Konec levného chleba v ČR? Pekárny výrazně zdražují, přidal se i Penam z Agrofertu

Mlynáři zdražili za posledních několik měsíců cenu mouky o 1000 korun na tunu, tedy o pětinu, řekl dnes novinářům výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal. Malé a řemeslné pekárny již své výrobky zdražily o deset až dvacet procent, střední a velké zatím jednají s obchodními řetězci, zdražovat by se mohlo po novém roce, dodal. V ČR je podle něho pátý nejlevnější chléb v EU.

Podle Českého statistického úřadu se cena za kilogram kmínového chleba pohybuje již deset let pod úrovní 25 korun, například letos v srpnu činila v průměru 24,01 Kč. Nejdražší je podle světové statistiky Numbeo chléb v Norsku, kde vyjde na 71 korun, nejlevnější chleba naopak kupují Tunisané.

"Většina menších nebo řemeslných pekáren, které mají své vlastní prodejny, už vlivy rostoucích nákladů promítly do ceny," uvedl dnes dále Dřízal.

Podle něj jsou důvodem jak rostoucí ceny mouky, tak vzrůstající platy zaměstnanců nebo náklady za energie. Například největší pekárenská skupina v ČR United Bakeries nechtěla pro ČTK vývoj cen chleba komentovat.

Další z velkých výrobců, firma Penam z koncernu Agrofert, zdražení mouky připouští. "Je pravda, že cena mouky vzrostla. Rostou ale i další náklady, jako jsou energie, pohonné hmoty a mzdy. Situaci analyzujeme. Uvidíme, jak se vše promítne do cen pečiva," sdělil mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Jednání o cenách pro příští rok podle něj ještě nejsou uzavřená. Agrofert patřil premiérovi Andreji Babišovi (ANO), který jej loni v únoru vložil do svěřenského fondu.

Obilí se letos v Česku sklidilo o 7,9 procenta méně než loni, zemědělci svezli z polí 6,86 milionu tun. Vyplývá to z odhadu, který dnes podle stavu k 15. září zveřejnil Český statistický úřad. Nižší sklizeň očekávají statistici také u brambor o 19,1 procenta a cukrovky o čtvrtinu. Pokles odhadují také u slunečnice, máku a hrachu. Úroda řepky se naopak meziročně zvýší o 20,7 procenta na 1,383 milionu tun.

Související

Česká pošta

Česká pošta zdražuje čtyřikrát rychleji, než jaká je inflace

Státní podnik Česká pošta pořádně přidal na tempu zdražování svých služeb. Obyčejný dopis vyšel ještě v říjnu na 19 korun, od února to již bude 23 korun. Pokud by tímto tempem Česká poštu zdražovala i nadále, za rok se daná cena zvedne o přibližně 63 procent, což odpovídá čtyřnásobku celoroční průměrně inflace v roce 2022.
Zdražení vody či tepla v Moravskoslezském kraji bude větší než obvykle

Zdražení vody či tepla v Moravskoslezském kraji bude větší než obvykle

Lidé v Moravskoslezském kraji od Nového roku zaplatí více za vodu i teplo. Jejich ceny se zvedají každoročně, tentokrát bude ale zdražení kvůli růstu nákladů ve všech firmách podstatně větší než obvykle. Města se snaží lidem pomoci tím, že nezvedají poplatky za odpad či cenu jízdného v hromadné dopravě, zjistila ČTK.

Více souvisejících

zdražování pečivo Ekonomika zemědělci Agrofert

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 56 minutami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Americké jednotky v Iráku a Sýrii se staly terčem několika útoků

Americké jednotky v Iráku a Sýrii byly za méně než 24 hodin vystaveny dvěma samostatným útokům, uvedly v pondělí irácké bezpečnostní zdroje a představitelé USA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy