bytu maximálně 1,2 milionu korun a v případě výstavby či koupě rodinného domu je nejvyšší částka stanovena na dva miliony korun. Úvěr bude poskytnut maximálně do 80 procent skutečných nákladů na výstavbu či koupi, v případě rodinného domu včetně ceny pozemku.

Podle některých realitních makléřů ale ani nová verze programu příliš mladým rodinám situaci neulehčí. "Pro porovnání: výše hypotečních úvěrů poskytnutých v roce 2017 byla 227 miliard korun. Z tohoto objemu je částka vyčleněná na Program pro mladé pouhých 0,27 procenta. Ani slibovaná miliarda by nebyla tedy víc než půl procenta z peněz, které si lidé na bydlení ročně vypůjčí," uvedl majitel kanceláře RE/MAX City Daniel Kotula, podle kterého by více pomohlo, kdyby byla zrušena daň z nabytí nemovitosti. 

Podle mluvčího developerské společnosti Finep Davida Jiruška je největším problémem nedostatek bytů. "Ceny nemovitostí se následně zvyšují, a to po celé republice. Když nemáte možnost si koupit nemovitost v Praze a pracujete tam, hledáte byt v jejím prstenci. Zvyšuje se poptávka po bydlení, ceny rostou a přelévá se to do celé země," uvedl na dotaz ČTK.

Program podle něj může mladým rodinám pomoci v případě, že mimo jiné splní nová hypoteční kritéria České národní banky, která začnou platit v říjnu. Podle těch by výše dluhu žadatele nově neměla překročit devítinásobek jeho ročního čistého příjmu, zároveň by měl žadatel na splátky vynakládat maximálně 45 procent měsíčního čistého příjmu.

"Vzhledem ke stáří bytového fondu, který je například v Praze nejstarší v ČR a v průměru dosahuje 62 let, tak v případě, že by člověk rekonstruoval, samozřejmě tento program pomůže minimálně k zamezení dalšímu stárnutí nemovitosti. V tomto bodě je to jednoznačné pozitivum," doplnil.

"Od října začnou platit opatření ČNB, které z velké části lidem znepřístupní hypotéky, takže každou takovou možnost pro mladé lidi vítáme. Ale jak vzhledem k výši půjčky s ohledem na ceny na pražském trhu, tak k celkové alokované částce, asi nejde o program, který by mohl situaci úplně vyřešit," řekla Marcela Fialková, mluvčí společnosti Central Group. 

Související

Byty

Letošní výdaje bytového fondu se zvýší o 750 milionů, schválila Sněmovna

Letošní výdaje Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) se proti původně schváleným plánům zvýší o 750 milionů na 3,48 miliardy korun. Vládní návrh dnes schválila Sněmovna. Na dotace obcím pro výstavbu nájemních sociálních bytů půjde 650 milionů korun. Dvojnásobně na 200 milionů korun se zvýší objem peněz na dotace obcím pro obnovu veřejných prostranství.
ministerstva

Vláda schválila změnu názvu bytového fondu, rozšířila mu aktivity

Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) by měl k nynějším aktivitám přidat například udržitelný rozvoj obcí, měst a regionů nebo cestovní ruch. Měl by se také přejmenovat na Státní fond podpory investic (SFPI). Počítá s tím návrh novely zákona, kterou dnes schválila vláda. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Normu ještě musí schválit Parlament a podepsat prezident.

Více souvisejících

Státní fond rozvoje bydlení Bydlení rodina nemovitosti Ekonomika

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí na státní svátek: Středa bude nejchladnějším dnem týdne

I příští týden si lidé kromě víkendu užijí volno také ve středu, kdy je druhý z květnových státních svátků. Podle předpovědi by měl být Den vítězství nejchladnějším dnem nadcházejícího týdne. Maxima dosáhnou 17 stupňů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy