Janeček obešel Radu: Snížení platu si kompenzoval odměnou 120 000

Praha - Rada České televize poprvé v historii sáhla na výplatu generálnímu řediteli a loni na podzim mu neschválila čtvrtletní prémie. Management ČT však našel způsob, jak se s tím vypořádat a Jiří Janeček tak bral dál stejné peníze jako předtím, píše v pátečním vydání deník MF DNES.

Konflikt mezi šéfem České televize a většinou rady, která ho jmenuje, se stává stále ostřejším. A jak už to tak bývá, jde o peníze. Ukázalo se, že snížit výplatu Janečkovi není jednoduché ani pro radu, která o věci rozhoduje. Radní loni v listopadu neschválili Janečkovi čtvrtletní prémie, které jsou pravidelnou částí jeho platu. Během následujících tří měsíců měl přijít o více než 120 tisíc korun., popisuje MF DNES.

„Jako rada máme řadu výhrad ke generálnímu řediteli a domnívám se, že by tyto výhrady měly být zohledněny v penězích,“ prohlásil na listopadovém jednání například radní Jiří Kratochvíl. Podle informací MF DNES Janeček v prosinci skutečně měl na výplatní pásce o 43 tisíc korun méně. Tuto částku mu však Česká televize po čase zpětně vyplatila – a dál bral plný plat. „Generální ředitel splnil všechna měřitelná kritéria pro přidělení pohyblivé části platu. Není tedy důvod, proč by mu měl být plat krácen,“ řekl šéf personálního úseku ČT Jan Mrzena.

Bývalý předseda Rady ČT Mrzena hrál v roce 2003 výraznou roli při první volbě Janečka generálním ředitelem. O čtyři roky později jej Janeček přijal do managementu veřejnoprávní televize. Právě on nyní našel po dohodě s právníky způsob, jak vyřešit pro Janečka nepříznivý postoj Rady ČT. Rada totiž přímo nezamítla odměny, pouze nevzala na vědomí fakt, že „splnil podmínky pro jejich udělení“. „Žádné jiné usnesení nepřijala, platilo tedy to, co předtím,“ vysvětluje v MF DNES Mrzena.

Vysvětlení nakonec přijali i radní ČT, i když mnozí neradi. „Nelze to zřejmě nijak právně napadnout, ale přijde mi to nemorální,“ cituje MF DNES radní Danu Eklovou. Na posledním jednání rada snížila Janečkovi plat znovu. Tentokrát zní usnesení jasně – od března do května bude brát o 5 800 korun méně. Janeček odmítl svůj plat komentovat, pouze zopakoval vysvětlení svého spolupracovníka Mrzeny.

Související

Jiří Janeček

Ke jmenování do RRTV Sněmovna navrhla i bývalého ředitele ČT Janečka

Ke jmenování do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) Sněmovna navrhla mimo jiné bývalého generálního ředitele České televize Jiřího Janečka, někdejšího člena rady Milana Boušku a předsedkyni České ženské lobby Martu Smolíkovou. V prvním kole poslanci vybrali šest navržených kandidátů, celkem jich poslanecké kluby nominovaly deset.
exředitel ČT Jiří Janeček

Exšéf ČT Janeček promluvil: Ničí ho zákeřná nemoc!

Praha - Křeslo ředitele veřejnoprávní České televize Jiří Janeček opustil loni. Když po osmi letech ohlásil svou rezignaci, mnohé to zaskočilo. Až nyní prozradil, proč skutečně odešel - trápí ho zákeřná nemoc a podstoupil i řadu chemoterapií, které ho ničí ještě víc. Informuje o tom server Super.cz.

Více souvisejících

Jiří Janeček

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy